De Zuidas en Amsterdam-West zijn maar drie metrohaltes bij elkaar verwijderd en toch zijn het twee werelden die elkaar nauwelijks raken. Tot dat er gevoetbald wordt. Predikant en ondernemer Ruben van Zwieten organiseert al tien jaar een jaarlijkse voetbaltoernooi, tussen deze twee werelden.

In Trouw een mooi sfeerverslag over dit opmerkelijke maar succesvolle toernooi. “Houda is een van de zestig leerlingen die verdeeld worden over de circa twintig teams uit de Zuidas. Ze komt bij InsingerGilissen, krijgt ze te horen. Houda rent snel richting kleedkamer om het paarse T-shirt aan te trekken met de naam van deze Zuidas-bank erop. Ze heeft geen idee wat InsingerGilissen voorstelt, maar het interesseert haar ook niet direct. Ze zijn heel aardig, meldt ze na het eerste potje, dat vindt ze belangrijker. Helaas hebben ze die eerste wedstrijd verloren en dat zint haar dan weer veel minder.”

Voetbal verbroedert Zuidas met West

Van Zwieten en directeur Hogewind van het Calvijn college zeggen dat het niet blijft bij deze ene fysieke ontmoeting tussen de wereld van de yuppen en die van de scholieren uit West. Hogewind: “Zowel de Zuidassers als mijn leerlingen merken al voetballend allereerst dat ze niet zoveel van elkaar verschillen als ze zelf vaak denken. Maar het contact gaat verder dan dat, er komen bijvoorbeeld stages uit voort en er zijn leerlingen die zelfs een baan op de Zuidas hebben gevonden.”

Lees hier de rest van het verhaal.