Een tandartspraktijk in een zakelijk hart als de Zuidas. Is dat logisch? Velen zullen in eerste instantie denken van niet. Tot ze het verhaal van Eijmbert Noordermeer en Marie-Anne van Lexmond lezen. Noordermeer zit al 26 jaar succesvol met zijn praktijk in de centrale hal van het WTC-gebouw aan de Strawinskylaan en sinds vier jaar samen met mondhygiëniste Van Lexmond.

Er stapt een amicale, casual geklede vijftiger de wachtkamer binnen. “Hebben ze je hier geparkeerd?”, vraagt Eijmbert Noordermeer met een knipoog. “Ik ga even iets behoorlijks regelen”, en beent weer weg. We hebben meteen de sfeer van Mondzorg Praktijk Zuidas te pakken. En die is goed.

Als we eenmaal gesetteld zijn in één van de behandelkamers is Marie-Anne van Lexmond aangeschoven en wordt de losse toon van het gesprek voortgezet. Hoe begon Mondzorg Praktijk Zuidas, die startte als tandartspraktijk Noordermeer?

‘Ik vind dat de mondhygiënist eerstelijns moet zijn en dat de tandarts daarachter komt’

Tandartspraktijk Zuidas

“Ik studeerde in 1989 af. Dan moet je ergens beginnen. Ik kon hier en daar een praktijk waarnemen, waaronder een stoel in het WTC-gebouw, dat toen nét gebouwd was. Ik vond het nooit een gek idee om in een zakelijk district een praktijk te houden: mensen moeten regelmatig naar de tandarts, dus waarom niet dichtbij hun werk? Zo dacht tandarts Gerard Goedhart er ook over. Hij was zijn praktijk al in 1985 hier gestart. En in oktober 1991 kon ik bij hem aan de slag”, vertelt Noordermeer.

En dan is het zaak dat je je eigen klantenkring opbouwt. “In het begin moet je het hebben van familie en vrienden. En zo nu en dan trek je eens iemand uit de kroeg om te laten zien wat je kunt. Reclame maken was niet gebruikelijk in die tijd. Maar als mensen dan tevreden zijn en ze blijven, groeit je praktijk met hen mee. Zij krijgen kinderen, die kinderen moeten ook naar de tandarts enzovoort enzovoort.”

Slechts vier jaar later moet Goedhart zijn werk helaas staken wegens gezondheidsredenen. Noordermeer besluit de goedlopende praktijk over te nemen. Zakenlui vinden het maar wat makkelijk om even voor, tijdens of meteen na hun werk langs de tandarts te wippen, soms spontaan…

Naar de tandarts in de pauze

De praktijk is ook ingesteld op dat laatste. “We zijn hier wel flexibel. Natuurlijk werk ik op afspraak, maar als iemand pijn heeft, of een spoedje, kan dat altijd tussendoor, mede dankzij onze kundige assistenten”, zegt Noordermeer.

Inmiddels is de praktijk uitgegroeid tot een bedrijf met drie behandelkamers voor tandartsen en vijf kamers voor de mondhygiënisten, onder leiding van Marie-Anne van Lexmond. Dat mondhygiënisten zo’n grote rol spelen in Mondzorg Praktijk Zuidas heeft te maken met de visie van de praktijk: je onderhoudt je gebit bij de mondhygiënist en alleen als het nodig is ga je naar de tandarts op advies van jouw vaste mondhygiënist.

‘Veel mensen beseffen zich vaak niet dat een slechte mondhygiëne invloed heeft op de algehele gezondheid’

Mondzorg Praktijk Zuidas

Marie-Anne van Lexmond en Eijmbert Noordermeer

Mondhygiënist

“Ik vind dat de mondhygiënist eerstelijns moet zijn en de tandarts daarachter komt. Marie-Anne en haar collega’s onderhouden je gebit, kunnen constateren of er iets mis is en je dan doorsturen naar een tandarts. Wat mij betreft ga je ook drie à vier keer per jaar naar de mondhygiënist, kinderen zeker!”

Van Lexmond haakt in: “Veel mensen beseffen zich vaak niet dat een slechte mondhygiëne invloed heeft op de algehele gezondheid. Daarnaast als je kinderen goed opvoedt wat hun gebit betreft, en ze hebben tot hun 24ste geen gaatjes, hebben ze daar de rest van hun leven profijt van. Ze raken gestimuleerd om goed voor hun tanden te blijven zorgen.”

Cerec-methode

Een behandelmethode die aansluit bij het preventief bezoeken van de mondhygiënist is de duurzame restauratie waar Noordemeer al 25 jaar mee werkt. Hij vertelt hoe deze restauraties van porselein/keramiek, gemaakt door Cerec, na plaatsing bijna nooit meer vervangen hoeven te worden. 

“Er is momenteel nog te veel onwetendheid over de gevolgen van composiet vullingen (de vervanger van amalgaam). Door de mindere kwaliteit van composiet zal deze vaker vervangen moeten worden, vandaar dat de praktijk gekozen heeft voor duurzame materialen als porselein/keramiek”, legt Noordermeer uit. “Door de duurzame oplossing kan dus het zwaartepunt op mondhygiëne komen te liggen.”

Daarnaast is het grote voordeel van werken met Cerec dat een nieuwe kroon of andere reparatie vaak in één bezoek voltooid kan worden.

Maar houdt Noordermeer wel klanten over als hij restauraties maakt die niet meer vervangen hoeven worden en hij vindt dat patiënten hun gebit moeten onderhouden bij Van Lexmond en haar collega’s? “Ja hoor, maak je over mij maar geen zorgen”, lacht hij. “Er komen altijd nieuwe patiënten bij. Daarbij doen we ook veel cosmetische ingrepen, zoals bleken, facings en dergelijke. Dus werk blijft er altijd.”

Patiënten van over de hele wereld

Er is nog een punt dat Mondzorg Praktijk Zuidas anders maakt dan andere praktijken en dat is de verscheidenheid aan klandizie. Er komen patiënten van over de hele wereld. “We zitten natuurlijk naast Schiphol en in een zakelijk hart waar veel expats werken. Die expats komen hier naar de tandarts en mondhygiëniste, en zelfs als zij weer terug in eigen land zijn, vinden ze het fijn om bij ons in de praktijk te blijven komen”, vertellen de specialisten.

‘Mondhygiëniste belangrijker dan de tandarts’

Hierbij is de mond-tot-mondreclame een belangrijk aspect voor de praktijk. Tevreden patiënten zullen bijvoorbeeld hun nieuwe (expat-) collega’s ook aanbevelen een bezoek te brengen aan de praktijk. Behalve een blijvende toestroom aan nieuwe patiënten is dit ook een manier voor de praktijk om hun visie van het preventief bezoeken van de mondhygiënist, in combinatie met duurzame restauraties, over te dragen en te delen.

Noordermeer: “Dus lieve mensen, hanteer de ‘zwaairelatie’: met een regelmatig bezoek aan de mondhygiëniste en dus goede mondhygiëne loop je zwaaiend langs de tandarts, want daar hoef je dan niet naar toe!”

Mondzorg Praktijk Zuidas
World Trade Center toren B
Strawinskylaan 227
1077 XX Amsterdam
T 020 676 7606

Fotocredit: Anna van Duuren