Zuidas krijgt zijn eigen weekmarkt op het Gershwinplein. Deze eerste volledige Zuidas-markt start op donderdag 2 september met maximaal 30 marktkramen. De nadruk ligt op de verkoop van levensmiddelen. De ondernemer die de markt organiseert kan tot september experimenteren met een aantal proefopstellingen.

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuid heeft dit besloten na een voorbereiding met ondernemers en bewoners. De markt brengt, met bezoekers uit de buurten, van de kantoren en het station, extra levendigheid in de Zuidas als nieuwe stadswijk. Het geeft ook bewoners van andere buurten een extra reden om de Zuidas te bezoeken. Een markt was ook een lang gekoesterde wens van bewoners.

Levensmiddelen

Het stadsdeel heeft voor de nieuwe markt kaders opgesteld. Het gaat hierbij om het aantal marktkramen, een nadruk op levensmiddelen en het aantal horeca-kramen. De markt kent een proefperiode tot maart 2023.

Groeibriljant

Na een loting is ondernemer Marc Schoonebeek als organisator van de weekmarkt op de Zuidas aangewezen. “De markthandel is het oudste handel die we kennen. Het is fantastisch dat in een nieuwe wijk als Zuidas nu ook een sociale ontmoetingsplaats komt. Het wordt een groeibriljant, een unieke markt waar marktkooplieden met een bewezen reputatie gaan staan. Je moet het echt gaan beleven.” Met de markt krijgt de ontwikkeling van de Zuidas naar een echte stadswijk met 10.000 woningen een nieuwe impuls.

Bron: Gemeente Amsterdam