Na een geslaagde maandenlange lobby door premier Mark Rutte en vooral ‘EMA-ambassadeur’ en oud-minister Wouter Bos verhuist het EU-agentschap in 2019 van Londen naar een nog te bouwen kantoor aan de Amsterdamse Zuidas. Een loting gaf uiteindelijk de doorslag, nadat Amsterdam en Milaan na een derde stemronde gelijk opgingen.

30.000 Overnachtingen per jaar

Bij het EMA, dat waakt over de kwaliteit en veiligheid van geneesmiddelen, werken 900 mensen en bezoekers uit de farmaceutische industrie leveren jaarlijks 30.000 overnachtingen op.

Daarom is het bureau, dat door de Brexit per 2019 op zoek moest naar een nieuwe vestigingsplek, een aantrekkelijke aanwinst voor Europese steden. In totaal hadden meer dan 40 steden zich gekandideerd. 

Er waren drie (geheime) stemrondes waarin de 27 lidstaten uit zestien kandidaat-steden moesten kiezen. Nederland haalde na een eerste stemronde 20 punten binnen, evenals Kopenhagen. Milaan ging op dat moment met 25 stemmen aan kop, melden EU-bronnen. Na de tweede stemronde moest Kopenhagen het afleggen. Na stemronde drie eindigden Amsterdam en Milaan met een gelijk aantal stemmen, waarop een loting volgde. Daaruit kwam Amsterdam dus als winnaar.

De Europese Raad gaat nu de overstap van EMA naar Amsterdam nu in samenspraak met het Europees Parlement juridisch voorbereiden. Dat gaat wat de raad betreft zo snel mogelijk gebeuren, schrijft het orgaan in een eerste reactie.

Zuidas gaf doorslag

De Nederlandse regering had beloofd een gloednieuw pand op de Zuidas te bouwen als Nederland het EU-agentschap zou binnenslepen. Daarmee heeft het Nederlandse bid gescoord, denkt Wouter Bos. De oud-minister werd in juli naar voren geschoven als ‘EMA-ambassadeur‘. 

Nederland en Amsterdam gaan zich ook hard maken voor een soepele verhuizing van EMA. ‘Wij zijn er klaar voor en zorgen ervoor dat het belangrijke werk van het EMA zonder onderbreking doorgaat’, staat in een eerste persverklaring op de site van het ministerie van Volksgezondheid. 

Bos, die maanden voor Amsterdam lobbyde in heel Europa, zei vooraf de meeste concurrentie te duchten van Bratislava, Kopenhagen, Milaan en Stockholm. De hoofdstad van Slowakijke Bratislava werd gezien als kanshebber omdat de Oost-Europese landen weinig EU-agentschappen hebben.

Bron: ANP / FOTO AFP