Hij komt regelmatig op de Zuidas, om de geur op te snuiven. En ruim voor de opening van Circl was hij er al binnengelopen, uit nieuwsgierigheid. Cor van Zadelhoff mag dan 79 jaar en commissaris zijn bij het bedrijf met zijn naam, met vastgoed is hij nog altijd druk. “De potentie van de Zuidas heb ik twintig jaar geleden al voorspeld.”

“Dit is ook een stukje Zuidas”, klinkt het uitnodigend richting de tuin van zijn bedrijf aan het Dijsselhofplantsoen, Amsterdam Oud-Zuid. Met strakke gebiedsgrenzen heeft Van Zadelhoff niet zo veel. “Vanaf de Zuidas zit je toch ook zo in het Amsterdamse Bos of het Vondelpark? En de Rembrandttoren bij het Amstelstation ligt er toch in het verlengde van?”

Met maar liefst drie projecten is het bedrijf Zadelhoff actief op de Zuidas: NoMA House, Gershwin Brothers en Hourglass. “Dat doen we samen met Maarsen Groep. Twintig jaar geleden waren we betrokken bij de ruil van de grondpositie van Popeye Gold Star (het tennispark dat er gevestigd was-eh) en hebben we heel bewust besloten dat we werken wilden combineren met wonen. Dat geeft reuring. De komst van restaurant Loetje op de parterre van Gershwin Brothers doet dat ook.”

Meer vraag naar kantorenvastgoed

Daags voor het interview laat Jones Lang LaSalle in de Zuidasmonitor weten dat de Zuidas er ronduit goed voor staat. ‘De Zuidas profiteert sterk van de aantrekkende vraag naar hoogwaardig en stedelijk kantorenvastgoed’. Standard Life Investments zegt dat Amsterdam, mede door de Zuidas, de beste kantorenmarkt van Europa heeft. Er zijn momenteel vijf kantoren in aanbouw met een totaal metrage van 60.000 m2. Daarnaast staat er voor 150.000 m2 aan nieuwbouw en renovaties gepland.

En dan hebben we nog de grootste single-asset deal in de Nederlandse historie die begin 2017 op de Zuidas plaats vindt, als de Franse vastgoedbelegger Amundi voor 500 miljoen euro het Atrium koopt. In 2012 was dat nog voor 100 miljoen euro aangekocht.

Van Zadelhoff wil hier niet op reageren –‘dat is iets voor mijn CEO Maarten Feilzer’ – en hijzelf is ‘maar commissaris’. De makelaardij die hij in 1968 opricht, gaat in 1993 op in DTZ Zadelhoff en fuseert in 2015 met Cushman & Wakefield. Als DTZ in 2016 Cushman & Wakefield overneemt en de naam DTZ Zadelhoff schrapt, kan Cor van Zadelhoff zijn bedrijf weer Zadelhoff noemen.

Zuidas is trekker voor heel Amsterdam

Reageren op actuele marktontwikkelingen laat hij graag aan zijn CEO over, maar hij wil wel kwijt dat de Zuidas een trekker is voor de hele stad. “Het is een spil voor de top van de markt en tegelijkertijd kan het maar voorzien in een klein stukje van de vraag. Een grote organisatie als ING bijvoorbeeld gaat naar Amsterdam Zuidoost, omdat dat veel meer vierkanter meters kan bieden. Deutsche Bank hetzelfde verhaal. En toch is de Zuidas een trekker, ook voor de Riekerpolder en Sloterdijk.”

“De Zuidas heeft voldoende substantie gekregen om verder te expanderen. Eerst stonden er alleen de rechtbank en het hoofdkantoor van ABN Amro. En kijk nu eens! Het is er met een bedrijf als AkzoNobel en Cushman & Wakefield veel gedifferentieerder op geworden. Het is er leefbaar en levendig. Mijn grote voorbeeld is Berlage. Plan Zuid is een voorbeeld van succesvolle gebiedsontwikkeling, waarin wonen, werken en recreëren gecombineerd is. Dat is noodzakelijk, anders krijg je ghost towns, kijk maar naar Houston en Dallas. Ook in New York hebben ze het roer omgegooid en zie je in Downtown Manhattan een mix van wonen en werken.”

Restaurant op de Zuidas

“Op de Zuidas worden de idealen van Berlage volop toegepast. Dat zorgt ervoor dat het levendig en leefbaar is. Die menging van werken en wonen is heel belangrijk. Er is veel aandacht voor de plinten, publiekstrekkers als een boekhandel of een restaurant heb je nodig. Dat woonwerkverkeer is alleen een ramp, dat moet je zien te voorkomen. Je moet naar je werk kunnen lopen of fietsen. De Zuidas biedt een leuke woonomgeving. Je zit zo in het Amsterdamse Bos of in het Vondelpark. De Amstel is dichtbij, de levendige RAI om de hoek.”

Een goede woning vinden, in het hele dure segment, die Amsterdam voor bedrijven en CEO’s aantrekkelijk maakt, dat is wel een probleem, signaleert Van Zadelhoff. “Die zijn haast niet te vinden. De prijs van grote, hele luxe appartementen zal stijgen van 10.000 naar 20.000 euro per vierkante meter. En dan heb ik het over Groot Amsterdam, want zo’n woning hoeft niet per se op de Zuidas te vinden te zijn. Tegelijkertijd is Amsterdam natuurlijk een absolute topstad. Ik ben er heel gek op. Als ik mijn 25 Frieze paarden er kwijt zou kunnen, ging ik er wonen.”

Unieke gebouwen van Van Zadelhoff

Actief is Van Zadelhoff in Amsterdam niettemin volop, vooral met investeren in unieke gebouwen. “Goed onroerend goed blijft goed, dat moet je niet verkopen. Het gaat mij om gebouwen die onvervangbaar zijn door de locatie of de kwaliteit van het gebouw. Dat van Stage Entertainment aan de De Boelelaan is er een voorbeeld van, en het Burgerweeshuis van Aldo van Eyck aan de Amstelveenseweg.” Het laatste gebouw is eigendom van het bedrijf Zadelhoff en Nijkerk, en met als toekomstige gebruiker gebiedsontwikkelaar BPD – voorheen Bouwfonds – dat er z’n regiokantoor Noord-West gaat vestigen.

“Dat Bouwfonds heeft trouwens, net als AkzoNobel, een hele leuke kunstcollectie. Ik was gister nog in Voorlinden (het museum in Wassenaar van zakenman en kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh-eh), ook zo’n geweldig verbindend project. Het heeft een grote toegevoegde waarde, dat hoort bij wonen, werken en recreëren. Musea zijn heel belangrijk voor het vestigingsklimaat. Voor de Zuidas is dat ook van belang en daar wordt ook over gepraat.”

 

Cor van Zadelhoff in het kort:

Studeert economie

Richt in 1968 Zadelhoff Makelaars op

Commissaris Zadelhoff

Belegt in unieke gebouwen, zoals het Volkskrantgebouw, de Diamantbeurs en het Renaultgebouw

Betrokken bij renovatie van musea, zoals het Stedelijk Museum en het Groote Museum (Artis)