Het Amstelpark. Misschien wel het mooiste park van Amsterdam en toch is het niet zo ‘main stream’. Datzelfde geldt voor de daar gevestigde evenementenlocatie Rosarium met restaurant Parker’s. Zeker net zo mooi en ook niet ‘main stream’. Het maakt de twee tot een aantrekkelijk mooi koppel.

Vanuit de grote ovale Parklounge in Rosarium kijk je zo het alleen voor voetgangers toegankelijke Amstelpark in. Het is voorjaar en de eerste rozen steken voorzichtig hun kopjes naar buiten. Eigenaar Maarten van Eembergen komt aanlopen. “Ik moet mij verontschuldigen voor mijn outfit; normaal gesproken loop ik er netter bij, maar ik had thuis wat achterstallig onderhoud dat even mijn aandacht opeiste”, begint Maarten. Hij loopt in een nette spijkerbroek en dito shirt. Evengoed nog een contrast met de bediening dat volledig in pak loopt.

“Ik ben eigenlijk altijd aan het werk en al mijn tijd stop ik in het bedrijf. Totdat het thuis de spuigaten uitliep”, lacht hij. De situatie schetst direct een goed beeld van de eigenaar. Hij heeft meer dan hart voor Rosarium, het bedrijf dat zijn ouders in 1973 startten.

rosarium voor events en vergaderingen

Rosarium is een familiebedrijf

In 2011 nam hij de leiding over, maar daarvoor bracht de 45-jarige Maarten al veel tijd door op de evenementenlocatie, goed bereikbaar vanaf de A10 en gelegen aan de rand van de Zuidas. “Mijn ouders hebben vanaf het begin iets prachtigs neergezet. Na de onfortuinlijke brand in 1996 is Rosarium in 2000 nieuw herbouwd opgeleverd. Ondanks dat ik de enige van de familie ben die hier nu werkzaam is, voelt het bedrijf nog als een familiebedrijf. We werken hier als een heel hecht team”, zegt Maarten vol trots.

‘Rosarium is een fullservice, alles-in-huis-venue voor events’

Rosarium. Niet iedereen kent het of heeft misschien een goed beeld van wat er precies gebeurt. “We zijn een fullservice, alles-in-huis-venue voor events. Kort gezegd kan vrijwel alles hier. We willen graag onze zakelijke en nette uitstraling behouden, maar schromen niet om de locatie volledig aan te passen aan de wens van de opdrachtgever. Als dat betekent dat het meubilair tijdelijk vervangen moet worden voor b-bags, poefjes of hangmatten, kan dit gerealiseerd worden.”

Private dining

Het pand leent zich bij uitstek overdag voor offsite vergaderingen, congressen en presentaties. “Rond 18.00 uur maakt het team zich klaar voor het avondgedeelte met private dining (van 8 tot 350 personen), recepties en avondfeesten. Letterlijk deel twee van de dag. Dit gaat geruisloos in elkaar over. En dan hebben we in het weekend voornamelijk huwelijken en privé-feesten,” zegt Maarten. 

En dan is er Restaurant Parker’s. “Ons restaurant beslaat maar een heel klein gedeelte van de totale locatie, maar is wel onze showroom en foodlab. We serveren hier geen eenvoudige lunch, maar gerechten op niveau en laten daarmee direct zien wat onze chef allemaal in huis heeft. Tijdens evenementen verzorgen wij ook alle catering zelf. Dat waarborgt de kwaliteit. Van sit-down diners tot walking diners, van exclusieve fine dining tot heerlijke borrelhapjes Net met meer creativiteit dan een standaard garnituur, al is de betere bitterbal natuurlijk terug te vinden in ons assortiment.”

‘Ik wil echt kwaliteit leveren, in food & beverage, sfeer en zeker in service’

Wijnbar

Dat Restaurant Parker’s niet de core business is, vindt Maarten prima. “Bezoekers van het park zijn welkom voor een lunch, diner of drankje in onze wijnbar. Maar het is niet direct onze doelgroep. Wij focussen ons liever op onze evenementen. Daar zijn we goed in. Een staaltje ‘schoenmaker, blijf bij je leest’ en perfectioneer waar je kwaliteiten liggen.”

