Eigenlijk raar dat in een buurt die de naam Rivierenbuurt mag dragen, er geen water te vinden is. Dit deel Amsterdam, gebouwd op drooggemaakt land, bestaat het water alleen nog overal in naam. Hoogste tijd dus voor een ‘fontein’ in dit stadsdeel, het kunstwerk Virtual Fountains van Femke Schaap.

De Virtual Fountain is eigenlijk geen fontein, Virtual Fountains is een BEELD van een fontein. Een fontein waar je in kunt lopen maar niet nat door wordt. Een fontein die geen geluid maakt. Een fontein die in de winter niet wordt afgesloten.

Virtueel samenvloeien

Tegenover de RAI gaan stadsdeel Zuid en Amsterdam Zuidas een parkje inrichten waarin het kunstwerk een plaats krijgt. En wel op een plek die vroeger het Westerscheldeplein heette. De Amstellaan en de Rivierenlaan kwamen erop uit. Dat is weliswaar nog steeds niet ín de Rivierenbuurt, maar wel de entree náár de Rivierenbuurt. ‘Hoe mooi is dan een beeldfontein aan de ingang van de wijk te hebben, als de monding waar die rivieren virtueel samenvloeien’, zegt Femke Schaap.

 Virtual Fountains

Virtual Fountains van Femke Schaap.

Rivieren van Europa

Een echte fontein krijgt het parkje niet, het kunstwerk is een beeld van een fontein. Die maakt – helaas of gelukkig, de meningen zullen verschillen – geen geluid. Anders dan andere Amsterdamse fonteinen hoeft deze niet in de winter te worden afgesloten. En nog een voordeel: je kunt erop zitten. Het kunstwerk bestaat uit drie onderdelen: fontein, bron en waterval. Tussen zonsondergang en zonsopkomst tonen ze vertraagde filmbeelden van golven, stralen en druppels van de rivieren van Europa. ‘Vanwege de locatie denk ik erover om van rivieren als de Maas en de Rijn nieuwe filmbeelden te maken’, zegt Schaap.

Bron: https://zuidas.nl en https://www.virtualfountains.nl