Het Mahlerplein is een fototentoonstelling rijker: #zuidasstories. Op de bouwschutting direct naast de uitgang van het station, is sinds 6 december 2019 te zien hoe Zuidas ooit is begonnen.

De historische fototentoonstelling ‘#zuidasstories’ vervangt de houten bouwschutting die zich naast de stationsin- en uitgang bevond en die wat karig afstak bij de omgeving. De schutting staat er om de bouwkeet van Zuidasdok af te schermen. Nu kan je in het hart van Zuidas bijvoorbeeld zien en lezen dat Berlage al in 1914 een Zuiderstation voor ogen had en hoe de A10 Zuid vooraf is gegaan door de lieflijke Zuidelijke Wandelweg.

 

Weilanden

Nog niet zo heel lang geleden was dit een gebied dat hoofdzakelijk bestond uit weilanden – de stadsontwikkeling vond veel noordelijker plaats. De tentoonstelling laat chronologisch beelden zien van cruciale plekken en momenten in de ontstaansgeschiedenis van de huidige Zuidas, waarbij onder meer foto’s te zien zijn van de inpoldering, de bouw van VU, de RAI en de Floriade.

Geen megamasterplan

Er was aanvankelijk geen megamasterplan, er waren redenen en krachten die Zuidas tot ontwikkeling brachten. Later kwam er wel een visie op de ontwikkeling van Zuidas. De tentoonstelling bevindt zich op een plek waar iedereen voortdurend bezig is met nu en morgen. De voorheen houten wand vroeg om een goede invulling, aangezien deze er de komende jaren, tijdens de bouw van Zuidasdok, nog wel zal staan.

Bron: zuidas.nl