Read in:
English
Natuurlijk is de Amsterdamse Zuidas niet te vergelijken met haar grote Engelse broer in Londen. Alleen al het tienvoudige inwoneraantal van de metropool maakt dat de financiële sector daar geen vergelijkingsmateriaal is. Maar toch, het imago van de Zuidas wordt steeds internationaler en – geholpen door de naderende Brexit – vinden steeds meer bedrijven hun weg naar Amsterdam. Reden om drie ervaringsdeskundigen te vragen naar verschillen, overeenkomsten en kansen.
Sinds eind jaren ’80 de financiële markt openging in Londen en Amerikaanse en Aziatische banken zich er vestigden, is Londen enorm ontwikkeld. En die ontwikkeling is nooit gestopt, zegt Maarten van den Belt, Partner European Office bij Ruffena Capital. “Londen is duidelijk een markt die gedomineerd wordt door finance, maar er gebeurt veel meer. Het is niet voor niets dat Google en Facebook hun Europese hoofdkwartier in Londen hebben gevestigd.”
Qua schaalgrootte is een metropool als Londen, met meer dan tien keer zoveel inwoners, niet te vergelijken met het kleine zusje Amsterdam. “In Londen zijn ongeveer 2.000 venture capital firms, vanuit ons bedrijf zijn we in gesprek met ongeveer 300 daarvan. Amsterdam heeft in totaal ongeveer 50 venture capital firms”, geeft hij als voorbeeld. Het is ook die schaalgrootte die maakt dat de lat in The City altijd hoog ligt.
Stapje extra
“Londen is een trekpleister voor internationaal talent”, vertelt Tjeerd Voskamp, Global Head of Wholesale Distribution bij Aviva Investors. “Dat betekent dat er meer competitie is. Dat geeft een enorme druk om altijd een stapje extra te zetten.” Jeppe de Boer, founding partner van Masterdam, voegt daaraan toe dat het soms voelt alsof werken het enige is dat mensen doen in Londen. “Ze staan vroeg op, werken hard en gaan vroeg naar bed. Een diner begint vroeg, er wordt water gedronken en om kwart over 9 is het afgelopen. Sommigen gaan dan naar huis, maar de meesten zullen weer terug naar kantoor gaan.”
Toch is het harde werken ook wat de heren waarderen aan Londen. “Wat mij trekt aan Londen is de professionaliteit. Hoe presentaties worden aangepakt, hoe groot het ecosysteem is van advocaten en accountants die klaarstaan als een deal gesloten wordt”, vertelt Maarten van den Belt. Tjeerd Voskamp voegt daaraan toe dat de mogelijkheden groter zijn in The City. “Ik denk toch dat ik het liefst in Londen werk. Vanwege de globale manier van werken, de internationale omgeving. Wie hier hard werkt, krijgt meer mogelijkheden. Er zijn meer kansen om een stapje hogerop te komen.”
De grote schaal en het altijd werken maken het in Londen nog belangrijker om een goed netwerk te hebben. Maar volgens Tjeerd Voskamp is netwerken is in The City onderdeel van het leven en daardoor makkelijker. “Expats die in Amsterdam komen, zie ik altijd even schrikken. In Nederland is het meer ons kent ons. Londen is een wereldstad, maar wel één waar je snel mensen leert kennen als je je proactief opstelt. Mensen hebben hier allemaal dezelfde mindset. Ze komen hier om te netwerken en succesvol te zijn.”
‘Op dit moment is Londen nog steeds dé plek voor een internationale carrière’.
Dat betekent ook dat het netwerken zich niet tot de zakelijke wereld beperkt. Jeppe de Boer: “Bijna iedereen in Londen werkt in finance. Dus ook de andere ouders op de school van je kinderen. Ook al komen ze uit China of Chili: iedereen heeft dezelfde achtergrond en staat op dezelfde manier in het leven. Dat betekent minder diversiteit, maar het werkt wel ontzettend efficiënt. Alles wat je doet heeft een voordeel voor je netwerk. Doordat mensen in Londen best snel wisselen van werkkring, hebben ze overal ex-collega’s zitten. Zo kom je in die enorme metropool toch allerlei mensen tegen die je kent. Die open werksfeer vind ik heel leuk.”
Imago
En dan de Zuidas, het kleine zusje dat de laatste jaren steeds meer een internationaal tintje krijgt. De ervaringsdeskundigen zijn het erover eens dat het imago van de financiële sector in Amsterdam de laatste jaren in positieve zin veranderd is.
