Season Flowers: meer dan een bloemenzaak

Season flowers op zuidas

De winkel Season Flowers op de Zuidas

Het valt gelijk op, het pand van Maikel Mulder, directeur van Season Flowers. Aan de Gustav Mahlerlaan 401-403, op de onderste verdieping van de wolkenkrabber Amsterdam Symphony, heeft deze sympathieke bloemenarrangeur een zaak die de buurt kleur geeft en letterlijk opfleurt. Een winkelpand vol planten en kunstige bloemstukken en boeketten. Een fijne afwisseling tussen deze moderne strakke gebouwen.

Menig zakenman en bewoner van de Zuidas en het Gelderlandplein weet Season Flowers te vinden. De naam ‘bloemenzaak’ doet eigenlijk deze winkel geen eer aan. De inrichting speelt eigenlijk net zo’n grote rol als de bloemen en planten. Kunstwerken hangen aan de muur, bloemstukken staan op gigantische sokkels, imposante planten staan op de grond, reikend tot het plafond. Het is duidelijk, Maikel Mulder heeft oog voor interieur.

Met je handen werken

In de rechterhoek van Season Flowers staat een tafel met twee banken. Hier legt de 39-jarige echtgenoot en vader uit hoe hij in het vak terecht is gekomen. “Eigenlijk heb ik altijd al met mijn handen gewerkt. Ik kom uit een creatief gezin. Mijn vader is timmerman en mijn moeder bedrijfsleidster op de kinderboerderij aan het Rembrandtpark, De Uylenburg. Hier hebben mijn zusje en ik onze jeugd doorgebracht. Een heerlijke, onbezonnen jeugd. We hielpen dagelijks met het verzorgen van de dieren en het onderhoud aan de boerderij. Vanaf ons twaalfde mochten we, als mijn moeder weg was, de stadsboerderij al leiden.”

Maikel Mulder Season FlowersMaar niet alleen op de boerderij, ook thuis was Maikel een creatief bijtje en maakte ware origami- en kleikunstwerken. Het creatieve gen heeft Maikel duidelijk van zijn ouders geërfd en ook zijn zesjarige dochter is ermee ‘besmet’. Maikel glundert: “Mijn kleine meid Julie is nu al druk in de weer met bloemschikken.”

Florens College Aalsmeer

 

Na de Amsterdamse Lagere Tuinbouwschool maakte Maikel de keuze om verder te gaan in de bloemen- en plantenbranche en studeerde nog eens vier jaar aan het Florens College Aalsmeer (het huidige Wellantcollege). Elke dag, aan het einde van zijn schooldag, werkte Maikel elke dag twee uur als schoonmaker om zo voor de toekomst een beginkapitaaltje op te bouwen.

“Met mijn diploma op zak stapte ik het bedrijfsleven in en ging aan de slag bij een zakelijke bloemist in Amsterdam. Een goede zet want daar ontmoette ik de liefde van mijn leven, Wendy, de bedrijfsleidster van deze zaak. Ikzelf mocht, als negentienjarige een nieuwe vestiging opzetten in Aalsmeer. Een ware eer op die leeftijd natuurlijk.”

Na een paar jaar in loondienst te hebben gewerkt besloten Maikel en Wendy voor zichzelf te beginnen. “We woonden in die tijd bij mijn schoonouders in Oostzaan. Een hoekje van de schuur van mijn schoonvader werd onze werkplek. Daar, in die schuur die we beetje bij beetje, jaar na jaar meer opeisten, werkten we aan bloemstukken voor grote klanten als KLM en Martinair partyservice.”

Kerststukken van Season Flowers

“Eind november was onze drukste tijd van het jaar, de kerststukken voor de incheckbalies van KLM en Schiphol lounges moesten gemaakt worden. De kerstarrangementen voor op de incheckbalies moesten van kunststof zijn en met klittenband vast worden gemaakt aan de balie zodat boze reizigers er niet mee zouden gooien”, lacht Maikel.

