Aankomende vrijdag gaat de 21ste editie van het Grachtenfestival van start. En voor wie dacht dat dit festival alleen plaatsvindt in het Centrum van Amsterdam, heeft het mis. Ook op de Zuidas zijn tal van concerten – veelal – gratis te bezoeken.

Het grachtenfestival wordt traditiegetrouw druk bezocht. Veel mensen genieten van de jonge, talentvolle musici van over de hele wereld die zichzelf presenteren in ongeveer 250 concerten, verdeeld over 95 locaties in Amsterdam.

Locaties grachtenfestival Zuidas

En ook op de Zuidas zal volop te genieten zijn van jazz en klassieke muziek. Onder andere in het Beatrixpark, bij Strand Zuid en Loyens & Loeff zullen muzikale schouwspellen opgevoerd worden. 

Aristos Quartet Zuidas grachtenfestival

Aristos Quartet

Junior Grachtenfestival: De koe van de klucht – Opera Dolleboelja

Van ‘De Klucht van de Koe’…
In deze familievoorstelling wordt het bekende verhaal van Bredero door andere ogen bekeken. De koe uit de Klucht van de Koe is niet zomaar een wandelend stuk vlees. In het begin van de lente huppelt onze koe, ze heet Moe, uitgelaten door het weiland. Koe Moe maakt kennis met stier Boe, maar die staat wel in de andere wei. Samen dromen ze van een heel nieuw leven. Als Moe wordt meegenomen om te worden verkocht bij de slager in de stad, is Boe ten einde raad. Misschien dat vriend reiger Rogier kan helpen, maar hoe? Wie trekt zich het lot aan van Moe? Zijn de mensen dan echt zo wreed?
Een opera met prachtige klassieke muziek uit de afgelopen 400 jaar. Er wordt niet alleen gezongen, maar ook verteld en gedicht in de stijl van Gerbrand Adriaensz. Bredero. Het kan verkeren, ook voor een koe!

Zaterdag 11 augustus om 12:00 en 14:00 uur in het Beatrixpark – Gratis toegang

Trio Rambags, Stadhouders, Lijbaart & Jesse Schilderink

Bij Trio Rambags, Stadshouders en Lijbaart zorgt de connectie die ze zoeken met de natuur, hun tournees en reizen, en de kennismakingen met verschillende culturen voor nieuwe kleuren aan hun muzikale klankenpalet met klanken. Maar ook gedichten spelen een grote rol. Ze vormen de inspiratie voor een nieuw muzikaal verhaal. Soms improviserend met de woorden van grote schrijvers, dan weer met de zelfgeschreven teksten van Sanne.

Drie jaar geleden begon dit trio met samen spelen. Al snel ontdekten zij dat het spelen van vrije improvisaties een deur opende naar een diepe verbondenheid in het maken van muziek samen. Stilte was een belangrijk element van waaruit werd gecreëerd. De stilte geeft de ruimte om te luisteren naar wat het trio in het moment wil vertellen. Tijdens de concerten gaan Rambags, Stadhouders en Lijbaart op zoek naar een moment voordat er daadwerkelijk een compositie ontstaat.

Programma: Composities van Sanne Rambags, Bram Stadhouders en Joost Lijbaart Maandag 13 augustus om 20:30 uur in de tuin van Hilton Hotel Amsterdam – €16,-

Kirila Kraal & Aristos Quartet

Sopraan Kirila Kraal en het Aristos Quartet hebben hun krachten gebundeld om de schoonheid van een strijkkwartet te laten samen smelten met die van de stem. Volgens deze opkomende musici komen tekst en muziek nog meer tot leven in deze bezetting en wordt de luisteraar meegezogen in sfeer en theater. In 2011 schreef de Nederlandse componist Fant de Kanter het stuk ‘de Idioot op het dak’ voor sopraan Kirila Kraal, geïnspireerd op het gelijknamige gedicht van Tjitske Jansen. Een werk vol grilligheid, humor en liefde. Daarnaast hoor je werken van Schubert, Haydn en Respighi, werken met eenzelfde romantische lading en spanningsboog.

Dinsdag 14 augustus om 12:30 uur in het Atrium van de Postcode Loterij – Gratis toegang en om 17:30 bij Loyens & Loeff (besloten concert voor leden)

Dr. Brass

Deze achtkoppige brassband staat bekend om hun energieke optredens en uitstraling. Akoestische versies van popmuziek van onder meer Adele, Lady Gaga en Chaka Khan, zelfgeschreven jazzarrangementen én een energieke show maakt Dr. Brass een graag geziene act op evenementen en festivals. Het aanstekelijke enthousiasme en plezier van de jongens

dwingt publiek in binnen- en buitenland mee te gaan in de energie en positiviteit die de band uitstraalt. Op een podium of tussen de mensen, Dr. Brass zorgt overal voor een bijzondere sfeer. In 2016 bracht Dr. Brass het debuutalbum “Ouch!” uit, wat hoge ogen gooide in de wereld der brassbands. Dr. Brass speelde op onder meer op festivals als North Sea Round Town, Jazz in Duketown, Meer Jazz en voor Radio 6 en Join The Beat. Het brede repertoire van Dr. Brass en het interactieve gehalte van de optredens van de band brengt het publiek ieder optreden weer Dichterbij de Muziek!

Woensdag 15 augustus om 12:30 bij Circl – Gratis toegang

Ian Cleaver Quartet

“Goede sound, goede timing, smaakvol, goede keuzes. Ook heel belangrijk: rust. En gewoon heel erg verschrikkelijk goed.”, aldus de jury van het Prinses Christina Jazz Concours over de jonge opkomende jazztrompettist Ian Cleaver. Ian Cleaver (1996) leerde op vijfjarige leeftijd trompet spelen bij een harmonieorkest in de Jordaan, Amsterdam. Inmiddels studeert hij aan het Conservatorium van Amsterdam en heeft hij in verschillende formaties op vele podia, waaronder het North Sea Jazz Festival, Bimhuis, Paradiso en het Grachtenfestival Amsterdam gespeeld. Eind 2016 won hij de eerste prijs van het Prinses Christina Jazz Concours. Voor deze gelegenheid slaat hij de handen ineen met het trio van jazzgitarist Gijs Idema, die onlangs cum laude afstudeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en tevens winnaar is van het Prinses Christina Jazz Concours (2014).

Op het Grachtenfestival speelt het kwartet een frisse mix van eigen composities en hits van jazzlegendes als Thelonious Monk en Billy Strayhorn.

Donderdag 16 augustus om 12:30 in de Botanische Tuin Zuidas – Gratis toegang