Tussen de hoge kantoorgebouwen van de Zuidas ligt een fijn stukje ontspanning: de drie padelcourts van de Play Padel Club. Erik de Wit, de 38-jarige oprichter van de Play Padel Club, is een man met een missie. Hij wil padel, een kruising tussen tennis en squash, op de kaart zetten.

De padelbanen zijn van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bezet. Foto: Katja Mali Fotografie

Aan de voet van The Rock: drie, 10 bij 20 meter lange courts met daarop vier spelers, een knalblauwe grasmat, een net, een tennisbal en een mini-tennisracket. Begin juli lagen de banen er ineens. Het is duidelijk tijd voor wat uitleg. We hebben afgesproken bij de padelbanen van Erik de Wit. “Padel komt oorspronkelijk uit Spanje en Latijns-Amerika. Daar is het een hele populaire sport, maar hier in Nederland staat deze balsport nog in de kinderschoenen. En dat is juist het leuke; padel is de snelst groeiende sport in Europa en we beginnen met elkaar aan iets nieuws.” De regels zijn simpel en te vergelijken met tennis en squash. Je speelt altijd twee tegen twee, zoals bij een dubbelwedstrijd tennis, en je mag de wand gebruiken, zoals bij squash. Een duidelijke kruisbestuiving tussen de twee racketsporten dus.

Je hersenen gebruiken

“Het is een laagdrempelige sport omdat je eenvoudig, onderhands serveert. Het is sociaal omdat je dicht bij elkaar staat en ondertussen met elkaar kunt praten. Verder is padel niet erg blessuregevoelig. De spelers staan namelijk op zand gevuld kunstgras wat zorgt voor een goede demping en niet zoals bij squash op een harde, houten vloer. De sport is ook zeker leuk voor de iets oudere speler omdat het bij padel niet zozeer om kracht gaat, maar meer om techniek. Om punten te scoren moet je je hersenen gebruiken.”

Bij padel gaat het niet zozeer om kracht, maar meer om techniek

Padeltrainer Leander van der Vaart. Foto: Katja Mali Fotografie

Terwijl Erik uitleg geeft, is het een komen en gaan van sportievelingen bij de Play Padel Club. De sport is in trek op de Zuidas. Hoe is Erik op het idee gekomen om juist hier padelbanen te openen? “Dat is een lang verhaal, ontstaan in Spanje. Op mijn 23 ste verhuisde ik naar Spanje waar ik een restaurant begon. In mijn vrije tijd stond ik veel op de padelbaan, ik was verliefd geworden op de sport. Op een dag daagde een van mijn vaste klanten me uit om een balletje te slaan. Een tennisballetje wel te verstaan. Ik kan aardig tennissen, maar werd volledig van de baan geslagen, eindstand: 6-0, 6-0. Mijn tegenspeler bleek een bekende prof-tennisspeler te zijn, 33 ste op de wereldranglijst, Guillermo Garcia Lopez. Daarna zijn we een potje gaan padellen. En wat denk je? Ik won. Toen werd ik nog enthousiaster.”

Gat in de markt

Na zijn horeca-avontuur in Spanje, keert Erik in 2010 terug naar Nederland. Op een dag gaat hij, met zijn inmiddels goede vriend Guillermo, mee naar Wimbledon. Daar vindt Erik de liefde van zijn leven en blijft in Engeland plakken. “Toen ik daar met vrienden een padelballetje wilde slaan, kwam ik erachter dat in heel Londen geen baan te vinden was. Hiermee werd het idee geboren om er padelbanen aan te leggen. Het bleek een gat in de markt! Er wonen namelijk veel Spanjaarden en Argentijnen in Londen, padel is hun sport. Samen met een vriend hebben we vier banen in het zakendistrict, Canary Wharf – zeg maar de Zuidas van Londen – opgezet.”

PADEL.katja mali fotografie

Padel op de Zuidas. Foto: Katja mali fotografie

De padelbanen in Londen vielen in de smaak. Toen Erik in 2014 op familiebezoek in Nederland was, zag hij dat ook hier geen padelbaan te vinden was. Ook niet in Amsterdam. Reden voor Erik om hier een Play Padel Club te beginnen. En zoals het bedrijf in Londen een succes werd, zo viel de club ook in Amsterdam in goede aarde. “Gemeente Amsterdam gaf me in de eerste instantie een ruimte te huur op het Stadionplein. Hier vestigde ik mijn eerste Nederlandse padelbaan. Vervolgens kwam ik in gesprek met Stadsdeel Zuid en de Zuidas. In de eerste instantie kreeg ik te horen dat een ruimte op de Zuidas niet tot de mogelijkheid behoorde. In plaats daarvan kreeg ik toestemming om mijn padelbanen te verhuizen naar het Olympiaplein. Deze locatie loopt goed, de banen zijn altijd bezet.”

Primeur

“Ik wilde echter uitbreiden, nog meer mensen enthousiast maken voor de sport. Nog steeds met de Zuidas in mijn hoofd ben ik opnieuw in gesprek gegaan en nu was de tijd er rijp voor. Mijn tweede zakelijke locatie was geboren. Sterker nog, nummer drie is net geopend. We zijn sinds september zeven nieuwe banen op Station Sloterdijk rijker. We zitten daar letterlijk onder de spoorbaan waardoor vijf banen overdekt zijn. Alweer een primeur, we zijn de eerste met een overdekte padelbaan. Voor mijn Zuidasklanten is Sloterdijk een leuke uitwijkmogelijkheid, met de metrolijn ben je vanaf hier binnen13 minuten op Station Sloterdijk. En zoals in heel Amsterdam, gaat ook dit deel groeien. Er worden hier 50.000 woningen gebouwd en een heel cultuurterrein, Kota Kultura. We krijgen een hoop padelliefhebbers voorspel ik.”

Toekomstplannen? Het jeukt alweer!

Wat Erik betreft blijft het hier niet bij. “We zijn nog op zoek naar een ruimte om onze gasten te   ontmoeten, met doucheruimtes, en de gelegenheid voor een hapje en drankje. Spaanse tapas om in de sfeer te blijven. En het jeukt alweer, ik wil verder uitbreiden, dus mocht iemand nog een locatie weten…”

Hoe gaat een potje padellen op de Zuidas in zijn werk? Via de website huur je een baan voor 45 minuten (20 euro per baan) of voor 90 minuten (40 euro). Er komt geen lidmaatschap aan te pas. De eerste keer kun je gratis gebruik maken van een racket, daarna huur je hem of schaf je er zelf een aan. Wie behoefte heeft aan les kan een les boeken, de eerste les is gratis. Verder worden er op de Zuidas bedrijfscompetities georganiseerd waar iedereen op elk moment kan instappen.

Meer informatie: http://playpadel.club