“We maakten in die tijd 80 tot 100 uur per week. Na zeven jaar vonden we het welletjes, we hielden het niet vol. We gingen op zoek naar een andere werkplek en woonruimte en vonden een groot pand in Zaandam. Mijn schoonvader kreeg zijn schuur weer terug en wij hadden een stuk meer ruimte. We namen personeel aan en we groeiden flink. Hotels en kantoren wisten ons te vinden, meer en meer werden we gevraagd voor bruiloften en begrafenissen.”

Je zou denken dat Maikel en Wendy het eventjes rustiger aan zouden willen doen, maar niets is minder waar. Het creatieve brein van deze man met groene vingers was niet te stoppen en al gauw kwam er een nieuw idee naar boven.

Tweede vestiging op Zuidas

“Ik wilde een tweede zaak openen. Niet zo’n winkeltje in het centrum van Amsterdam waar mensen een bakje viooltjes komen kopen en een praatje komen maken. Nee, ik wilde een pand midden in een zakelijk gebied waar ik grote bloemstukken kon leveren voor het hogere segment. Mijn oog viel op de Zuidas, het grootste zakelijke gebied van Nederland.”

Met dit plan in zijn achterhoofd ging Maikel op ontdekkingstocht. “Met ons Season Flowers busje reed ik door deze buurt en zag dat er een pand vrijstond op de begane grond van de twee 105 meter hoge wolkenkrabbers, Amsterdam Symphony. Een prachtige locatie en voor mijn plannen een perfecte ligging.”

Bereikbaarheid Zuidas

“Al meer dan zes jaar zit ik nu in dit pand en ik heb duidelijk op het juiste moment de juiste beslissing genomen. Dit gebied wordt alleen maar groter en belangrijker. Door Zuidasdok (de ondertunneling van de Ringweg en uitbreiding van het NS-station-red) wordt de bereikbaarheid van de Zuidas en de noordelijke Randstad alleen maar beter. Nu al weten mensen ons, mede dankzij de gratis busdiensten van de Kroonenberg Groep, goed te vinden, maar het aantal klanten gaat zeker nog groeien.”

In het tijdsbestek dat dit interview plaats vindt, is het een komen en gaan van klanten. Vooral zakenlui stappen de drempel over om een paar minuten later, gewapend met een fikse bos bloemen, de zaak weer te verlaten. “Zakenmensen halen hier hun bloemen voor jubilarissen en verjaardagen. Ook zijn er klanten die een abonnement hebben zodat ze elke week kunnen pronken met verse bloemen op de balie. Maar er komen hier ook bewoners uit de buurt een bosje bloemen voor een tientje kopen hoor.”

Martin Garrix naar Zuidas

Heeft deze bloemenkunstenaar nog plannen? “Ik neem even pas op de plaats en geniet van mijn twee zaken en acht man personeel. En hoewel ik nu even niets nieuws ga opstarten, gebeurt er genoeg om mij heen. Er komen hier in de aankomende jaren 7.000 woningen bij. Huizen waar we graag de inrichting en styling van interieur, balkon of dakterras willen doen. Wist je dat DJ Martin Garrix hier komt te  wonen? Ik hoop dat ik de interieurbeplanting van dit penthouse mag gaan doen. En als hij op vakantie is, zorgen wij voor de planten, ook een service die wij verlenen.”

Nee, Season Flowers een bloemenzaak noemen, daar doe je Maikel Mulder zeer zeker te kort mee…

Season Flowers Amsterdam
Gustav Mahlerlaan 401-403
1082 MK Amsterdam
Tel: 020-3307572
www.seasonflowers.nl

Commentaren gesloten

Season Flowers; more then just flowers

Season flowers op zuidas

Season Flowers at Zuidas

Maikel Mulder’s flower shop at Gustav Mahlerlaan 401-403, on the ground floor of the Amsterdam Symphony skyscraper, catches the eye. This sympathetic flower arranger operates a business – Season Flowers – that adds some real flourish to the area. It is full of colourful plants and bouquets and offers a welcome change to the sleek modern buildings at the Zuidas. (meer…)

Commentaren gesloten

Misschien is dit ook interessant..

Cor van Zadelhoff: 'Potentie Zuidas heb ik twintig jaar geleden al voorspeld'

‘When the job is done and the client is happy, that gives me a huge kick’

Typ hieronder je zoekterm en druk op Enter om te zoeken