Read in: English

De Zweedse Valentina Ericson heeft in Noorwegen, Spanje en België gewoond en gewerkt, maar in Nederland ziet ze zich wel langer blijven. “Het leven hier heeft veel overeenkomsten met wat ik zo fijn vind aan mijn vaderland, maar ook diverse verschillen die ik heb leren waarderen.”

Sinds januari van dit jaar woont Valentina, Global Director Procurement bij Nouryon (de vorig jaar verkochte tak van AKZO Nobel), in Amstelveen en werkt ze in hetzelfde gebouw als AKZO Nobel op de Zuidas. “Voor mij is Nederland niet helemaal nieuw. Sinds juni 2017 was ik al gestationeerd in Amsterdam, maar woonde ik nog in Malmö. Mijn tweede huis hier was toen het Novotel. Ze deden er erg hun best om mij thuis te laten voelen. Ze groetten me met ‘Dag Valentina’ en legden speculaas neer met sinterklaas.”

“Fijn aan Nederland is dat iedereen Engels spreekt en dat digitaal alles werkt. In België, waar ik hiervoor werkte, was dat wel anders. Veel moest je er regelen met elke keer weer een ander papieren formulier en ze spreken niet allemaal Engels, net als trouwens in Madrid.”

Directheid

“Wel heb ik in Nederland moeten wennen aan jullie directheid. In Zweden breng je slecht nieuws met een heel verhaal eromheen. Nederlanders zijn open en zeggen direct wat ze ergens van vinden. Inmiddels voel ik mij er ook beter bij. Ik geloof in eerlijkheid. En ik weet nu ook dat als iemand het niet met je eens is, dat niet persoonlijk bedoeld is.”

Wortelen in Nederland lukt Valentina maar ten dele – niet zo gek met een fulltime job,  twee kinderen op een internationale school en als buren mensen uit Portugal, Israël en Turkije. “Mijn collega’s zijn wel Nederlanders, we gaan vaak naar restaurants op de Zuidas, zoals Gustavino. En het Gelderlandplein is heel fijn om te shoppen.”

Open gordijnen

Waar ze zich vooral over verbaasd heeft, vertelt ze, zijn de ramen met open gordijnen. “Ongelooflijk! Je kunt alles zien! Je kijkt zo door het hele huis. Tegelijkertijd: ik had laatst collega’s van over de hele wereld hier op bezoek en zijn we gaan varen op de grachten. Het was februari en prachtig weer, dus Amsterdam op z’n best. Iedereen keek z’n ogen uit! Je kon overal heel goed overal naar binnen kijken, geweldig, typisch Nederland!”

 

Read in: English