Read in: English

Op het George Gershwinplein, het centrum van de Zuidas, zit The TailorMates. Founder Ronald Gans opende hier zo’n vier jaar geleden zijn flagship store en had dit avontuur op geen enkele andere plek willen beginnen. “De Zuidas en Buitenveldert heb ik gebouwd zien worden.”

In het drie verdiepingen hoge pand van The TailorMates hebben we een afspraak met Ronald Gans. De flagship store hangt vol mooie jasjes, aaibare stoffen, dassen, strikken, knopen, schoenen en accessoires. Allemaal netjes op kleur gerangschikt. Aan de muur langs de brede betonnen traptreden pronken foto’s van klanten; John van den Heuvel, Matthijs van Nieuwkerk, Jan Smit, Gordon, Paul de Leeuw, Thierry Baudet. Allemaal strak in pak uiteraard.

‘Wist je dat vrouwen mannen in maatpak sexyer vinden dan naakt?’

“Liefde voor mooie kleding heb ik altijd gehad”, zo vertelt Ronald Gans die al 36 jaar in het vak zit. “Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat ik tussen de pakken ben opgegroeid. Mijn ouders zaten namelijk ook in de detailhandel. Zij waren eigenaar van Gako, een 34 tellende winkelketen. De kracht van Gako zat in betaalbare pakken; twee halen, één betalen was hun motto. De keten bestaat sinds 1997 niet meer, maar ik ben in dit vak doorgegaan. In de eerste instantie met zeven franchisewinkels waar ik het merk Donna Karan verkocht, daarna met The TailorMates.”

Flagship store op Zuidas

Eigenlijk is de vraag waarom Gans hier zijn flagship store heeft geopend een schot voor open doel. Dit is natuurlijk dé plek waar mannen, en tegenwoordig ook steeds meer vrouwen, in pakken rondlopen. Toch is er nog een andere reden waarom juist hier, op de Zuidas, Gans zijn zaak opende.

“Ik ben hier geboren en heb precies op deze plek mijn jeugd doorgebracht. Waar nu mijn pand staat tenniste ik en verderop voetbalde ik bij AFC. Hoe mooi is het dan om hier je bedrijf op te zetten. Wat ook fijn is, we zitten hier precies tussen onze doelgroep in. Zakenmensen komen in de lunchpauze of aan het einde van de werkdag bij ons langs. Voor het aanmeten van een pak maken we dan een afspraak voor een dag dat ze meer tijd hebben.”

De laatste trend

Natuurlijk zijn ook maatpakken aan mode onderhevig. Wat merkt Gans hiervan? “Wij verkopen geen mode, we verkopen maatpakken. Hoe dat eruit gaat zien, mag iedereen zelf bepalen. We merken wel dat damespakken een modetrend zijn. We krijgen tegenwoordig veel advocaten en consultants in de zaak. Vrouwen weten precies wat ze willen en komen met een voorbeeld uit een magazine of Pinterest. Dat maken wij na, met bijbehorende blouses en giletjes. Dames maatwerk is moeilijker om te maken dan een mannenpak. De vrouw is heel kritisch, niet alleen op het pak, maar vooral op zichzelf”, lacht Gans.

“Verder is de trend vooral dat mensen zich tegenwoordig willen onderscheiden. Dat zie je overal in terug. Hoe persoonlijker, hoe leuker. Bij The TailorMates bepaalt de klant de snit, de stof, (met een ruime keuze uit meer dan 5.000 staaltjes), de voering, knopen, revers, de zakken. Om de aankoop nog meer te personaliseren laten klanten ook vaak nog een tekst in de binnenkant van hun pak naaien. Er is ruimte voor veertig tekens. Met zo’n pak kun je voor de dag komen. Wist je dat vrouwen mannen in maatpak sexyer vinden dan naakt?”

TailorMates Zuidas

Traveling TailorMates

Ronald Gans heeft nadat hij in maart 2014 de flagship store opende niet stilgezeten. Twee jaar geleden werd het idee The Traveling TailorMates geboren waar de klant thuis of op de zaak wordt bediend. Ook wordt het personeel van bedrijven in pak gestoken. “Gemak en comfort en service, daar zijn we van. Zo kleden we ook het personeel van Hotel van Oranje aan. Een goed maatpak versterkt het zelfvertrouwen van het personeel en daarmee de uitstraling naar buiten.”

‘We krijgen tegenwoordig veel advocaten en consultants in de zaak’

De Zuidas groeit, de zaken van The TailorMates groeien mee. Heeft Gans nog meer op het programma staan? “Jazeker, ik ga een campagne starten om het verschil uit te leggen tussen een maatpak en een vermaakt pak. Daar zijn nog veel onduidelijkheden over. Een pak kan vermaakt worden, maar dat maakt het nog geen maatpak. Een confectiepak is voor een gemiddeld persoon, maar niemand is gemiddeld. Het bestaande, gemiddelde pak wordt daarom vermaakt.”

Vakmanschap

“De klanten die hierheen komen worden op vijftig plekken gemeten, er wordt een persoonlijk patroon gemaakt en daarna wordt het pak door de coupeuse in elkaar genaaid. Daar zijn deze vakmensen 40 tot 80 uur mee bezig. Het eindresultaat is dat men een pak draagt dat niet alleen beter staat, maar ook comfortabeler zit. Een shirt op maat erbij, bretels, manchetknopen, stropdas, een mooie schoen, we bieden 24 verschillende kleuren aan, en het plaatje is compleet.” 

Er heerst het idee dat een maatpak erg prijzig is, maar klopt dat? “Ik denk dat mensen verwachten dat maatpakken veel duurder zijn dan ze in werkelijkheid het geval is. Je hebt al een maatpak vanaf € 495,-. Alles hangt af van de stof die de klant kiest. Dat heeft iedereen zelf in de hand. Maar er zijn wel grote kwaliteitsverschillen. Zo worden de revers van een goedkoop pak uit het rek bijvoorbeeld geplakt om ze in model te houden. In onze pakken zit paardenhaar, canvas. Zo’n geplakt pak kan niet goed worden gestoomd, de plak laat los en de stof gaat bobbelen.”

Maatpak zonder zorgen

Natuurlijk is een pak van The TailorMates niet voor ieders portemonnee weggelegd. Maar ook daar heeft Gans iets op gevonden. “Met mijn nieuwste plan, Maatpak zonder zorgen, is het voor de young professional ook mogelijk om er onberispelijk, strak in het pak, uit te zien. Voor een vast bedrag per maand, vanaf 25 euro, krijgt deze groep een maatpak dat na twee jaar kan worden omgeruild voor een gloednieuw kostuum. Net als bij een leaseauto. Iets wat ook helemaal past bij de trend van deze tijd; bezit is ondergeschikt aan gebruik.”

Op de bovenste verdieping van het 250 m2 grote pand staat een etalagepop te schitteren in een trouwpak. “Twee jaar geleden zijn we begonnen met deze Groom Room. Op deze verdieping ontvangen we hele groepen. De bruidegom in spe kan kiezen uit een klassiek of modern gesneden trouwkostuum. Het pak wordt aangemeten door onze meester kleermakers, de stof zoekt de klant zelf uit. In ons atelier vind je stalen van Loro Piana, Vitale Barberis, Cerruti, Guabello en Ermenegildo Zegna. Maar ook van Scabal, Holland & Sherry en Dormeuil. Stuk voor stuk iconische fabrikanten en makers van de beste stoffen op deze aardbol.”

The TailorMates
George Gershwinlaan 4
Amsterdam
T 020 774 3700

Read in: English