Ed Hartendorp, uitvoerder bij het bouwbedrijf Waal, werkt sinds juni 2016, samen met zo’n 90 collega’s keihard aan de bouw van het gloednieuwe woningcomplex Xavier.

Het pand aan de Gustav Mahlerlaan begint al aardige vormen aan het nemen. We lopen een dagje mee naar de werkplek van Ed, vandaag de 21 e verdieping. Daar, zo’n 74 meter hoog, genieten we van een indrukwekkend uitzicht over de gehele Zuidas. We lopen een dagje mee naar de werkplek van Ed, vandaag de 21 e verdieping. Daar, zo’n 74 meter hoog, genieten we van een indrukwekkend uitzicht over de gehele Zuidas. Met de personen goederenlift worden we naar de bovenste verdieping gebracht. Op deze verdieping zonder deuren, muren of ramen wordt hard gewerkt. Hoe veilig is deze werkplek?

 

Veiligheid voor alles

“Kijk, dit is natuurlijk geen beroep zonder risico’s, maar we doen er alles aan om zo veilig mogelijk te werken. Voordat we aan een nieuwe verdieping beginnen, zetten we altijd eerst veiligheidshekken neer. Die hekken worden geplaatst door gezekerde collega’s met harnas aan. Elke dag hamer ik op veiligheid. Werken op deze hoogte wordt al snel een gewenning en dan zit een ongeluk in een klein hoekje.”
Buiten dat hij erop toeziet dat er veilig gewerkt wordt, is Ed ook verantwoordelijk voor de planning, stuurt hij de mensen aan en is hij het eerste aanspreekpunt bij calamiteiten. Hoe stressvol is zijn beroep?  “Best stressvol. We hebben een enorme tijdsdruk. In 10 dagen tijd moet een verdieping klaar zijn. Wordt iets niet op tijd geleverd, dan zitten medewerkers niets te doen. Lopen wij achter, dan hebben we geen opslagruimte voor de geleverde spullen. Vanaf de vrachtwagen gaan de materialen zo de bouw op. Heeft één ding vertraging, dan loopt de planning in de soep. Maar als Xavier klaar is, tja, dan hebben we wel even iets neergezet, dan laat je wel iets achter.”

Via de ladder klimmen we door naar de bovenste verdieping, het penthouse. Een riante ruimte van 360 vierkante meter. Weet Ed al wie hier komt te wonen? “Ja, deze bewoner kan vandaan hier zijn werk zien. Kijk, daar zie je de ArenA? Dat is zijn tweede thuis.”