Read in: English

Wie weet er beter wat er speelt op de Zuidas en wat er in de nabije toekomst gaat gebeuren in dit zakelijke hart van de stad dan de verantwoordelijk wethouder? Eric van der Burg laat zijn licht schijnen over het meest enerverende stukje Amsterdam van dit moment.

1) Wat heeft er voor gezorgd dat de Zuidas zo enorm bloeit de laatste jaren?

“De Nederlandse economie groeit en daarbij tevens de aantrekkelijkheid van de stad Amsterdam. Maar dat is het niet alleen. De ligging van het gebied ten opzichte van luchthaven Schiphol, de investeringen die worden gedaan – denk aan het grote project Zuidasdok dat op stapel staat – en het nieuwe station Zuid helpen echt enorm. Dit tezamen zorgt voor een bloeiend zakenhart.”

2) Hoe is ooit het grensgebied vastgesteld van de huidige Zuidas?

“Aan de noord- en zuidkant is het gebied op voorhand al begrenst door bestaande woongebieden. Aan de oostkant hebben we ook een ‘natuurlijke grens’ in de vorm van de Amstel en aan de westkant loopt de Amstelveenseweg. Deze laatste laat ruimte voor uitbreiding….”

3) Dus de Zuidas kan qua vierkante kilometers nog groeien?

“Jazeker, als het aan ons ligt gaan we aan de westkant de Amstelveenseweg oversteken en daar verder groeien!”

4) Kan de Zuidas bijvoorbeeld ook in de hoogte groeien (ivm naastgelegen Schiphol)?

“We kunnen nog wel wat de hoogte in. Er komen steeds meer technieken waardoor hoogbouw minder belemmering is voor vliegverkeer. Maar Schiphol, overigens wel de kracht van de Zuidas, en de Amsterdamse economie zijn wel beperkingen. We zullen dus nooit onbeperkt de lucht in kunnen.”

Wethouder Eric van der Burg

Wethouder Eric van der Burg

5) Is er op de Zuidas ruimte voor sociale woningbouw en zo ja, waarom is dat belangrijk?

“Jazeker, ook op de Zuidas komt sociale woningbouw; de gemeenteraad wil in heel Amsterdam een gemengde stad, dus overal moeten woningen zijn voor alle lagen van de bevolking. En met de aanwezigheid van de VU-campus ligt het bouwen van de nodige studentenwoningen hier zeer voor de hand.”

6) Blijft de Zuidas voornamelijk een zakelijk hart houden, of komt het zwaartepunt meer bij wonen te liggen?

“We gaan voor de juiste mix. Het is ons internationale zakendistrict met straks het drukste station van Nederland, dus we zullen blijven lobbyen hier de grote internationale bedrijven naar toe te laten verhuizen. Maar tegelijkertijd willen we ook zorgdragen voor een fijn woonmilieu met goede en voldoende voorzieningen en voldoende recreatiemogelijkheden.”

7) Zijn er bepaalde bedrijven die je graag naar de Zuidas toe ziet verhuizen?

Grote internationale bedrijven vanuit de rest van de wereld. Amsterdam moet zich niet richten op het binnenhalen van bedrijven die zich al elders in Nederland hebben gevestigd, maar kijken hoe we Nederland op internationaal zakelijk niveau via de Zuidas kunnen versterken.”

8) Hoe belangrijk is de Zuidas voor Amsterdam en misschien wel voor Nederland?

“Uitermate belangrijk. Hier zitten de grote internationale bedrijven, de Zuidas werkt als een magneet, daar profiteert de complete Nederlandse economie van!”

9) Wat mist de Zuidas nu en zou jij er graag op korte termijn gerealiseerd zien?

“Een museale functie, een theater; ik zou graag zien dat de Zuidas ook in de avonduren wat meer gaat leven en uiteindelijk the place to be gaat worden.”

10) En tot slot: welke rol speelt de Zuidas over 25 jaar?

“De Zuidas is en zal ook dan het internationaal zakelijk hart van Nederland zijn. Maar tegen die tijd ook een fantastische plek om te wonen, te werken en in over een aantal jaar ook om te recreëren, als het aan mij ligt!”

Read in: English