Het zal een van de laatste foto’s zijn waar Eduard Schaepman in een geruit pak op de foto staat, in 2019 is het tijd voor iets nieuws. Het wordt wederom iets dat in het oog springt, want de oprichter van Tribes, met drie vestigingen op de Zuidas, valt graag op.

“Heb je gezien hoe Cor van Zadelhoff zich tegenwoordig kleedt? Hij draagt steeds meer rood en loopt vaker op z’n Nikes. En het wordt steeds extremer, nu heeft ie zelfs rode veters in z’n Nikes! Ik vind het machtig mooi. Hugo de Jong? Magistraal! Ja, inderdaad gaat de aandacht even niet naar Rutte of de koningin, maar naar de schoenen van de vice-premier. Mooi toch?”

Dress to impress

“In de Angelsaksische cultuur geldt: dress to impress. Zeker in het bedrijfsleven. Je mag opvallen, daardoor herinneren mensen je je. In Nederland gebeurt dat niet, dat komt natuurlijk door onze calvinistische inborst. Op de Zuidas ziet iedereen er standaard uit. Niemand draagt meer een stropdas. De advocaat, de notaris, de bankier, allemaal lopen ze in hetzelfde pak. Arjen Paardekooper (advocaat-red), ja, die valt wel op.”

Eduard Schaepman houdt een gebedsrol van de Mosuo, een stam in het westen van China, in zijn handen. De Tribes-vestiging aan het Raamplein in Amsterdam, is vernoemd naar de Mosuo. Foto: Oona Brueren

Eduard Schaepman houdt een gebedsrol van de Mosuo, een stam in het westen van China, in zijn handen. De Tribes-vestiging aan het Raamplein in Amsterdam, is vernoemd naar de Mosuo. Foto: Oona Brueren

Altijd al met uiterlijk bezig geweest

“Het zal wel met mijn Bourgondische achtergrond te maken hebben. Ik ben altijd met mijn uiterlijk bezig geweest. Toen ik bij de bank werkte droeg ik een krijtstreep, maar dan wel een andere dan waar iedereen in liep. Ik heb een tijd bretels gedragen, totdat Jort Kelder het ook ging doen, toen was het tijd voor iets nieuws. In 2007 ben ik met ruitenpakken begonnen – met een zwart pak val je op een borrel natuurlijk niet op.”

 

“Ik ben een ijdele man. Ik volg de mode nauwgezet, ik vind het een inspiratiebron. Ik let daarnaast goed op mijn lijf: ik doe aan kickboksen, spinnen, mountainbiken. Ik zorg dat ik voldoende slaap krijg, let op mijn voeding en zorg dat ik genoeg energie heb. Want ondernemen is topsport, zeker in Nederland!”