Muziekfestival Muze van Zuid, dat op 17, 18 en 19 september 2021 plaatsvindt, zet dit jaar ruim honderd musici en zangers in om in Amsterdam-Zuid concerten te geven, in huiskamers, parken, monumenten en op andere bijzondere plekken.

Zo zullen in een verborgen kapel solisten op cello en klarinet schitterend en zal er in de historische Rijzaal van De Hollandsche Manege koorzang weerklinken.

Het programma van Muze van Zuid 2021 omvat dit keer 24 verschillende  concerten door ruim 100 topmusici, 15 muziekwandelingen met gids of podcast en vier straatsafari’s met amateurkamermuziekensembles. Er wordt muziek van ruim 30 Nederlandse componisten uitgevoerd, waaronder vijf wereldpremières. Het festival biedt vele muziekstijlen, van gamelan tot strijkkwartet en van fanfare tot piano, cello, luit en klarinet.

Speciale aandacht is er dit keer voor Surinaamse componisten uit Zuid, zoals Jan Victor Dahlberg. De Hindoestaanse zangeres Madhu Lalbahadoersing zal zijn werk uitvoeren. Ook is er bijzondere aandacht voor Hongaarse musici, die kleur gaven aan het Amsterdamse muziekleven, zoals Géza Frid, Oskar Back en Tibor de Machula.

Voor het eerst biedt het festival ook livemuziek buiten de Concertgebouwbuurt, met name in de Berlage-buurt en op het Stadionplein. Nieuw zijn ook de muzikale straatsafari’s door Het Orkest Amsterdam en UvA-orkest J. Pzn Sweelinck.

Aan het festival doen onder andere mee: celliste Lidy Blijdorp, zangeres Sterre Konijn, de Balkan Brothers, Neo-fanfare 9×13, het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet, het Amstel Quartet, het Berlage Saxophone Quartet, het Aristos Quartet, de violisten Joris van Rijn en Emi Resnick, La Sfera Armoniosa met Mike Fentross, klarinettiste Anna voor de Wind, Ensemble Resilience en Ensemble Multifoon van Sinta Willur. Consensus Vocalist is deze vierde editie ‘choir in residence.’

Tot slot zullen pianisten Koenraad Spijker, Maxime Snaterse en Lestari Scholtes zelden tot nooit te horen pianomuziek uit de archieven opdiepen, naast topwerken van Debussy, Chopin en de Rus Aleksandr Skrjabin. Die laatste heeft namelijk een keer in de Van Breestraat gelogeerd.

Muze van Zuid is het initiatief van twee inwoners van Amsterdam-Zuid, die het geweldig leek om muziek te laten horen van componisten die op de straatnaambordjes zijn vereeuwigd, zoals Schuyt, Diepenbrock of Coenen. Meer informatie over het festival, waarvan de kaartverkoop is begonnen, is te vinden op www.muzevanzuid.nl.

Bij de foto:

Amstel Kwartet

Foto: Govert de Roos