De 54-jarige Rinse, gediplomeerd glazenwasser bij Ruitenheer Gevelonderhoud, draagt er samen met zijn collega’s zorg voor dat alle bewoners van de negen WTC Torens alle dagen van het schitterende uitzicht kunnen genieten. Een dankbare taak, maar is dit niet een ‘risky business’?

“Welnee, er is niets gevaarlijks aan. Uiteraard moet je geen hoogtevrees hebben en heb je dat wel, dan moet je niet naar beneden kijken”, lacht Rinse. “Het WTC Amsterdam en Ruitenheer hebben strenge veiligheidsnormen waar wij ons strikt aan (moeten) houden. We stappen niet zomaar van 30 verdiepingen hoog de gondel in! De gondel hangt aan vier kabels en is gezekerd aan het gebouw. Dit in verband met de wind. Verder dragen we altijd valbescherming en zitten aan de gondel vast.”

Glazenwasser: mooiste beroep

“Ik heb heel wat baantjes gehad, maar dit is het mooiste beroep. Ik doe het werk al zo’n 34 jaar en met veel plezier. De vrijheid is heerlijk! Ik zwerf de hele dag over de Zuidas. Het leukste? Mensen zijn altijd blij me te zien. Zien ze me hangen dan betekent dat schone ramen. En wie wil dat niet!”

“Ik ben natuurlijk erg afhankelijk van het weer, maar mijn dag start om 06.00 uur. Samen met mijn collega’s gaan we met de bladblazer aan de slag. In de herfst blazen we bladeren weg, de rest van het jaar honderden sigarettenpeuken. Om 07.00 uur beginnen we met lappen, tot en met windkracht 5 buiten, anders binnen. Alle ramen van de negen WTC torens houden we schoon. Vier keer per jaar worden ze allemaal gewassen, dus dat is een hele klus. Maar een mooie! Als ik beneden sta en 30 etages, (lees 80 à 90 meter) omhoogkijk en de toren zie glimmen, dan haal ik daar heel wat voldoening uit.”