Van een toplocatie voor werken, verandert de Zuidas langzaam in een gebied waar het ook heel fijn wonen is. Makelaar Eefje Voogd is al bijna vijftien jaar betrokken bij die transformatie en woont sinds kort ook zelf op de Zuidas. “Dit is echt nextlevel wonen in een energiek gebied.”

Tien jaar geleden streek Eefje Voogd per toeval met haar kantoor neer op de Zuidas, toen ze met drie medewerkers voor zichzelf begon. “Niet dat ik specifiek op de Zuidas wilde zitten, maar ik wilde een pand op een zichtlocatie, niet te chic en goed bereikbaar. Zo kwam ik uit op de Parnassusweg. Daar ben ik nog steeds erg blij mee. Niet alleen dat we op de Zuidas terecht zijn gekomen, maar ook met dit pand, dat een wow-gevoel geeft als je binnenkomt.”

Eefje Voogd makelaar Zuidas

Makelaar Eefje Voogd. FOTO: Rob Kuyper

Ondanks die prominente plek op de Zuidas, is Voogd zeker niet alleen een ‘Zuidasmakelaar’. “Natuurlijk doen we heel veel op de Zuidas, maar we werken ook heel regionaal. We merken echt dat de metropoolpositie van Amsterdam alsmaar sterker wordt.”

Zuidas is dynamisch werkgebied

Het makelaarskantoor van Eefje Voogd is dagelijks bezig met het aan- en verkopen van bestaande woningen en alles wat daarbij komt kijken, maar een even belangrijke tak van het bedrijf is gespecialiseerd in (nieuwbouw-)projecten. Een dynamisch werkgebied waarin de afgelopen tien jaar behoorlijk wat veranderd is.

‘Het mooiste moment van de dag is als de middag overgaat in de avond, als alle lichtjes aan gaan’

“Vroeger werden we pas aangepaald als een nieuwbouwproject al was uitontwikkeld, nu adviseren wij vanaf de tenderfase over haalbaarheid, programmering, doelgroepen marketing en prijsstelling.  Wij leveren input vanaf de eerste ontwerpschets tot het definitieve planontwerp”, vertelt Voogd. Daarna volgt de verkoop van de nieuwbouwhuizen, wat later weer een grote spin-off heeft op de andere werkzaamheden. “Als mensen na zoveel jaar hun nieuwbouwhuis weer verkopen, komen ze bij ons terug.”

Vastgoedvrouw van het jaar

Dat Voogd en haar collega’s goed zijn in wat ze doen, bewijzen de prijzen die ze recent ontvingen. In 2015 werd het kantoor verkozen tot Nieuwbouwmakelaar van het jaar, een jaar later werd Voogd zelf Vastgoedvrouw van het jaar.

“Bij beide prijzen vond ik het al bijzonder dat ik genomineerd was. Ik had dan ook nooit gedacht ze te zullen winnen. Maar dat gebeurde dus wel. Wat het voor mij extra bijzonder maakte, is dat het vakjuryprijzen zijn uit de brede kolom van projectontwikkeling en vastgoed. Collega’s uit het vak hebben mij dus gekozen, dat is een eer. Toen ik Vastgoedvrouw van het jaar werd, ben ik echt een week bezig geweest met het beantwoorden van alle felicitaties. Dat is enorm leuk, maar aan de andere kant: het werk gaat gewoon door. Dus ben ik ook heel snel weer verder gegaan met het werk. Misschien wel te snel en heb ik er niet genoeg van genoten.”

Voogd, makelaar met passie

De vakjury van Nieuwbouwmakelaar van het jaar schreef in het juryrapport dat Voogd een passie heeft voor het vak. Dat trof haar, vertelt Voogd. “Want zo is het precies. Ik ga elke dag met een grote glimlach naar mijn werk, al 33 jaar. Ik ben erin gerold dankzij een stage op de middelbare school en dat vond ik zo leuk dat ik bij die makelaar ben blijven werken. Terwijl ik nog op school zat, werkte ik halve dagen als receptioniste, vanuit daar ben ik gegroeid. Eerst bij verschillende makelaarskantoren en sinds tien jaar voor mezelf.”

De combinatie van de dynamiek op de woningmarkt en de sociale kanten van haar werk, maken dat Voogd zoveel passie heeft voor haar vak. “Mensen die een woning kopen, daar zit altijd een verhaal achter. Soms is het verdrietig, maar meestal is het een feestje. Het is een van de belangrijkste gebeurtenissen van je leven, de grootste uitgave van je leven. Dat zeg ik ook vaak tegen mijn collega’s, het is belangrijk dat we ons dat blijven realiseren.” 

Groei makelaar Voogd

Maar niet alleen de prijzen van collega’s uit het vak bewijzen dat de zaken goed gaan. De afgelopen tien jaar groeide het kantoor van Eefje Voogd van drie naar vijftien medewerkers. “Ieder jaar een collega erbij dus, want ondanks de crisis zijn we gestaag gegroeid. Ik ben erg dankbaar voor wat ons gegund werd en dat het werk altijd naar ons toegekomen is. Dit succes is zeker geen uitgestippelde strategie, het is ons overkomen.”

Toch is het voor Voogd niet alleen belangrijk dat de zaken goed gaan, minstens zo belangrijk is de werksfeer. “De werksfeer staat voorop. Hier op kantoor werkt een club ongelofelijk enthousiaste mensen. Relatief veel vrouwen die allemaal hun mannetje staan in het onroerend goed. Stoere types die bevlogen zijn in wat ze doen. We hebben ongelofelijk veel lol samen en bij sollicitaties kijken we dan ook altijd of iemand in het team past, of diegene aansluit op ons DNA. De rest komt dan wel goed, veel is te leren.”

‘Mensen die een woning kopen, daar zit altijd een verhaal achter. Soms is het verdrietig, maar meestal is het een feestje’

Inmiddels 8.000 woningen op Zuidas

Nu er, naast kantoren, ook plaats is voor ongeveer 8.000 woningen op de Zuidas, is de dynamiek zichtbaar aan het veranderen, aldus Voogd. “Er is meer horeca en retail gericht op bewoners bijgekomen. Ook is er meer groen, al zou dat wat mij betreft nog wel wat meer kunnen worden. In plan Gershwin richting Buitenveldert, waar de bebouwing lager wordt, zie je dat er nu achterstraatjes ontstaan waar kinderen voetballen. Eigenlijk zijn dat hele prettige binnengebiedjes in de openbare ruimte. Zo komt er, dankzij de woningbouw, steeds meer karakter in het gebied.”

Zelf woonde Voogd altijd net buiten de Zuidas, maar recent verhuisde ze naar het gebied dat ze de afgelopen jaren heeft zien transformeren. “Ik heb hier altijd willen wonen. Ik woon nu heel hoog, dat is fantastisch. Het mooiste moment van de dag is als de middag overgaat in de avond, als alle lichtjes aan gaan. Dat is echt next level wonen in een energiek gebied. De hoogstedelijke dynamiek spreekt me aan en de architectonische setting van losstaande icoontjes die samen een geheel vormen is zo mooi.”

Eefje Voogd in het kort
– Makelaar en eigenaar van Eefje Voogd Makelaardij aan de Parnassusweg
– Oud-voorzitter en bestuurslid Makelaarsvereniging Amsterdam
– Bestuurslid Amsterdam Woont
– Nieuwbouwmakelaar van het jaar 2015
– Vastgoedvrouw van het jaar 2016