Zeven vrouwelijke ondernemers bundelen hun krachten in House of Artisans. Alle producten van de zeven merken zijn innovatief, duurzaam en tailored of zelfs custom made. Van pumps zonder pijn tot stijlvolle maar comfortabele sportjurkjes én prachtige handtassen.

“Welcome to our home”, met die woorden heten de vrouwelijke ondernemers van House of Artisans het winkelende publiek welkom. We nemen plaats aan de marmeren bar, terwijl initiatiefnemer Bianca Blom van Linja Shoes thee inschenkt. De open keuken is voorzien van een moswand: een knipoog naar het duurzame karakter van de winkel. Alle producten zijn op eerlijke en ambachtelijke wijze gemaakt, in Nederland of Italië, met slimme oplossingen. “Niemand van ons heeft een modeachtergrond, we zijn hartstikke autodidact.”

Innovatie is de gemene deler. Zo ontdekte Blom tijdens een cursus ambachtelijk schoenmaken dat de schoenenindustrie heeft stilgestaan. Twee jaar lang werkte ze aan het ontwikkelen van de perfecte pump, die stijl combineert met comfort. “Samen met een orthopedisch schoenmaker ontwikkelde ik het eerste prototype. Daar ben ik zelf op gaan lopen. Vervolgens heb ik de schoen verder ontwikkeld met de juiste fabrikanten in Italië. Daar merkte ik dat het een echte mannenwereld is. Terwijl mannen zelf geen hakken dragen!”

Haar elegante, handgemaakte pumps zijn verkrijgbaar in twee hakhoogtes (acht en tien centimeter), zeventien maten en 125 kleuren. Bloms claim is dat vrouwen op haar schoenen maar liefst twee keer zo lang pijnloos kunnen lopen dan op reguliere pumps. Toen ik vorig jaar de lagere hak introduceerde, zei ik met mijn grote mond: deze pumps zitten zó comfortabel, daar kun je een halve marathon op lopen.”

Geboren uit frustratie

Zo gezegd zo gedaan: op een zonnige dag wandelde ze op haar pumps een halve marathon dwars door Manhattan. “Mijn vriendin, die op sneakers liep, had halverwege al de eerste blaren te pakken. Zelf had ik nergens last van! Al kan ik het niet echt aanraden.” De ondernemers die Blom samenbracht hebben elk een eigen ‘shop-in-shop’ waar de producten zijn uitgestald. Op ooghoogte wordt het verhaal van het merk vertelt, als zaalteksten in een museum. Mét foto uiteraard.

“Want wij zíjn zelf ons merk”, aldus Barbara Peek. Haar sportlabel Lapeek is geboren uit frustratie. Ze miste een tijdloos sportjurkje dat alle vrouwen flatteert. Dus besloot ze die zelf te ontwerpen: de ‘Little Black Dress voor de tennis- en golfbaan’. “De lengte stem ik op maat af zodat je benen zo lang en slank mogelijk ogen. De jurkjes kunnen gewoon in de wasmachine en drogen razendsnel. Het praktische aspect telt natuurlijk ook mee, we blijven Nederlanders, hè.”

One-of-a-kind

Ook damesmerk Parioli is begonnen vanuit een persoonlijk gemis: “Maatkleding voor mannen is overal verkrijgbaar, waarom niet voor vrouwen?”,  vroeg co-founder Sanne Schoenmaker zich af en besloot in dat gat te springen. “Onze klanten zijn onder andere advocaten, bankiers en consultants: succesvolle vrouwen die representatief én stijlvol voor de dag willen komen.”

Esmee Markhorst vertelt hoe zij sjaalmerk Halsduk by Esmee is gestart: “Tijdens een revalidatieperiode werd ik gek van verveling. Ik vroeg mijn man om me een paar breinaalden te brengen en heb kilometers sjaals gebreid. Aangemoedigd door mijn omgeving heb ik hier mijn bedrijf van gemaakt.” De stijlvolle handgeweven, gebreide en zijden shawls zijn one-of-a-kind. Stijlvolle handtassen en sieraden maken het assortiment van House of Artisans compleet.

Voorraad overbodig

Voorraad hebben de ondernemers geen van allen of zeer beperkt. Het is design on demand. “Mijn zwarte pumps zijn er in alle maten, zodat klanten kunnen passen”, legt Blom uit. “Vervolgens wordt het product speciaal voor jou op bestelling gemaakt in de gewenste kleur en maat.”

De zeven merken vullen elkaar perfect aan: vrouwen kunnen bij House of Artisans een volledig verzorgde outfit van top tot teen shoppen. Achterin de winkel is het paskamergedeelte ruim opgezet met comfortabele zitjes. Ook de rest van het interieur oogt stijlvol en verzorgd. Wit voert de boventoon met accenten van oudroze en goud voor een vrouwelijke, chique uitstraling.

En dan te bedenken dat de vrouwen zelf in de winkel hebben staan klussen: “We hebben tot op het laatste moment doorgewerkt. Een half uur voor de opening was het klaar!”

Vrouwen verbinden

De winkelruimte fungeert ook als werkplek waar de ondernemers nieuwe ideeën en producten ontwikkelen. “Zo ben ik nu bijvoorbeeld bezig met bruidsschoenen”, vertelt Blom. “Het fijne is dat ik zes kritische vrouwen om me heen heb die feedback geven. Zo houden we elkaar scherp. Ondernemerschap is leuk, maar kan ook eenzaam zijn.”

House of Artisans organiseert ook regelmatig events. Denk aan een netwerkborrel in combinatie met persoonlijk stylingadvies. “Mijn doel is om vrouwen te verbinden”, besluit Blom. Stiekem fantaseert ze erover om het vernieuwende winkelconcept ook in andere steden uit te rollen: Parijs, New York, Londen – ook met lokale vrouwelijke ondernemers. “Met Linja heb ik al de eerste stappen in Amerika gezet en daar waren de reacties unaniem: dit willen wij hier ook!”

 

 

House of Artisans
Roelof Hartstraat 5,
Amsterdam

Openingstijden:
Dinsdag – vrijdag: 15.00 tot 20.00 uur
Zaterdag: 11.00 tot 17.00 uur