Een plein op de Amsterdamse Zuidas, nu onofficieel Vijfhoek genoemd, krijgt de naam van onze prinses Amalia. Deze naam sluit aan op de naastgelegen Prinses Irenebuurt, waar de straten allemaal naar leden van het koningshuis zijn genoemd.

Nu het plein steeds drukker is geworden door de nieuwe inrichting en steeds vaker gebruikt wordt om te spelen of te lunchen, werd het tijd voor een echte naam zo vindt de gemeente. Tegenwoordig maken iedere dag duizenden mensen gebruik van het plein en dan moet zo’n locatie een echte naam heeft. Niet alleen vanwege de vindbaarheid, maar ook vanwege de veiligheid; als er iets gebeurt moeten hulpdiensten weten waar ze moeten zijn. En Vijfhoek is in geen enkele TomTom te vinden.

Verwarring voorkomen

Door de toevoeging van Prinses Amaliaplein, wordt verwarring met de Amaliastraat in Amsterdam-West voorkomen. Deze straat is overigens niet vernoemd naar de kroonprinses, maar naar Amalia van Solms, de vrouw van stadhouder Frederik Hendrik.

Hoe?

Maar hoe gaat zo’n proces van naamgeving eigenlijk in zijn werk? De afdeling Basisinformatie van de gemeente Amsterdam dragen zelf namen voor en /of krijgen aanvragen van namen binnen. Deze toetsen ze aan de criteria voor de naamgeving van openbare ruimten en aan procedurele aspecten. Vervolgens wordt de naam voorgelegd aan de speciaal ingestelde adviescommissie Naamgeving Openbare Ruimten. Zij waarborgen de kwaliteit en eenheid van de naamgeving in Amsterdam. Het definitieve besluit is aan het college van B&W: zij zijn als enige bevoegd om namen voor een openbare ruimte vast te stellen, te wijzigen of in te trekken.

Bloembollen en bomen

Naast een nieuwe naam zijn op het plein onlangs bloembollen geplant. Er gaat nog een winter overheen, maar in het voorjaar verandert het Prinses Amaliaplein daardoor in een paarse en witte oase.

Bron: zuidas.nl