Het is rond. De gemeente maakt middelen vrij om een nieuwe vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) in Zuidas mogelijk te maken. ‘OBA NEXT’ moet in 2025 de deuren openen in het Kenniskwartier, vlakbij station Amsterdam Zuid.

De Amsterdamse gemeenteraad nam het besluit op 11 juli 2019. Net als de OBA’s in de rest van de stad moet OBA NEXT op de Zuidas een vertrouwde plek worden voor de hele stad. OBA wil aansluiten bij de ontwikkeling van Amsterdam als toegankelijke, veilige en laagdrempelige Digitale Stad. OBA NEXT wil daar het ‘publieke clubhuis’ van worden. ‘We zijn blij met deze positieve uitkomst’, zegt OBA-directeur Martin Berendse. “Bij station Amsterdam Zuid ontstaat de komende jaren een tweede stadscentrum. Daar hoort een open publieke voorziening bij. OBA NEXT zoekt verbinding met alle Amsterdammers en draagt bij aan een verbonden, inclusieve stad.”

Hart voor Zuidas

In de plannen voor OBA NEXT komen drie ambities samen: een openbare bibliotheek die is ingericht op de toekomst van kennis en informatie, een cultureel en maatschappelijk hart voor Zuidas en een programma dat is gericht op een leven lang leren, data- en mediawijsheid en digitale weerbaarheid voor alle Amsterdammers. Berendse: “OBA NEXT ontwikkelen we samen met onze partners, zoals de Vrije Universiteit. Het OBA NEXT-aanbod sluit aan bij de uitdagingen van deze tijd. Alle Amsterdammers krijgen hier de mogelijkheid om de vaardigheden te leren die nodig zijn voor hun toekomst.”

Bron: Zuidas.nl