Welk heerschap doet mee aan een stukje kunstcreatie, morgen tijdens de lunchpauze? Als onderdeel van de GET LOST – art route zal morgen en overmorgen – op de hoek van de Beethovenstraat en Spoorslag – de installatie Demo als performance overgeschilderd worden naar verschillende tinten roze. Voor dit werk is kunstenaar Rosa Sijben specifiek op zoek naar gebruikers van de Zuidas die door anderen over het algemeen níet met de kleur roze geassocieerd worden.

Sijben daagt hen uit om via deze kleur een lans te breken voor zachtheid, kwetsbaarheid, compassie en gevoeligheid op de Zuidas. Neem contact op via als je je lunchpauze vrij wil maken om je benen te strekken, uit je kantoor- of woontoren omlaag te klimmen en je handen uit de mouwen te steken. ‘Liefst met je maatpak nog aan*, maar dan wel een die wel wat roze verfspetters kan gebruiken…’, aldus Sijben.

GET LOST – art route

Demo van Rosa Sijben, is één van de kunstwerken die gerealiseerd is voor de GET LOST – art route. De titel van haar werk ‘Demo’ verwijst naar een politiek protest (demonstratie), een visuele uitleg (iets demonstreren) of het Griekse woord ‘demos’ wat de mensen betekent. Het bestaat uit 7 bouwborden op de kruising van de Beethovenstraat en Spoorslag. Ze vallen allereerst op doordat ze niets anders dan zeven monochrome kleurvlakken tonen. De kleuren wijzigen gedurende de zomer iedere maand, als onderzoek naar de mogelijke symboliek, afhankelijk van context, timing en nuance. De interpretatie zal per individu verschillen, maar ook collectief kunnen systemen betekenis toeschrijven. Daarbij maakt het uiteraard iets uit wie de verf aanbrengt.

Ten tijde van de opening op 22 juni waren de borden zeven tinten geel. Deze ambigue kleur verwijst zowel naar betekenissen als zon, zomer, positiviteit en hoop, als naar waarschuwing, werkzaamheden, gevaar, gif, frictie en verandering. Nadat geel de weg heeft vrijgemaakt hebben leden van de Amsterdam Black Women’s community, in samenwerking met Sijben, de borden overgeschilderd in de kleuren van hun eigen huid om een plek te creëren voor zichzelf in het beeld van de stad Amsterdam.

Over Rosa Sijben

Rosa Sijben (1988) studeerde beeldende kunst aan de Gerrit Rietveld Academie. In haar kunstpraktijk maakt ze gebruik van sculptuur, installatie en performance. Ze laat je de aard van sociale en esthetische aspecten van objecten en acties heroverwegen.