De wortelkanaalbehandeling. Alleen al het woord maakt dat veel mensen in de stress schieten. Zo niet bij tandarts Rik van Mill. 

Rik van Mill is de absolute goeroe op dit gebied, met een mooi woord de endodontologie. Op zijn stoel vallen patiënten soms zelfs in slaap, zo ontspannen gaat het er aan toe. Alle specialisaties van de tandheelkunde zijn vertegenwoordigd in het team van Tandartspraktijk van Mill. De sfeer is internationaal, want de behandelaars spreken net zo makkelijk Japans, Indiaas en Pakistaans, als Nederlands en Engels.Rik van Mill studeerde Weg- en Waterbouw en maakte berekeningen voor boorplatforms in de Noordzee. Totdat hij besefte dat hij zijn leven niet achter een bureau wilde slijten. Met zijn handen werken, dat was wat hij écht wilde. Op zijn 27ste startte hij de studie Tandheelkunde, die hij in rap tempo afrondde. “Vanaf dag één voelde ik me als een vis in het water. Met microscopische nauwkeurigheid werken op de vierkante millimeter, dat is zó fascinerend!”

Rik van Mill, van Tandartspraktijk van Mill in Amstelveen, is de absolute goeroe op het gebied van tandheelkunde. Alle specialisaties zijn aanwezig.

Rik van Mill, van Tandartspraktijk van Mill in Amstelveen voelt zich als tandarts als een vis in het water.

Alle tijd en aandacht voor de patiënt

Met zijn vrouw Wilma opende Rik in 1982 de praktijk aan de Parmentierlaan in Amstelveen en daar zitten ze nog steeds. “We zijn gestaag gegroeid en we hebben wel eens gedacht aan verkassen, maar dit is een fijne plek,” vertelt Rik. “Bovendien geven we ons geld liever uit aan hightech apparatuur en aan het implementeren van nieuwe ontwikkelingen. Uitzonderlijk hoge kwaliteit leveren, alle aandacht hebben voor de patiënt en echt de tijd voor ze nemen, daar gaat bij ons het om.”

“Ook onze receptionistes bieden onze patiënten alle aandacht en comfort. Zij doen hun uiterste best om de afspraken af te stemmen op de agenda’s van de patiënten. Tijdens de cursussen die ik geef aan collega’s, zeg ik altijd ‘vergeet het protocol en probeer samen met de patiënt vast te stellen wat de wensen zijn en wat het beste plan is. Alles moet tegenwoordig snel, maar neem de tijd en begin eens met een vraag. Vraag je patiënt wat je voor hem of haar kunt betekenen’.”

“Vraag je patiënt wat je voor hem of haar kunt betekenen.”

Dr. Clifford Ruddle

Ook over het technische aspect van zijn vak vertelt Rik met een opmerkelijke gedrevenheid: “In mijn beginjaren stoorde het me enorm dat door ons gemaakt brug- en kroonwerk goed was, maar dat na verloop van tijd toch de wortels faalden. Gezonde wortels zijn het fundament van alles. Het frustreerde me dat ik met de gangbare methodes van destijds  geen bevredigend resultaat kreeg.”

“Via een bevriende Amerikaanse collega ben ik toen bij Dr. Clifford Ruddle terechtgekomen, dé absolute autoriteit in de wereld op het gebied van de endodontologie. Daar gingen mijn ogen open. Alles kwam aan bod, ook hoe de dingen mis konden gaan. Van ‘s morgens vroeg tot in de late uurtjes werden we met een kleine groep internationale tandartsen meegenomen in zijn verhalen over wortelkanalen. Het was fantastisch!”

Inmiddels bezoekt Rik al twintig jaar op regelmatige basis Dr. Ruddle in Santa Barbara. In eerste instantie om zijn cursussen te volgen en later om hem te assisteren bij de trainingen. “De bezoeken aan Dr. Ruddle stellen mij in staat om altijd de nieuwste ontwikkelingen te delen met mijn team en te implementeren in onze praktijk. Wij prijzen ons erg gelukkig dat we in de loop van de jaren zelf een fantastisch team hebben opgebouwd met mensen die dezelfde passie voor dit vak hebben.”

Omdat er naast Nederlands en Engels ook Japans, Pakistaans en Indiaas wordt gesproken, vormen expats en leden van de grote Japanse gemeenschap in Amstelveen een groot deel van de clientèle.

Japanse gemeenschap en expats

Het internationale team van tandartsenpraktijk H.J. van Mill bestaat uit vijf tandartsen, zes assistenten, twee mondhygiënistes en drie receptionistes. Alle disciplines van de tandheelkunde zijn vertegenwoordigd: preventie en mondhygiëne, kindertandheelkunde, parodontologie en endodontologie, implantologie, orthodontie, kroon- en brugwerk en facings. Omdat er naast Nederlands en Engels ook Japans, Pakistaans en Indiaas wordt gesproken, vormen expats en leden van de grote Japanse gemeenschap in Amstelveen een groot deel van de clientèle. De website kent naast Nederlands en Engels, ook een Japanse versie.

‘A wonderful experience’

In Nederland is Rik vooraanstaand op het gebied van de endodontologie. Hij leidt tandartsen op en tandartsen verwijzen naar hem, met name bij complexe gevallen of als een kies opnieuw behandeld moet worden. “Bij een herbehandeling zijn mensen al heel wat tijd en ellende verder. Patiënten zien daarom vaak erg tegen de behandeling op, maar het valt ze altijd mee. ‘It was a wonderful experience’ zei iemand laatst heel opgelucht. Dat is ook te danken aan onze assistentes, wij zijn allemaal perfect op elkaar ingespeeld. Een succesvolle wortelkanaalbehandeling vereist de beste apparatuur – wij werken met microscopen van Zeiss – en zeer gespecialiseerde kennis. Maar dat geldt feitelijk voor alle aspecten van dit vak.”

 

Gezonde wortels zijn de basis

De cosmetische tandheelkunde is één van de specialisaties waarvoor je ook bij tandartsenpraktijk Van Mill terecht kunt. Rik: “Bij een esthetische behandeling zoals het aanbrengen van facings, moet altijd iets van het tandmateriaal worden geofferd. Je hebt namelijk ruimte nodig voor de materialen die je gaat aanbrengen. Hierbij gaan wij altijd conservatief te werk. Wij gaan niet voor het snelle resultaat, maar streven naar een zo mooi mogelijk, natuurlijk en duurzaam resultaat. Mijn ervaring is dat er tegenwoordig vaak erg snel een implantaat wordt geadviseerd. Dat kan een prachtige oplossing zijn, maar een eigen tand of kies is nog altijd het beste implantaat! Wij beginnen met de pijlers en dat zijn gezonde wortels. Vanuit een goede basis kun je duurzaam bouwen aan iets dat lang standhoudt. Het is eigenlijk vergelijkbaar met een boorplatform: dat valt of staat ook met een sterk en solide fundament!”

 

 

Tandartsenpraktijk H.J. van Mill
Verwijspraktijk en Trainingscentrum
Parmentierlaan 76a
1185 CZ Amstelveen
T: +31 (0) 20 – 641 65 66
E: info@hjvanmill.nl
W: www.hjvanmill.nl  www.en.hjvanmill.nl  
F : www.facebook.com/hjvanmill

ファンミル歯科医院 ( H.J.van Mill tandarts praktijk )

日本人歯科医師2人が皆様のお手伝いをさせていただきます(Er zijn twee  Japanse tandartsen aanwezig.)

日本語のwebサイトはこちらです(URL van de  Japanse web site:  http://www.jp.hjvanmill.nl )