En dat doet het team goed. Maarten heeft een zorgvuldig samengesteld managementteam. Een chef met passie voor à la carte én grotere groepen. Een operations manager die zich zowel in het restaurant als in de evenementenbusiness volledig thuis voelt en twee salesmanagers met een staat van dienst.

“Ik hou het team bewust klein, ik wil korte lijnen. Daarbij moet iedereen van alle facetten op de hoogte zijn. Als wij iemand aannemen, loopt diegene op alle afdelingen mee. Zo leert hij of zij het bedrijf kennen, hebben ze antwoorden op vragen van gasten, maar ook begrip voor soms lastige situaties van collega’s. Begrip en elkaar ondersteunen zorgt voor het verschil tussen goed en uitstekend ”

Volgens Maarten is Rosarium een kweekschool voor talent. “We zijn spreekwoordelijk te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken. Na een jaar of vier, vijf stromen de meeste medewerkers door. Menig kok die hier ooit heeft gewerkt, staat nu in een sterrenrestaurant. Ik zie het als een compliment.”

Events perfect geregeld

Het is een uitdaging om de events tot in de puntjes vlekkeloos te laten verlopen. “We gaan vooraf met de opdrachtgever om tafel om te inventariseren wat gewenst is. Hoeveel gasten of deelnemers worden er verwacht? Is het een formele of informele bijeenkomst? Is bedrijfsbranding/exposure belangrijk, dan zorgen wij voor kleuraanpassing door aangepaste verlichting en zelfs de gerechten worden meegenomen om te komen tot een beleving die uitstraalt op het event. We denken in alles mee.”

Omdat Rosarium uit wil blinken in kwaliteit verkiest Maarten partijen tot maximaal 200 tot 350 personen boven grote evenementen van 750 personen. “Die laatste kunnen we ook bieden; al onze ruimtes zijn aan elkaar te schakelen. Maar ik wil graag echt kwaliteit leveren. In food & beverage, sfeer en zeker in service.”

In al die jaren dat Maarten de leiding heeft bij Rosarium heeft hij wel wat verschuivingen gesignaleerd. De tijd van een plenaire sessie voor 200 personen is minder gangbaar. Het programma moet dynamisch en interactief zijn. “We spelen hierop in door tien breakoutruimtes te bieden die gebruikt worden voor subsessies. Dan wordt de groep gesplitst van 200 personen naar elk 20. Dat geeft een hele andere benadering, veel persoonlijker. Contact tussen sprekers en deelnemers is dan groter.”

Ontbijtseminar

Ook ontbijtseminars zijn in trek. “We krijgen vaker aanvragen voor vroege bijeenkomsten, voordat de werkdag start. Wij verzorgen een uitgebreid ontbijt, terwijl er ondertussen gewerkt of genetwerkt kan worden.”

Tot slot geeft Maarten aan dat uitbreiding niet een doel op zich is, maar verbeteren en verfraaien wel. “Er zijn nog genoeg mogelijkheden om bestaande ruimtes te optimaliseren en te voorzien van nieuw elan. Er is net bijna duizend vierkante meter nieuw tapijt gelegd, terwijl het oude niet eens op was. Ook is de club beneden nog een work in progress. Na de zomermaanden is dat een sfeervolle loungeclub, maar enkel voor privé-feesten en borrels.”

We maken onze rondleiding af en Maarten ziet wat oneffenheden in de verf. “Zie je dit?”, hij wijst naar een vlekje op een deur. “Dit wil ik niet. Alles moet gewoon spic en span zijn. Onderhoud heeft hoge prioriteit; het hoort bij de kwaliteit die wij willen leveren.”

Grote kans dat de aanpak van het achterstallig onderhoud in de woning van de eigenaar nog even op zich laat wachten… de zaak gaat voor.

Rosarium
Amstelpark 1, Europaboulevard
Amsterdam
T 020 644 4085