Als Personal Assistent van expats, executives en VIP’s begeleidt Audrey Mezas mensen uit de hele wereld die neerstrijken op en rondom de Zuidas. Van CEO’s tot muzikanten en van start-ups tot olympisch sporters. Het maakt niet uit wat ze willen, Expat in Amsterdam ® regelt het voor ze. “Ik weet vaak bij de aanvraag niet voor wie ik werk. Dat is ook niet belangrijk, want iedereen krijgt dezelfde service.”

“Zover ik weet, ben ik de enige in Nederland die dit werk doet”, begint Audrey Mezas haar verhaal. Er bestaan wel relocation advisors, maar de stress begint voor veel van haar cliënten juist pas daarna, als ze de huissleutel hebben gekregen. “Je hoeft in Nederland maar één telefoontje te plegen en je krijgt te horen: ‘er zijn nog zes wachtenden voor u’. Ook veel websites zijn nog steeds alleen in het Nederlands. Daarom bied ik persoonlijke service, oftewel ‘Executive Lifestyle Management’, op hoog niveau, voor zowel privé als zakelijke cliënten.”

Mezas’ service begint met in kaart brengen wat haar cliënt nodig heeft. Vervolgens zoekt ze daar de juiste specialisten bij, uiteenlopend van makelaars, chauffeurs, aannemers en hypotheekadviseurs tot artsen en bodyguards. Inmiddels werkt ze samen met een team van 64 professionals. “Laatst heb ik met een team van specialisten binnen zeven weken een locatie gevonden voor een Amerikaans bedrijf dat zich hier wil vestigen, en een pand aangekocht”, geeft ze als voorbeeld.

Terwijl ze specialistische zaken overlaat aan de specialisten in haar team, houdt Mezas ondertussen op alle gebieden de leiding en een vinger aan de pols. “Ik ben er van a tot z bij als ‘quality controller’: ik kijk met de makelaar mee tijdens de technische inspectie en ben ook bij de overdracht van het huis.”

Geld en tijd besparen

Het is slechts één voorbeeld van de service die Expat in Amsterdam ® levert. Want iedere cliënt is uniek en heeft zijn eigen vraag. Mezas helpt CEO’s die 24 uur in Nederland zijn voor een bedrijfsovername, maar ook olympische sporters die zich in Nederland moeten kunnen concentreren op hun sport en gezinnen die hier vijf jaar blijven en een huis willen kopen. Namen noemt ze niet, want vertrouwelijkheid is een belangrijk onderdeel van haar vak.

Ik ben een connector, ik wil mensen bij elkaar brengen. Mijn experts zijn niet alleen heel professioneel, maar ook nog eens hele prettige mensen. Ik vertrouw ze volledig.Zelf weet ze als geen ander hoe het is om terecht te komen in een land waarvan je de taal niet spreekt en de cultuur niet kent. Ze groeide op als dochter van een bankier die bijna iedere twee jaar werd overgeplaatst naar een ander land.

“Mijn moeder, ik en mijn jongere broer gingen met mijn vader mee. Van Nederland naar Tahiti, naar Australië, het Midden-Oosten en Amerika. Iedere keer waren er weer andere culturen en andere regels. En overal zocht mijn moeder alles uit, daar was ze een kei in”, vertelt Mezas. Om andere expats die last te ontnemen, startte ze in 2012 Expat in Amsterdam®. “Met wat ik doe bespaar ik mijn cliënten tijd en geld, want ik heb de expertise in huis en de contacten die expats niet hebben.”

Respect voor etiquette

Naast alle verschillen die ze zag op de zeventien adressen waar ze in haar jeugd woonde, zag Mezas ook overeenkomsten. “Waar we ook woonden, overal kwamen er veel zakenmensen over de vloer en werden de deals gesloten tijdens een diner barbecue bij het zwembad. En dat gaat hier nu ook zo. De deals worden gemaakt tijdens ontbijt, lunch of diner. Met dit werk moet ik dus vaak naar de sportschool”, lacht ze.

Van haar ouders kreeg Mezas ook mee hoe belangrijk etiquette is. Die kennis helpt haar nu dagelijks verder. “Je moet altijd respecteren hoe andere culturen werken, zeker als vrouw in het zakenleven. Kennis over de bedrijfsetiquette in andere culturen haal ik vaak ook uit The New York Times en de the Financial Times, die staan vol met verhalen over het zakenleven in bijna ieder land. Of ik bel mijn vader.”

Lat hoog leggen

Hoe lastig de opdracht ook is of hoe snel het geregeld moet worden: voor Mezas is er niet snel iets onmogelijk. “Ik kan niet goed tegen nee zeggen. Als er echt iets onmogelijk is, ben ik realistisch, maar dat is het bijna nooit. Toen een cliënt van me hier een muziekstudio wilde bouwen, heb ik het bedrijf van Armin van Buuren gebeld. Ik raakte in gesprek met de rechterhand van Armin die mij doorverwees naar zijn studiobouwer. Zo doe ik dat met alles. Als mensen me iets vragen, vragen ze me niet om het half te doen.”

Mezas gelooft dat kennis kracht is en zoekt daarom de beste expert bij iedere vraag. “Ik ben een connector, ik wil mensen bij elkaar brengen. Mijn experts zijn niet alleen heel professioneel, maar ook nog eens hele prettige mensen. Ik vertrouw ze volledig. Dat moet ook, want dit werk stopt nooit. Ik werk normaal tussen 8 en 8, maar als ik een project doe voor een cliënt ben ik altijd bereikbaar.”

Dat haar baan altijd doorgaat, vindt ze geen enkel probleem. “Ik ben nog nooit zo blij geweest. Ik weet dat ik hiervoor gemaakt ben en voel me vereerd dat ik mijn niche gevonden heb. Het mooiste van dit vak is dat mensen je vertrouwen geven. Ik weet bij de aanvraag niet altijd om wie het gaat, maar dat maakt ook niet uit, want iedereen krijgt dezelfde service.”

Groeien met klasse

Dat Mezas haar werk juist grotendeels op de Zuidas en in Amsterdam-Zuid uitvoert, maakt haar werk nog leuker. “Mijn cliënten zitten tot in Wageningen, maar negentig procent van de expats zit hier. Heel leuk, want dit is mijn thuis. Zuid is booming en ontwikkelt zich snel. Die Expat in Amsterdam ® dat ben ik, een kameleon in de stad. Ik hou van Amsterdam en ben trots op de stad en op Nederland. Het is mooi om de ontwikkeling te zien, maar ik vind het wel belangrijk dat het groeit met wereldwijde klasse. Zo werk ik zelf ook. Ik verkoop expertise met aandacht en kwaliteit. Dat heb je nodig als je echt iets wilt bereiken. Mijn uiteindelijke droom is om deze full-service op grote schaal aan te bieden. Maar altijd met persoonlijke aandacht.”

Audrey-Lynn Mezas is sinds 2012 eigenaar van Expat in Amsterdam® en PA van expats, executives en VIP’s. Ze helpt onder andere atleten, bankiers, CEO’s, start-ups, muzikanten en VIP’s die soms 24 uur, maar soms ook 5 jaar in Nederland verblijven. Daarnaast is Mezas bestuurslid van The American Women’s Club.
www.expatinamsterdam.com