“Zeven jaar geleden was Nederland een van de zwakste landen van Europa op het gebied van economische groei, er was een crisis, de huizenmarkt was onderuit gegaan, een onzeker pensioensysteem en de vastgoedmarkt – met name die van kantoren – was slecht. Nu is dat totaal omgeslagen. Nederland wordt gezien als een van de economisch sterkste landen. Maar ook als een van de veiligste, hipste en vooruitstrevendste landen”, vertelt Jeppe de Boer, die in de praktijk ondervindt dat er nu anders tegen Amsterdam wordt aangekeken dan een aantal jaar geleden. “Toen ging ik nog iedere maand naar Londen om een internationaal netwerk te vertellen wat er in Nederland gebeurde. Nu merk ik dat dat netwerk veel vaker hierheen komt.”
Quality of life
Behalve een sterke economie is levenskwaliteit een van de punten waarop Amsterdam het wint van Londen. In Amsterdam is veel diversiteit qua mensen, achtergronden, interessegebieden, maatschappelijke positie, culturen. Alles is dichtbij en je beweegt gemakkelijk door de stad. Zowel met de auto als trein is alles goed bereikbaar en vanaf de Zuidas zit je zo op Schiphol. Tegelijkertijd ben je ook snel de stad uit als je groen zoekt.
‘Ik denk dat Amsterdam steeds interessanter wordt voor internationale organisaties’
“Er wordt in Nederland duidelijk geïnvesteerd in onroerend goed, infrastructuur en ontsluiting. Dat betaalt zich terug. Vanuit Londen wordt wel jaloers gekeken naar hoe goed alles hier geregeld is”, zegt Maarten van den Belt. Hoewel Nederlanders het misschien niet meer zien, kan die levenskwaliteit een verademing zijn voor expats die terugkeren. Jeppe de Boer: “Je kunt hier gewoon een tafel krijgen in een leuk restaurant. In Londen is dat al ingewikkeld, alles wordt er gehypet.” Tjeerd Voskamp voelt wanneer hij in Nederland is dat het stressniveau hier substantieel lager is. “In Londen heb je het gevoel dat iedereen op een tijdklok zit en ben je altijd aan het rennen. Dat gevoel heb ik niet in Nederland. Amsterdam is knusser, minder gestresst, minder snel.”
‘In Londen zijn ongeveer 2.000 venture capital firms, Amsterdam heeft er in totaal ongeveer 50’
Wat ook bijdraagt aan de levenskwaliteit, is dat wonen in Nederland per saldo goedkoper is dan in Londen. Vooral een woning in Londen kan – voor expats die nieuw zijn op de woningmarkt – enorm in de kosten lopen, zegt Tjeerd Voskamp. Naast wonen vallen de kosten volgens hem mee, omdat je er over het algemeen ook meer verdient. “Het grote verschil tussen de twee landen is de bonuscultuur. Met een grotere vijver aan internationale financiële organisatie is er dus meer te verdienen.”
Verschil vieren
Alle verschillen op een rij zettende, wordt het heel duidelijk dat de Zuidas nooit een tweede City wordt. En dat moeten we vieren, want het biedt heel veel kansen. “Ik denk dat het in Amsterdam nooit zo snel wordt als in Londen”, zegt Tjeerd Voskamp, “maar ik denk wel dat Amsterdam steeds interessanter wordt voor internationale organisaties en dat kan er zeker toe leiden dat men een versnelling hoger gaat. Op dit moment is Londen nog steeds dé plek voor een internationale carrière, maar in Nederland is de levenskwaliteit hoger, met een betere balans tussen werk en privé.”
‘Vanuit Londen wordt jaloers gekeken naar hoe goed alles hier geregeld is’
Jeppe de Boer is het daar volledig mee eens. “Als ik eind twintig was zou ik zo weer naar Londen gaan. Maar ik heb nu een gezin met drie kinderen en dan is Amsterdam een fantastische omgeving. Ik zie veel succesvolle financiële ondernemers die hun sporen verdiend hebben in Londen die naar Amsterdam vertrekken als ze in een levensfase komen waarin ze meer zelf willen bepalen. Dat zijn Nederlanders, maar ook Israëliers, Fransen en Amerikanen. Amsterdam is goed bereikbaar, internationaal en een fijne plek om te leven. Ook is het hier net wat laagdrempeliger om een eigen bedrijf op te zetten, ik weet niet of ik dat in Londen had aangedurfd.”
Tjeerd Voskamp is Global Head of Wholesale Distribution bij Aviva Investors. Hij woont en werkt sinds 1997 in Londen, maar komt met regelmaat op de Zuidas, waar Aviva Investors ook een kantoor heeft.Jeppe de Boer is founding partner van Masterdam. Hij werkte zeven jaar in Londen en vier jaar in Rusland. Sinds 2015 heeft hij een kantoor op de Zuidas.
Maarten van den Belt is Partner European Office bij Ruffena Capital. In verschillende functies werkte hij meer dan 20 jaar buiten Nederland, waaronder drie keer in Londen. Momenteel zet hij voor Ruffena Capital een vestiging op in Amsterdam, waarvoor hij ook regelmatig in Londen is.
Read in:
English