Op de Amsterdamse Zuidas vindt momenteel de oplevering van woongebouw The George plaats. Het gebouw, dat 47 luxe appartementen omvat, is te herkennen aan zijn kleurrijke metselwerk.

Het 47 meter hoge woongebouw staat aan de Boelegracht is ontworpen door Dok Architecten en is gelegen op een van de zonnigste plekken van de Zuidas. Van dit voordeel is gebruik gemaakt door de appartementen aan de zonzijde te openen met glazen puien en hier riante terrassen te realiseren.

The George Zuidas

Het opwaaiende jurkje van The George.

 Twee keer Groen

De terrassen en gemeenschappelijke ruimtes zijn rijkelijk voorzien van groen. Dok architecten heeft hiervoor samen met BOOM landscape een plan opgesteld. In de markante kom op het dak van The George wordt zonlicht en regenwater opgevangen, met de opgespaarde energie en water worden zowel de woningen als het computergestuurde bewateringssysteem voor de beplanting bediend. The George is verder voorzien van een entreetuin, een binnentuin die zich speels rond de centrale trap voegt en een gezamenlijk groen balkon richting het water. De woningen variëren in oppervlak van 88 tot 196 vierkante meter, waarbij de penthouses op de tiende en elfde verdieping de grootste afmeting hebben.

The George

In de markante kom op het dak van The George wordt zonlicht en regenwater opgevangen.

‘Sinaasappelhuid’

Ter contrast met de open zuidgevel is de noordelijke kant van het gebouw meer gesloten. De gevel is gematerialiseerd als een ‘sinaasappelhuid’ van geglazuurde bakstenen in een afwisselend metsel- en kleurpatroon. De kleuren zijn speciaal voor dit gebouw geproduceerd, het metselwerk lijkt te golven en met een paletmes losjes op de gevel te zijn gesmeerd. Elke steen heeft een eigen code in het gebruikte BIM-model om zo de complexiteit van het patroon beheersbaar te maken, meldt Dok architecten.

Duurzaam

Zon en regenwater worden opgevangen in de kom op het dak. Door vertical gardening toe te passen, maakt een grote hoeveelheid planten en bomen onderdeel uit van de glazen zuidgevel. Opgespaard water en energie worden, geleidt door het gebouw, over de woningen verdeeld. Met al dat groen draagt The George bij aan een verbeterde luchtkwaliteit van de leefomgeving, aan een duurzamer Amsterdam.

The George Zuidas

De gevel is gematerialiseerd als een ‘sinaasappelhuid’ van geglazuurde bakstenen in een afwisselend metsel- en kleurpatroon.