Read in:
English
Het zijn echte eyecatchers, die prachtige hoge woontorens op de Zuidas. En je woont er natuurlijk fantastisch, met geweldige buitenruimtes op mooie hoogtes. Maar fijn wonen lukt alleen als de bewoners zich ook veilig voelen. Door de hoogbouw en het feit dat de Zuidas in de avonden wat stilletjes is, is het een uitdaging te noemen om dat veilige gevoel op straat te waarborgen. Daarom is er nu de Nachtwacht van de Zuidas.
Rondom Intermezzo, één van de spraakmakendste wooncomplexen op de Zuidas, is het op een maandagochtend een drukte van jewelste. Overal gebeurt iets en is er reuring. We treffen er Emile Rietveld (35), eerste bewoner van het statige pand en voorzitter van de Vereniging van Eigenaren.
De reden voor de afspraak met Emile is zijn initiatief om de bewoners van de Zuidas datzelfde veilige gevoel te geven als bijvoorbeeld in een dorp of een wijk. “Maar vanwege die hoogbouw en het feit dat de Zuidas in de avonduren behoorlijk stil is, is dat best een uitdaging”, geeft hij eerlijk toe.
Er valt wat te halen…
Het is geen geheim dat het boevengilde zich graag ophoudt op de Zuidas. En dat is ook niet zo gek, zegt Emile. “Hoe je het ook went of keert, hier valt wel wat te halen. Er wonen hier veel bekende Nederlanders en andere succesvolle mensen. Die hebben geld, dure spullen. Tel daarbij op dat de sociale controle hier veel minder is en je creëert een walhalla voor kwaadwillenden. Maar dat drukken we ook graag weer de kop in!”, haast Emile zich te zeggen.
Daarom bedacht hij Avenue Services – De Nachtwacht van de Zuidas. “In het buitenland is professioneel buurttoezicht heel gebruikelijk. Met de internationale allure van de Zuidas was het dus een kwestie van tijd dat collectief toezicht ook hier ingevoerd zou worden.”
“Het begint bij mensen met de verkeerde intenties uit de anonimiteit te halen. En dat kun je al heel eenvoudig doen door zichtbaar te zijn, ook in de avonduren en de nachten. Mensen aanspreken, goedenavond wensen en bij onraad vragen wat er speelt. Daar houden inbrekers niet van. Dit is eigenlijk wat er in andere buurten vanzelf gebeurt door de sociale controle en de activiteit die zich daar in de avonden afspeelt. Dat hebben wij hier beide niet, dus moeten we dat kunstmatig gaan creëren.”
Conciërge Plus
De professionele sociale controle van Emile zal zich door de buurt begeven op… een Segway. “Een Conciërge Plus, noem ik het graag. Een conciërge, die net als de conciërges van de panden binnen, een vertrouwensband heeft met de bewoners. Hen kent en hen of hun visite begeleidt van en naar hun auto of naar het station bijvoorbeeld.”
Hij vervolgt: “De ruimte rondom Intermezzo en de buurt eromheen is vrij overzichtelijk, maar te klein om met een auto toezicht op te houden. Door op een Segway te surveilleren, ben je wendbaar, verplaats je je snel (zo’n 20 km/u) en ben je een stukje groter. We zullen van 22.00 tot 06.00 rondes rijden. Deze mensen, onder wie ikzelf, houden een oogje in het zeil in de buurt”, legt hij uit.
Inmiddels heeft hij zelf een aantal proefrondes gemaakt. “Het viel mij op dat niet altijd alle deuren van de portieken goed gesloten zijn. Dat is natuurlijk vragen om problemen. Daarnaast kom je af en toe ongure types tegen en of mensen die hier feitelijk niets te zoeken hebben. Die spreek je dan aan. Kwaadwillenden zijn op dat moment niet meer anoniem en zullen snel vertrekken.”
Professionele sociale controle
Het nieuwe veiligheidsinitiatief wordt enthousiast ontvangen door ondernemers, de bewoners van Intermezzo en de omliggende panden. “Zij en hun bezit moeten goed beveiligd worden en dat willen zij zelf ook. Gelukkig is er ook geld om deze professionele sociale controle tot stand te brengen. De dienst is een collectief van alle ondernemers en bewoners samen. Iedereen vaart er wel bij op deze manier”, legt Emile uit.
Hij heeft zoveel vertrouwen in deze nieuwe manier van een veilig gevoel creëren dat hij zijn oude carrière vaarwel heeft gezegd om met Avenue Services te starten. “Ik ben specialist op het gebied van risico- en incidentenonderzoek in de luchtvaart- en telecomsector. Ik hield mij voornamelijk bezig met het onderzoeken van voorvallen en bracht adviesrapporten uit. Ik heb veel kennis op het gebied van risicobeheersing en veiligheid en beschik daarnaast ook over een goed netwerk.”
Vlotte babbel
Op dit moment worden de teams samengesteld. “We zijn nu zorgvuldig de mensen aan het selecteren die deze diensten moeten gaan draaien. Omdat we geen traditioneel beveiligingsbedrijf zijn, is professionele training in beveiliging voor ons geen harde eis. Wat wij wel verwachten is oog voor afwijkend gedrag, sterke sociale vaardigheden en niet bang zijn om mensen aan te spreken. We zijn een extra oog van vlees en bloed, naast de camerabeveiliging en andere – niet zichtbare – beveiligingsmaatregelen.”
Emile benadrukt ook dat de Segway-rijders niet zullen ingrijpen als er misstanden gebeuren. “Nee, dan schakelen zij de politie in. De gemeente en de politie zijn ook nauw betrokken bij dit hele verhaal en we zullen dus ook goed contact hebben met de politie. Dit zal een kort lijntje worden. Deze nauwe samenwerking heeft recentelijk geleid tot de succesvolle aanhouding van drie inbrekers op de Zuidas.”
photo Katja Mali
Read in:
English