Het binnenstappen van een bedrijf wordt meer en meer een gastvrije belevenis. De statige receptioniste achter een balie verdwijnt en glimlachende hostessen heten gasten welkom met een vers gezette kop koffie. Wat maakt deze service compleet? Een perfecte passende zakelijke outfit. Exclusive Business Wear vertaalt corporate stories en de look & feel van een bedrijf naar hoogwaardige hospitality kleding.

Exclusive Business Wear is het eerste bedrijf in Nederland dat door middel van digitale printtechnieken in staat is het verhaal van een bedrijf te visualiseren en te vertalen naar hoogwaardige bedrijfskleding. Zo heeft het merk een jurk voor KLM ontworpen met de prachtige print van een Boeing. En voor een andere klant is een subtiel donkerblauw kostuum ontworpen, op maat gemaakt voor elke draag(st)er.

Initiators achter dit innovatieve bedrijf zijn de drie onderneemsters Lisette Blijleven (verantwoordelijk voor operations), Noha Cok (verantwoordelijk voor commercie) en Suzan Meijer (verantwoordelijk voor de ontwerpen). Alle drie hebben de dames een achtergrond in fashion en ruim een jaar geleden ontstond het idee voor het ontwerpen van hoogwaardige bedrijfskleding, gericht op het vertellen van het verhaal achter het bedrijf.

Exclusive Business Wear vertaalt corporate stories en de look & feel van een bedrijf naar hoogwaardige hospitality kleding

Persoonlijke touch

We ontmoeten de drie dames is in de winkel van Suzan Meijer. Voorin een prachtige showroom, met kleurrijke jurken en tops. Bijna allemaal voorzien van prints van prachtige foto’s van reizen die Suzan eerder maakte. Het is deze techniek die het mogelijk maakt om voor Exclusive Business Wear de bedrijfskleding die bijzondere persoonlijke touch mee te geven.

Bovenop het splitlevel bevindt zich een kleine werkruimte/atelier en een gezellig zithoekje waar de drie zakenvrouwen zitten. Ze kletsen gezellig met elkaar en er is duidelijk sprake van een positieve chemie tussen de dames.

Lisette verricht nog wat werkzaamheden achter haar laptop, Suzan regelt wat flessen water en Noha steekt van wal: “Wij constateren dat er in het hogere segment bedrijven steeds meer vraag is naar exclusieve gepersonaliseerde bedrijfskleding, zodat er direct herkenbaarheid is voor de klant. Dit is echter nauwelijks leverbaar in kleine oplages. Als een bedrijf eigen kleding wil laten maken, kan dat vaak alleen maar besteld worden in hoge aantallen. En dan ook nog eens alleen in standaard maten. Daar willen wij verandering in brengen.”

Co-creatie met de klant

Lisette: “Wij willen een co-creatie aangaan met de klant. Dus we hebben eerst een sessie om te horen wat de klant precies wil. De één heeft het al helemaal in zijn hoofd, de ander komt bij ons met de vraag: ik wil iets anders, kunnen jullie helpen? Wij stappen in de wereld van de klant. We achterhalen het verhaal van het bedrijf en dat vertalen we naar het ontwerp.”

En dan komt de creativiteit van Suzan aan bod. “Alles is mogelijk. De ene klant wil een subtiele outfit met alleen een sjaaltje voorzien van het logo. Maar we hebben bijvoorbeeld ook de hostessen gekleed van de Masters of LXRY. Dan ontwerpen we een echte eyecatcher voor de gastvrouw en voor de dames om haar heen een gematigdere outfit.”

‘Hoe gaaf is het als de gastvrouw of -heer dan qua kleding helemaal in de stijl van de omgeving past?’

Rembrandt

Noha haakt in: “Bedrijven in het hogere segment houden soms evenementen of bijeenkomsten voor klanten op bijzondere locaties. Hoe gaaf is het dan als de gastvrouw of -heer dan qua kleding helemaal in de stijl van de omgeving past? Er zijn bijvoorbeeld bedrijven die wel eens lunchen of dineren onder de Nachtwacht in het Rijksmuseum. Wij zouden de hostess dan een outfit kunnen aanmeten met een print van werk van Rembrandt erop.”

Suzan Meijer, Noha Cok en Lisette Blijleven (v.l.n.r.) FOTO: Donald van Hassel

“Of als een bank een evenement organiseert voor zijn internationale klanten die dan ontvangen worden door dames in jurken met prachtige tulpenvelden of werk van Van Gogh erop. Bij evenementen kunnen we overigens ook ‘give aways’ verzorgen, in de vorm van een mooie sjaal bijvoorbeeld.”

Kleding wordt 3D ontworpen

En die print wordt niet ‘zomaar’ op een stuk stof geprint. “De kleding wordt 3D ontworpen. Zodat we de gehele outfit op beeld kunnen zien voor het in productie wordt genomen. Daarnaast zijn de stoffen natuurlijk van hoge kwaliteit. Niet alleen is dat mooier, het zit ook comfortabel. Dat vinden we heel belangrijk: degene die het draagt moet zich er geweldig in voelen. Dan straal je dat ook uit”, voegt Lisette toe.

Vervolgens worden alle outfits in Nederland in productie genomen en op maat gemaakt. “Elke vrouw heeft een ander lichaam. Dus voor elke jurk wordt de print aangepast op de maat. Dus ongeacht de kledingmaat, iedereen voelt zich comfortabel in de outfits”, legt Suzan uit.

Exclusive Business Wear kan in dat korte jaar dat het bestaat al behoorlijk wat bedrijven uit het hogere segment tot z’n klantenkring rekenen, zoals KLM, Sanoma, Masters of LXRY en Cushman & Wakefield. “De mogelijkheden zijn ook echt eindeloos. Als een automerk een nieuw model lanceert, kunnen wij een exclusieve outfit maken met een prachtige print van de auto erop. Of als een makelaar een evenement organiseert of op een beurs staat, kunnen we een pak maken met een van de objecten erop afgebeeld”, vertelt Noha enthousiast.

Werkkleding

Wat subtieler kan natuurlijk ook. “Voor dagelijkse werkkleding kun je ook denken aan een eigentijds ontwerp, maar wel in één kleur. Dit kan in confectiematen besteld worden, volledig op maat gemaakt of deels op maat gemaakt. We bieden bedrijven ook een abonnement. We leveren onze kleding niet af en daarmee is het klaar. Wij houden graag een vinger aan de pols en komen na een x aantal maanden terug om te kijken of de kleding nog gedragen wordt zoals deze bedoeld is.”

“Ook checken we dan of de kwaliteit voldoet en voeren we vermaakwerkzaamheden uit waar nodig. Denk aan een zwanger personeelslid of iemand die flink is afgevallen. Ook kunnen dan eenvoudig extra outfits worden bijbesteld als er nieuwe mensen in dienst worden genomen”, vertelt Lisette.

Volgens Noha is Exclusive Business Wear disruptive: het merk gaat de branche voor bedrijfskleding op z’n kop zetten. “We komen met iets nieuws, iets onderscheidend en voor de high-endbedrijven. Geloof ons: De komende jaren worden er outfits gecreëerd die elke bezoekers aan een bedrijf of evenement zal onthouden… !”