Iedereen wil kantoorruimte op de Zuidas. Maar er is te weinig nieuw bij gebouwd. En dus is de vraag groter dan het aanbod. Volgens BNR nieuwsradio is dat niet zo voordelig.

Bedrijven worden steeds vaker de stad uitgedreven door een groot tekort aan kantoren. In grote steden is het aanbod in een jaar met maar liefst 18 procent teruggelopen. Het gevolg is dat kantoorgebruikers niet meer terecht kunnen op de locaties waar ze dat graag zouden willen. Dit blijkt uit een rapport van makelaarsvereniging Dynamis. ‘Er zijn kandidaten die graag op de Zuidas willen zitten. Met name op internationaal gebied concurreert de Randstad met bijvoorbeeld Parijs en Madrid en daar verlies je op dit moment je concurrentiepositie.’

Zuidas verliest concurrentiepositie

Dat een overheid op een gegeven moment zegt dat er genoeg leeg staat is begrijpelijk, maar op een gegeven moment moet je wel goed kijken waar vraag is en waar aanbod, zegt Wilfred van der Neut, directeur van Dynamis. ‘Grote kantoorgebruikers kunnen op dit moment niet zomaar terecht op de Zuidas.’ Daardoor wijken internationale bedrijven nu weer steeds vaker uit naar steden als Parijs en Madrid.

Gelukkig won Amsterdam de pitch voor EMA nog wel. Op dit moment wordt nog gekeken wie het nieuwe pand gaat bouwen.

Fotocredit: Hollandse Hoogte