We kunnen er niet meer omheen: elektrisch rijden. Het is volgens pioniers dé eerstvolgende mainstream vorm van transport. Toch zijn er ook mensen die denken dat het nooit te realiseren is om al het verkeer volledig elektrisch te laten rijden. Feit is dat autofabrikanten er massaal op inspelen, zo ook Jaguar. We kregen via de Amsterdamse Jaguar dealer Kimman de Jaguar I-Pace mee om te beoordelen of elektrisch rijden écht de toekomst heeft.

Bij de eerste kennismaking is het direct duidelijk: Jaguar heeft de best mogelijke elektrische auto willen maken. Als je een beetje bekend bent met Jaguar, dan weet je dat het merk voor zichzelf een hoog niveau van luxe handhaaft – wat ook weer duidelijk wordt in de nieuwe I-Pace. De bolide voelt aan als een échte auto en lijkt op geen front afgescheept te zijn met goedkope oplossingen of tegenvallende materialen.

De Jaguar I-Pace is uitgerust met een elektromotor die een totaal vermogen van 294kW heeft – in traditionele termen is dat ongeveer 400 pk. Doordat Jaguar besloot de I-Pace een losse aandrijving te geven bij ieder van de vier wielen, is de auto standaard vierwiel-aangedreven. Hieraan gekoppeld is een 8-traps sequentiële automaat. Het resultaat is een bolide die – zoals we gewend zijn van electric vehicle’s (VE) – razendsnel van z’n plek is.

Floris Wyers over de Jaguar I-Pace: 'Wat betreft luxe is de auto echt zeer compleet aangekleed.'

Floris Wyers over de Jaguar I-Pace: ‘Wat betreft luxe is de auto echt zeer compleet aangekleed.’ Foto: Katja Mali

Actieradius

Wat direct opvalt bij het rijden met de Jaguar I-Pace is het feit dat je – althans wij wel – gefocust bent op de actieradius. Men stelt dat je met een volle accu zo’n 400 tot 450 km moet kunnen rijden, maar de ervaring leert dat dit eerder tussen de 350 en 400 km is, met   gewoon weggedrag en alle functies gebruiken die de I-Pace te bieden heeft.
Wat betreft luxe is de auto echt zeer compleet aangekleed. Het multimediasysteem werkt prettig, de ambient verlichting is naar wens aan te passen en de stoelen zijn volledig naar smaak in te richten. Het is een Jaguar zoals een Jaguar hoort te zijn: luxe, comfortabel en stijlvol.
Het is even wennen, de futuristisch ogend vormgeving, maar we hebben inmiddels geaccepteerd dat het enigszins hoort bij elektrische en hybride auto’s. De afwerking in het interieur is uitmuntend en robuust. Zoals eerder al gezegd voelt de auto stevig aan, je hebt niet het idee dat ergens wat euro’s zijn bespaard.

Zeer verleidelijk

De I-Pace heeft dezelfde uitdagende factor als veel andere elektrische auto’s. Je wil namelijk constant gas geven. Of je nu op de snelweg rijdt, of voor het stoplicht staat in de stad: de directe power maakt het zeer verleidelijk om constant hard op te trekken.

Er is echter ook een klein nadeel te bespeuren aan rijden met de Jaguar I-Pace. Het duurt namelijk relatief lang om de auto op te laden via een reguliere laadpaal zoals je die in woonwijken vindt. Het is dan ook altijd eventjes puzzelen hoe je precies omgaat met de momenten waarop je moet laden, zodat je de volgende dag onbezorgd de weg op kan. Als je de auto even wil bijladen bij een Fastnet-charger, dan hoef je vele malen minder lang te wachten.

Puzzelwerk

Dit is dan ook meteen het enige punt van kritiek voor deze auto – en andere elektrische auto’s. Er is namelijk nogal wat puzzelwerk voor nodig om constant onbezorgd te rijden en als klap op de vuurpijl moet je je dan ook nog eens afvragen: wat als iedereen elektrisch zou rijden?

I-Pace is een Jaguar zoals een Jaguar hoort te zijn: luxe, comfortabel en stijlvol

Het maakt dat wij volledig elektrisch verkeer vooralsnog als een utopie zien, maar dat het potentie heeft, dat is overduidelijk. Jaguar heeft met de I-Pace een klasse auto in de gelederen die de ‘ondankbare’ taak heeft een revolutionair te zijn. In deze wereld is dat verre van eenvoudig.

De Jaguar I-Pace is er vanaf € 80.810. Kimman heeft nog slechts een beperkt aantal met 4% bijtelling beschikbaar in voorraad.  www.kimman.nl/jaguar/i-pace

Auteur van dit artikel is Floris Wyers. Hij houdt van auto’s en dan met name van auto’s uit het hogere segment. Floris is de drijvende kracht achter Pure Luxe Media & Events en expert op het gebied van luxe.