Read in: English

Het is geen geheim, er wordt keihard gewerkt op de Zuidas. Werkweken van 70 tot 80 uur zijn geen uitzondering. Om dat vol te kunnen houden moet er ook tijd zijn voor ontspanning. Voor die ‘mentale reboot’, zoals ze het zelf noemt, zorgt Leonie Stekelenburg. Samen met haar drie collega’s vormt zij het bedrijf MindfulBizz. Een bedrijf dat onder andere twee keer per week een les ‘Stretch and Meditate’ verzorgt bij ClubSportive.

Leonie weet als geen ander hoe het is om een drukke baan te hebben. “Jarenlang heb ik keihard gewerkt,” zo blikt Leonie terug. “Onder andere als strategie consultant bij Roland Berger, een internationaal adviesbureau op de Zuidas, maakte ik vaak dagen van minstens 12 uur. Ik stond regelmatig om 5 uur ’s morgens op en was vaak om 23.00 uur pas thuis. Geen ongewone werktijden hier op de Zuidas. Dat ik meerdere malen tegen een burn-out aanzat, realiseerde ik me toen niet, ik vond mezelf gewoon erg gedreven.”

‘Veel mensen associëren meditatie met iets zweverigs, mij houdt het juist met beide benen op de grond’

“Dit besef kwam pas toen ik een carrièreswitch maakte en ging werken bij een startup company rondom mentale gezondheid. Daar deden we onderzoek naar wat we moeten doen om het volledige potentieel van onze mind te benutten. Ik leerde over ‘adrenalineverslaving’, de neurofysiologie van stress en ‘floreren’. Met andere woorden: hoe voorkom je een burn-out? Welk effect hebben gejaagdheid en stress op de mens en het brein? Hoe haal je het beste uit jezelf en welke methodes zijn bewezen het meest effectief hiervoor?”

Bewustwordingstraining bij MindfulBizz

Onderwerpen die Leonie zo aanspraken dat ze diep van binnen voelde: dit wil ik doen. Ze nam ontslag om zich hierin te verdiepen. “Juist omdat ik zelf had ervaren hoe het voelt om door gedrevenheid onbewust tegen een burn-out aan te zitten, wilde ik anderen hier op de Zuidas helpen. En omdat mindfulness een bewezen, effectieve mindtraining is, ging ik hierin een lerarenopleiding volgen aan het Jon Kabat-Zinn’s Oasis Instituut in Amerika.”

“Ik leerde onder andere dat je je patronen in het moment moet kunnen doorzien voordat je ze kunt doorbreken. Dat een les mindfulness iets heel anders met je doet dan een uur yoga. Het is een bewustwordingstraining, je traint letterlijk je aandacht.”

“Terug in Nederland ben ik verder gaan leren en heb ik een opleiding gevolgd aan het Instituut voor Toegepaste Integrale Psychologie (ITIP). Daar ontmoette ik, zonder dat ik dat toen wist, een van mijn toekomstige collega’s. Na een stageperiode van 2½ jaar in Hong Kong kwam ik haar weer tegen in een coöperatie voor mindfulnessleraren met bedrijfsachtergrond. Daar vloeide Mindfulbizz uit voort: mindfulness leren en ontwikkelen in organisaties. Ons bedrijf telt op dit moment vier partners en een landelijk netwerk van trainers, allemaal gecertificeerd.”

Mediteren

Ondertussen bestaat MindfulBizz al 2½ jaar en kan iedereen de gratis inlooplessen bij ClubSportive meedoen. Dat er vraag naar deze manier van ‘rebooten’ is, is zeker. Vlak na het interview met Leonie begint haar les. Twaalf matjes zijn uitgespreid, twaalf mensen komen een kwartier stretchen en gaan, onder begeleiding van Leonie, mediteren. De deelnemers, waaronder ikzelf, zitten op kussentjes of, zoals je wilt, op een stoel.

Leonie verwelkomt de deelnemers en laat ons zaken opmerken zoals: hoe is het nu met mij? Wat geeft mijn lichaam aan? Welke gedachten beïnvloeden mij en mijn gemoedstoestand? Na 10 minuten stretchen sluiten we onze ogen. We trainen onze aandacht door die op de adem te richten en bewust daarnaar toe terug te brengen zodra de gedachten afdwalen.

Rust en balans

Aan het einde van het halve uur – ik voel me heerlijk ontspannen – spreek ik Irene Hofman, enthousiaste deelnemer van deze les. Irene werkt sinds vier maanden op de Zuidas en is content strateeg bij Computer Futures.

‘Door mindfulness maakt ons team betere keuzes en komen ze met creatievere ideeën’

“Ik volg graag de lessen van MindfulBizz. Na dit halve uur ben ik scherper en kan ik me beter focussen, beter relativeren en beter prioriteiten stellen. Veel mensen associëren meditatie met iets zweverigs, maar mij houdt het juist met beide benen op de grond. Het maakt me bewust van mijn eigen denken en handelen. Het haalt me uit een werkbubbel waar alles veel en hectisch kan lijken. Na de meditatie, het focussen op de ademhaling, voel ik rust en balans. En daar profiteer ik de rest van de dag van. Elk bedrijf zou moeten investeren in mindfulness. Dat zou een hoop opbrengen. Zowel lichamelijk als geestelijk, want die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

Mindfulness Zuidas

Even een mentale reboot op het Gustav Mahlerplein Zuidas. FOTOGRAFIE: KATJA MALI

Mindfulness op Zuidas

Deze dag spreek ik ook Pieter Ligthart, werkzaam op de Zuidas en partner bij het executive search en leadership assessment bureau Russell Reynolds Associates. “Vanaf mijn studententijd pas ik mindfulness toe in mijn dagelijks leven. Het cultiveert je bewustzijn, je leert jezelf beter kennen, je voelt wat er met je lichaam gebeurt. Verder neem je op veel meer niveaus waar en de kwaliteit van je beslissingen gaan omhoog. Mediteren doe ik, naast op gezette tijden, ook ‘informeel’ op verschillende momenten; tijdens het rennen of bijvoorbeeld tijdens het in aandacht snijden van de groenten.”

“Op werkgebied zie ik mindfulness als basis voor mijn assessmentwerk. Wij adviseren cliënten in leiderschap aan de top. De beste leiders die ik ontmoet onderscheiden zich door een hoge mate van self-awareness. Leonie Stekelenburg en ik geloven samen erg in het belang van mindfulness. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het geen ‘geiten-wollen-sokken’ gebeuren, het is juist nuchter en aards. Leonie en Olga van de Velde hebben het researchteam bij Russell Reynolds Associates geholpen. Door meditatie leert het team naar elkaar te luisteren en met stress om te gaan. Iets waardevols in deze tijd waarin jonge mensen snel overprikkeld raken. Door mindfulness maakt ons team betere keuzes en komen ze met creatievere ideeën.”

Mindful bedrijfscultuur

De missie van MindfulBizz? Organisaties helpen een mindful bedrijfscultuur te bouwen. Om dat te bewerkstelligen geven ze een achtweekse basis mindfulness training voor werknemers (vertaald naar het bedrijfsleven), tweedaagse training op de hei voor teamontwikkeling en tienweekse mindful leiderschapstrainingen. Dit doen ze bij de bedrijven zoals AES, CBRE, Darwin, Russel Reynolds, Effectory en Ahold online.

Verder kan iedereen, lid of geen lid, elke maandag en vrijdag van 12.30-13.00 uur bij ClubSportive, Gustav Mahlerlaan 24, gratis meedoen aan de mindfulness lessen.

Kijk voor alle informatie op www.mindfulbizz.nl

Read in: English