Read in: English

Ongeveer 15 jaar geleden begon Ramón Mossel zijn eigen makelaardij. Sinds twee jaar ziet hij de Zuidas ontwikkelen tot een deel van Amsterdam waar de woningen inmiddels niet aan te slepen zijn. Tien vragen aan makelaar Ramón Mossel:

Je bent 15 jaar makelaar: wat is in die jaren veranderd?

Amsterdam is zo veel internationaler geworden door de intensieve promotie van de stad en de vestiging van buitenlandse bedrijven.

Makelaar Ramon Mossel

Ramón Mossel 

Is de rol van makelaar ook veranderd?

Ik zit steeds vaker in het voortraject aan tafel met projectontwikkelaars en geef advies over wat er het beste ontwikkeld kan worden. Een fantastisch onderdeel van m’n vak. Ik weet exact wat de vraag is. En als makelaar ben je dan natuurlijk voor veel partijen interessant.

Woningnood in Amsterdam

Hoe kun je de Amsterdamse woningmarkt het beste typeren?

We hebben momenteel te maken met pure woningnood. Punt. Amsterdam heeft een aantal hele mooie buurten met een sterke eigen identiteit. De gemeente is zeer bedreven in stadsvernieuwing. Het is alleen heel jammer dat er binnen alle segmenten van de markt een woningtekort is. Het beleid moet op de schop!

Wat is de positie van de Zuidas hierin?

De Zuidas geeft de stad een internationaal gezicht en heeft zich in rap tempo ontwikkeld tot een dynamische stadswijk met een zeer hoog voorzieningenniveau en allure.

Dolgraag wonen op de Zuidas

Wie wil er dolgraag wonen?

Ik! Ik ga er binnenkort zelf wonen. Steeds meer gezinnen willen in Amsterdam blijven wonen, waaronder op de Zuidas. Het huisje-boompje-beestje idee wordt steeds meer vervangen door een groot energiezuinig appartement met panoramische uitzichten en een riant balkon of terras.

Wat is de aantrekkingskracht van de Zuidas?

De internationale uitstraling en een ijzersterke geografische ligging. Je hebt alle voorzieningen in de directe omgeving en het prachtige Gelderlandplein in de achtertuin.   

Prijzen woningen Zuidas

Wat doen de verkoopprijzen op de Zuidas?

Prijzen van 10.000 euro per vierkante meter is geen uitzondering meer. Alleen in Oud Zuid liggen de verkoopprijzen op 14 tot 15.000 euro. Dan is de laatste stap naar 20.000 euro, zoals Cor van Zadelhoff in de vorige uitgave van dit magazine verwacht, niet zo groot meer. Bovendien moet de Brexit nog echt losbarsten en zal het percentage eigen woningbezit in Amsterdam nog verder gaan afnemen.

Toch is er ook sociale woningbouw. Is zo’n mix goed voor de Zuidas?

Zo’n 60% van de Amsterdamse woningvoorraad bestaat uit sociale huurwoningen. De Zuidas is een ambitieuze gebiedsontwikkeling met internationale aspiraties. Je kunt je dan afvragen of sociale woningbouw hier wenselijk is en überhaupt in Amsterdam nog wel gebouwd moet worden. De stad heeft veel meer behoefte aan middensegment huurwoningen.

Het is vast een leuke tijd om makelaar te zijn.

Het is altijd leuk om makelaar te zijn! Op dit moment adviseer ik de markt conceptueler te gaan denken. De customer journey verandert en het is belangrijk daarop aangesloten te zijn. Het kunnen aanbieden van turn key customized woningen is de toekomst. Internationaal is dit veelal een beproefd concept.    

Hoe zie je de Zuidas over 10 jaar?

Ik ben ervan overtuigd dat de Zuidas over 10 jaar op residentieel en zakelijk gebied het nieuwe visitekaartje van de stad is geworden. De Zuidas is een wenselijke aanvulling op onze prachtige historische stad. De Zuidas geeft Amsterdam een internationaal gezicht. De lat mag alleen wel wat hoger gelegd worden, door het Zuidasdok alsnog uit te breiden met station Zuid/WTC. We mogen best nog wat meer lef en branie tonen in Amsterdam. De Zuidas past in ieder geval goed bij de ambities van ons kantoor.

Read in: English