Op zeventien autominuten van de Zuidas verruil je al het glas, staal en beton voor… Zwier. Zwier is de vrijhaven van de stad, gelegen aan de Vinkeveense Plassen. Een inspirerende plek voor de gejaagde stadsmens. Een plek om los te komen en op te laden. De grote corporates hebben Zwier al ontdekt.

Zwier

Als we bij Zwier uit de auto stappen zien we water, wuivend riet, groen, een kloek pand genaamd de Werfplaats en een aantal robuuste Bell-tenten. En kooikerhondje Winky, dat een knuffel komt halen. Er is wat bedrijvigheid in de jachthaven, maar er is vooral rust. Rust en frisse lucht. Breathe in, breathe out.De idyllische plek die nu Zwier heet was tot de jaren veertig een boerderij, direct gelegen aan het water van de Vinkeveense Plassen. Toen na de oorlog bleek dat ligplaatsen voor vissersbootjes een betere boterham opleverden dan koeien in het veen, groeide de plek uit tot Haven Winkeloord. Yordi de Bruin (35) en zijn vrouw Mariska Griffioen (33), kleindochter van de oprichter, hebben vorige zomer bij de jachthaven hun vrijhaven Zwier geopend.

Zwier, een oase van rust op nog geen 17 minuten van de Zuidas verwijderd.

Zwier, een oase van rust op nog geen 17 minuten van de Zuidas verwijderd.

De kracht van ontspanning

Het team van Zwier ontvangt voornamelijk directies, management en besturen van grote bedrijven en financiële instellingen. De boekingen lopen uiteen van een half dagdeel tot meerdere dagen. Het doel: vergaderen, brainstorms, workshops, persoonlijke ontwikkeling, reflectie en strategie, presentaties en business retreats. De groepen variëren van één trainer met drie deelnemers tot maximaal honderd mannen en vrouwen.

In de pauzestand bij Zwier

“Wij geloven heel sterk in de kracht van ontspanning,” vertelt Yordi. “Door de stad uit te gaan en naar buiten te trekken kun je eindelijk eens in de pauzestand gaan en opladen. Inspiratie opdoen, buiten zijn, een keer niks doen. Lummelen! Kijk maar naar jezelf, wat doe je als je even moet wachten? Je telefoon pakken. Snel je mail checken of het nieuws scannen. Ervaar eens wat het met je doet als je voor je uitstaart, over de plassen, als je letterlijk je blik verruimt. We hebben aan het water grote schommels neergezet. Ik heb nog nóóit iemand met een telefoon op een schommel zien zitten!”

Voortreffelijke koks

Zwier beschikt over meerdere plekken, ruimtes en break-out rooms. Zo zijn er de Werfplaats, de Kas, de Buitenplaats, de Eilandhut en de Pakschuyt. De Werfplaats is de plek om productief te zijn. Het is een fraai gebouw met een industriële, maar huiselijke sfeer en heel veel licht. De bovenverdieping doet vaak dienst als yogazaal en beneden wordt gegeten.

Goed en lekker eten is een essentieel onderdeel van goed voor jezelf zorgen, vinden Yordi en Mariska. De maaltijden worden bereid met lokale, biologische producten en ze zijn vegetarisch. “We zijn geen wereldverbeteraars, dus dat dragen we niet heel erg uit, ook niet op de website. Onlangs was hier een groot bouwbedrijf met allemaal kerels. Toen er in plaats van een dikke steak een vegetarische maaltijd op tafel kwam stuitte dat even op wat weerstand. Maar het mooie was dat achteraf iedereen heel enthousiast en geïnspireerd was! Maak het maar mee en ervaar maar eens dat aanvankelijk ongemak je iets kan opleveren! Als je het al ongemak mag noemen, want onze koks koken voortreffelijk. Denk aan gerechten als ons driegangen moestuindiner of in de winter biet bourguignon of chili sin carne. Uiteraard komt er een goed biertje of glas wijn bij.”

Outtel

Bij meerdaagse events kunnen de gasten overnachten in één van de achttien luxe Bell-tenten. Die zijn voorzien van een houten vloer, comfortabele boxsprings met verwarmbare matrassen, een koelkast en kluisje, een zithoekje en elektra en wifi. “Het zijn hotelkamers met katoenen wanden, buiten. Een outtel dus. Er is een badhuis met vloerverwarming en luxe badkamers.”

Bij een verblijf op Zwier kunnen allerlei activiteiten worden gedaan op het vier hectare grote terrein. Er zijn Interboat-sloepen, elektrische boten, kano’s, supboards en je kunt zwemmen en een vuur maken in de grote vuurplaats. Er zijn geen vaste arrangementen om uit te kiezen. Yordi: “We stellen de programma’s in overleg samen en zijn daarin uiterst flexibel. We bouwen altijd ontspanning in, bijvoorbeeld met yoga of meditatie. ‘s Ochtends beginnen we vaak met een half uurtje meditatie om even los te komen van alles. Je hoeft je niet om te kleden en je hoeft ook niet in lotushouding te gaan zitten. Het kan gewoon in je stoel, we maken het heel laagdrempelig. We zijn nuchtere, ondernemende mensen. Maar we zien wel heel duidelijk wat er gebeurt als mensen loslaten en ontspannen, er is direct meer focus!”

Sterke verhalen bij het kampvuur

“Afgelopen zomer hebben we deelnemers aan een business retreat laten zeilen. Niemand had er ervaring mee, maar de deelnemers moesten wel van de ene kant van de plas naar de andere. Dan komen de rollen en de karakters haarscherp naar boven. Of ik breng een klein groepje met de Pakschuyt naar een afgelegen plek, midden op het water. De boot wordt vastgelegd, ik vertrek met een klein bootje en kom pas aan het eind van de dag weer terug. Dan zijn die mensen volledig op elkaar aangewezen, op een paar vierkante meter.”

“Het is natuurlijk supertof om dan ’s avonds bij het kampvuur een biertje te drinken en sterke verhalen te vertellen. Soms huren we een verhalenverteller in, of we gaan wandelen in het natuurgebied met een gids die alles weet van de flora en fauna. We varen terug in het donker en kunnen bij het licht van de maan nog een rondje om het eiland zwemmen.”

 

Een bedrijf in transitie

Zwier bestaat in deze vorm pas anderhalf jaar. Het bedrijf is nog in ontwikkeling van traditionele jachthaven naar buitenplaats van de stad. Yordi: “Ik hoop dat het nooit afkomt, dat lijkt me heel saai! We bouwen naast de Werfplaats nu de Huiskamer, een extra locatie om gezelschappen te ontvangen. Het krijgt ook een restaurantfunctie, in eerste instantie voor de gasten van Zwier. En we kijken naar de mogelijkheden om ‘s winters te overnachten in huisjes op het water. We bewegen continu mee met de vragen van onze gasten. Maar altijd vanuit de visie dat je hiernaartoe komt om op te laden!”

 

Zwier
Winkeldijk 20a
3645 AP Vinkeveen
T 0294 281 426
 www.zwier.nl
zakelijk@zwier.nl