Groenten verbouwen op de Zuidas? Is daar plek voor? Wel als je het ‘verticaal’ doet. In een bedrijfspand in het gebied Zuidas is met een aantal growunits in een klimaatkamer een teeltoppervlakte van 250 vierkante meter gecreëerd. Onder speciale klimaatomstandigheden en zonder bestrijdingsmiddelen worden nu salades en kruiden geteeld. 

GROWx, de eerste op commercie gerichte, vertical farm in Amsterdam biedt de mogelijkheid om vers voedsel lokaal en het hele jaar door te verbouwen. De oprichters willen de transitie naar een duurzame stadslandbouw versnellen.

Meerlagenteelt

Vertical farming, oftewel meerlagenteelt, speelt in op een toenemende voedselbehoefte. Nederland heeft op dit moment al drie keer zijn eigen oppervlakte nodig om genoeg te produceren, waardoor veel groenten uit andere landen worden gehaald. Het transport kost brandstof en veroorzaakt CO2-uitstoot. Vertical farming in de stad vermindert de reistijd voor groenten en is beter voor de luchtkwaliteit. De meerlagenteelt maakt het produceren van een premium lokaal product mogelijk, zo schrijft Nieuwe Oogst.

‘De growunits, verrijdbare teeltkarren met vier teeltlagen, zijn eigenlijk ontworpen om ermee in leegstaande kantoren te telen. Want er was veel leegstand op het moment dat we met deze ontwikkeling begonnen’, zegt Jens Ruijg, medeoprichter en technisch directeur van GROWx.

Waterbesparing

Voor het telen zonder aarde, maar wel met biologisch afbreekbaar substraat (cellulose) worden met water voedingsstoffen aangevoerd naar de wortels. “We besparen 90 procent op water, doordat we het steeds hergebruiken. De aanvulling van het water gebeurt met vers leidingwater. Volgend jaar is dat regenwater, dat we van ons dak gaan opvangen.” 

Wil je meer weten, lees dan verder op de website van Nieuwe Oogst.