“Het werk van Jan Verschoor is een toonbeeld van elegantie, van ‘gestolde perfectie’,” vindt Willem de Winter van kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co. Tijdens PAN Amsterdam presenteert hij beelden van Jan Verschoor.

“Jan heeft een zeer eigen, uniek handschrift dat zich kenmerkt door vloeiende vormen en een gladgepolijst oppervlak. Je wilt zijn beelden van alle kanten bekijken, ze aanraken. In de natuurlijke uitstraling van zijn werk, het ogenschijnlijke gemak waarmee het lijkt te zijn gemaakt, herken je Jans vakmanschap, zijn talent. Wij zijn dan ook verguld dat we zijn beelden binnenkort kunnen presenteren in onze stand op PAN Amsterdam,” zegt Willem de Winter van kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co.

Wij zijn verguld dat we zijn beelden kunnen presenteren in onze stand op PAN Amsterdam’

Hij vertelt dat Jans werk zich in goed gezelschap bevindt. “We nemen dit jaar beelden mee van Mari Andriessen, Charlotte van Pallandt en Theresia van der Pant. Onze highlights zijn een zeldzame Edgar Fernhout uit 1957 en twee olieverven van Jan Mankes. Die combineren beslist fraai met het werk van Jan.”

Esthetische en ambachtelijke perfectie staan centraal in het werk van Jan Verschoor. Hij wordt daarbij sinds jaar en dag ondersteund door kunstenaar Rob Brünnmayer. Rob zorgt voor de technische verwezenlijking van Jans beelden en houdt zich bezig met de afwerking van het materiaal. Hun samenwerking dateert al van 1962, als ze net zijn afgestudeerd. Ze gaan stukken maken voor grote theater-, opera- en televisieproducties. Het geld dat ze daarmee verdienen, investeren ze in hun eigen, vrije werk.

Abstract werk van Jan Verschoor

Jan verschoor zuidas magazine

Werk van Jan Verschoor

Jan is in de jaren ‘60 opgeleid aan de Amsterdamse Rijksacademie waar dan nog wordt gedoceerd volgens de figuratieve en realistische traditie. Jans voorkeur ligt echter bij de abstractie; dat biedt meer ruimte voor het experimenteren met vormen en materialen. Jan is gefascineerd door de eigenschappen van materialen. Als een van de eersten werkt hij met kunststoffen. Ook onderzoekt hij de mogelijkheden van het werken met aluminium, koper, hout, glas, messing, zink en zelfs geroest ijzer. Later kiest hij voor meer klassieke materialen, zoals brons en natuursteen.

Na zijn opleiding richt Jan zich geheel op het maken van abstract werk. Zijn eerste monumentale opdracht krijgt hij in 1971. Voor de centrale hal van het Congrescentrum in Den Haag vervaardigt hij een grote, opengewerkte bol van wit polyester. Het werk is nog steeds te bewonderen op zijn oorspronkelijke plek.

Jan van der Togt

Aan het eind van de jaren ‘70 komt Tomado-oprichter Jan van der Togt in beeld.

Jan Verschoor heeft een uniek handschrift dat zich kenmerkt door vloeiende vormen en een gladgepolijst oppervlak’

Hij ziet in het Financieel Dagblad een foto van een beeld van Jan dat wordt geëxposeerd in de Amsterdamse Galerie Bouma. Van der Togt gaat erheen en koopt het terstond. Jan komt het beeld persoonlijk afleveren in Antwerpen, waar Van der Togt woont.

Deze ontmoeting markeert het begin van een bijzondere vriendschap tussen de toen 72-jarige oud-industrieel en de jonge beeldhouwer. Samen bezoeken ze beurzen, galeries en musea. Om kunst te kijken, maar vooral ook om kunst te kopen. Daar geniet Van der Togt intens van. Jan is betrokken bij elke aankoop en ziet de collectie van Van der Togt snel groeien.

Museum Jan van der Togt

Langzamerhand ontstaat het idee om een museum te bouwen voor Van der Togts collectie. In 1991 verrijst in Amstelveen een van de eerste privémusea van Nederland: Museum Jan van der Togt. Naast zijn werk als beeldhouwer is Verschoor er 25 jaar lang directeur. Jan van der Togt is altijd werk van Jan blijven verzamelen. Beelden van Jan zijn permanent te zien in het museum en het aangrenzende Museumhuis.

Tijdens PAN Amsterdam (19 tot en met 26 november 2017) is het werk van Jan te bewonderen bij kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co (stand 110).

Meer kunst op de Zuidas.