Read in: English

Als Juliette de Vries de fabriek in Italië bezoekt waar haar geesteskinderen worden gemaakt – de pumps van Feraggio – wordt ze steevast binnengehaald als de verloren dochter. De ambachtslieden die er werken zijn er trots op dat ze haar schoenen mogen maken. Feraggio heels worden dan ook helemaal met de hand vervaardigd, van het allermooiste suède.  

“Je moet je voorstellen, een fabriekje met acht werkstations, die worden bemand door van die oude mannetjes in stofjassen. Echt ouderwetse vaklui, die hun hele leven niets anders hebben gedaan dan schoenen maken. Ik ben daar bij lange na niet de grootste klant, maar als ze mij zien worden ze helemaal enthousiast.”

“Dan krijg ik een lap leer onder mijn neus en gaan ze me omstandig uitleggen waarom een bepaald deel niet bruikbaar is. Dat is dan bijvoorbeeld vanwege een nauwelijks waarneembaar beschadigingetje, omdat het dier bij prikkeldraad heeft gestaan.”

Pumps van suède

“Normaal wordt het leer met laser gesneden, maar voor onze schoenen doen ze het met de hand. Ze willen namelijk elk stukje inspecteren. Bij al die andere merken, ook de heel dure, wordt het binnenzooltje erin geplakt. Wij laten het er keurig instikken op een ondergrond van suède. Die mannen leggen eer in hun werk en vinden het prachtig om dit product te maken.”

Zodra Juliette de Vries van wal steekt over haar schoenenmerk Feraggio is ze niet meer te stuiten. Een Feraggio is dan ook niet zomaar een schoen, maar een pump waar twee jaar research aan vooraf is gegaan. Juliette had een missie: het ontwikkelen van een elegante pump, waar je zonder pijn op kunt lopen en vooral ook langere tijd probleemloos op kunt staan. Zo’n schoen was er nog niet. Dat wist ze uit eigen ervaring én van de honderden representatieve dames die ze in de pool van haar vorige bedrijf had, promotie- en hostessbureau Promotion Partners.

Comfortabele pump

Juliette: “Bij het ontwikkelen van de perfecte pump stond comfort op nummer één. Daar wilden we een schoen omheen bouwen die elegant en sexy is. Dan ontkom je gewoon niet aan een dunne hak, al het andere is lomp of gek. En voor ronde neuzen ben ik ook allergisch. Dan het belangrijkste: de pijn die ontstaat bij het lopen op hakken komt doordat je bloedsomloop stagneert door de druk op de bal van je voet. Daarom zijn onze zooltjes op het cruciale punt voorzien van memory foam. Dat veert terug en stimuleert de doorbloeding.”

‘We dromen er nog steeds van dat koningin Maxima onze schoenen gaat dragen’

De lange periode van research en brainstormsessies met schoenontwerper Jan Jansen leidde uiteindelijk tot de ultieme Feraggioschoen: een tijdloze suède pump in één model met twee hakhoogtes van 7,5 en 10 centimeter, in de maten 35 tot en met 42, inclusief alle tussenmaten. Er zijn 24 kleuren met klinkende namen als Tangerine Orange, Bluejeans Blue en Lemon Yellow en minder uitgesproken tinten als Deep Black, Wet Sand, Midnight Blue en (bruiden, opgelet!) Whisper White.

“Ik kan nog een hele rits voordelen opnoemen van ons ontwerp, maar the proof of the pudding is in the eating: je moet ze aantrekken. Bij ons in de showroom is het iedere keer weer feest als vrouwen verrast roepen ‘Óh! Maar deze zitten écht lekker!’ En dat geldt ook voor vrouwen vanaf een zekere leeftijd, die meenden dat hun hogehakkentijd voorbij was.”

