De KLM bestaat in oktober 2019 honderd jaar. Die verjaardag wordt afgetrapt met een gratis toegankelijke fototentoonstelling.

Dat het Amsterdamse Stadsarchief nu honderd zeer fraaie foto’s uit de geschiedenis van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij kan laten zien, komt omdat de KLM al sinds de oprichting over een eigen fotoarchief beschikt. Het is het oudste fotoarchief over luchtvaart ter wereld. Het archief omvat 250.000 beelden van hoge kwaliteit, die door gerenommeerde fotograven als Paul Huf zijn gemaakt.

Een miljoen dagjesmensen

Maar de expositie laat ook zien hoe vliegen de afgelopen eeuw is veranderd, zo vertelt Lidy klein Gunnewiek, voorzitter van het bestuur van het Maria Austria Instituut, dat de foto-expositie heeft samengesteld. En het uitgebreide KLM-fotoarchief beheert.

Eerste waren het nog zakenlieden, politici en beroemdheden die het zich konden veroorloven, maar voor de meeste mensen was een dagje Schiphol lange tijd het hoogst haalbare. De luchthaven trok in 1955 maar liefst een miljoen dagjesmensen, een aantal waar het Rijksmuseum niet aan kon tippen.

Een jaarsalaris

Tijdens de opening van de foto-expositie vertelde KLM-bestuurder Frank Houben de aanwezigen over de Eerste Luchtverkeers Tentoonstelling Amsterdam, die in de zomer van 1919 plaatsvond in Amsterdam-Noord, daar waar nu het Eye Museum staat. De tentoonstelling duurde twee maanden en trok maar liefst 500.000 bezoekers. Houben: “Veel mensen hadden nog nooit een vliegtuig van dichtbij gezien. Je kon zelfs een rondje meevliegen. Dat kostte wel bijna een jaarsalaris en je wist ook niet of je veilig zou landen.”

Let’s Fly Away is tot en met 6 oktober – behalve op maandag – te zien in het Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32. De toegang is gratis.

 

 

Bij de foto’s.

Boven:
Aankomst Convair PH-TEE Schiphol 1949.
Beeld: Paul Huf/MAI

 

Onder:
Fokker F.XX, PH-AIZ Zilvermeeuw, circa 1935
Foto MAI