Hogehakkentijd

Perfecte pump Feraggio

De pump van Feraggio. FOTO: ROB KUYPER

Middenin haar hogehakkentijd zit advocaat Petra Willems, die voor haar werk altijd representatief voor de dag moet komen. Ze kocht haar eerste paar Feraggio’s bij Pauw, dat naast de Feraggiowebshop en de showroom het enige verkooppunt is. Toen ze thuis het prijsje van de doos peuterde, raakte de fraaie black box beschadigd. Ze wijdde er een kort mailtje aan.

Petra: “In no time kreeg ik antwoord én een nieuwe doos thuisgestuurd. Dat is service! In eerste instantie viel ik op Feraggio vanwege het tijdloze design. Het model bedekt je voeten iets meer en de neuspunt is wat langer. Daardoor komen je voeten mooier uit. Ook belangrijk: de schoenen blijven mooi. Dat ik ze vertroetel helpt daar natuurlijk bij, maar ze hebben een paar slimme details, zoals een metalen tipje onder de punt van de zool. Dat zorgt ervoor dat de neuzen niet beschadigen. Ik vind dat ze hun prijs van 365 euro meer dan waard zijn. De pumps worden opgestuurd in een handige doos met een complete care kit, met borstels, sprays, reservetips en -hakjes.”

“In mijn kast staan aardig wat hakken van grote merken, maar ik pak bijna altijd mijn Feraggio’s. Hoge of lage, afhankelijk van het aantal meters dat ik op een dag denk te gaan maken. Ik mag dan een sucker for design zijn, als ze niet lekker hadden gezeten, had ik niet inmiddels 5 paar gekocht. Ik heb ze in zwart, taupe, grijs, groen en pink. Op mijn wishlist staat momenteel nog Army Green!”

Annechien Steenhuizen draagt Feraggio

Naast klanten in de zakenwereld heeft Juliette ook fans onder de televisiedames. Zo staat Annechien Steenhuizen dagelijks ferm op haar Feraggio’s het NOS Journaal te presenteren en maakt Quinty Trustfull haar outfits bij voorkeur af met het schoentje in een bijpassende tint.

‘In mijn kast staan aardig wat hakken van grote merken, maar ik pak bijna altijd mijn Feraggio’s’

Juliette: “De stylistes zijn dol op ons vanwege al die kleuren! En dan hebben we straks ook nog special editions in leopard, crushed velvet en in ponyhair met een koeienprint. Voor de zomer kom ik waarschijnlijk met een linnen-canvasachtige pump in BB-ruitje en met een Bretonse streep. Maar alleen als we erin slagen precíés de goede print te maken. Want het luistert nauw en het moet wel perfect zijn. We hebben aardig wat exposure in de media, maar we dromen er nog steeds van dat koningin Maxima onze schoenen gaat dragen. Zo’n elegante vrouw en dan de hele Koningsdag rondlopen op schoenen die pijn doen, dat kan toch niet?! Bovendien, ik heb niet voor niets twee kleuren oranje gemaakt!”

Ferragio komt naar je toe

Een tripje naar Villa Eikenhorst zit er voorlopig niet in, maar het Feraggioteam gaat wel naar bedrijven toe. “Daar maken we een gezellig evenement van met een hapje en een drankje. We nemen alle maten in zwart mee en een display met de verschillende kleuren. Iedereen kan op zijn gemak passen. Wat er zo’n middag besteld wordt, leveren we een dag later af. Persoonlijk contact met de klant, een klein team en korte lijnen, dat is ook echt Feraggio. Nu de schoen er eenmaal staat houden we van snelle actie!”

Feraggiopumps zijn verkrijgbaar op www.feraggio.com  en in alle winkels van Pauw.  

Donderdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur is het magazijn van Feraggio aan de Amstelzijde 17 in Amstelveen / Ouderkerk aan de Amstel geopend om te passen. Wil je dat Feraggio naar jouw bedrijf komt, stuur dan een mail naar juliette@feraggio.com.

Read in: English