Woningcorporatie De Key ontwikkelt in het hart van deze nieuwe stadswijk 216 sociale huurwoningen voor starters tot 28 jaar. Bewoners kunnen elkaar ontmoeten in de dubbelhoge gemeenschappelijke ruimte beneden en sporten op het dak. De alzijdige toren speelt subtiel met de klassieke opbouw van plint tot kroon. Deze bijzondere woontoren laat zien dat het mogelijk is om ook in de sociale sector hoog te bouwen en goed te wonen. Na Gershwin Brothers en Square wordt dit het derde project van De Key op de Zuidas.

LEVS_Stepstone1

Stepstone wordt 80 meter hoog Ontwerp: LEVS architecten, Amsterdam

Wonen met uitzicht over een nieuwe stadswijk

Tussen de centrale as van de Mahlerlaan en de parallelle ringweg A10 zullen vijf bouwblokken ontstaan, waarvan als eerste het grote en centraal gelegen Oostelijke Ontwikkelveld. Het U-vormige bouwblok omarmt een ruime gemeenschappelijke binnentuin met geparcelleerde opbouw en drie torens. Langs de noordzijde staan de twee torens van woongebouw De Puls, van VMX Architects en MVSA architects. Langs de zuidzijde is de 80 meter hoge Stepstone de derde toren. Elk heeft een eigen karakter, duidelijk reagerend op de twee anderen. Op grotere schaal zet dit het dambordpatroon van versprongen hoogbouw voort, dat zo karakteristiek is voor de Zuidas.

 

Een tijdloos stedelijk karakter

Stepstone heeft een alzijdig en stedelijk karakter. Het ontwerp speelt op subtiele wijze met de klassieke opbouw van plint, onderbouw, bovenbouw en kroon. Dat resulteert in een lichte, open woontoren met panoramische balkons die als een voile om het volume heen zijn gedrapeerd. Door variaties in het patroon in de gevel ontstaat een samenhangend geheel dat toch nooit eentonig wordt. Het combineert de statigheid van een stedelijke toren met de dynamiek van een levendige woonbuurt. Hiertoe werken de lange verticale lijnen in de prefab betonelementen samen met delen die zijn ingelegd met gerecycled groen glas. Het is een wisselend spel van vlakken dat door licht en lucht versterkt zal worden.

LEVS

Aanzicht van gebouw Stepstone Ontwerp: LEVS architecten, Amsterdam

Sporten op 80 meter, ontmoeten in de binnentuin

Aan de straat verbindt een dubbelhoge doorgang de voorzijde met de binnentuin, via een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte voor bewoners. De gedeelde ruimte is een bijzondere toevoeging. Bewoners kunnen er vrij gebruik van maken om elkaar te ontmoeten, bijeenkomsten te organiseren of om te werken. Op het dakterras kan gesport worden, met spectaculair uitzicht door de hoge glazen puien eromheen. De gevel eindigt hier aan de voorzijde in een meer formele, rechte kroon, terwijl deze aan de achterzijde juist trapsgewijs en versprongen afloopt om een zachtere overgang naar het binnenterrein te maken.

 

Een hoogwaardige leefomgeving voor jonge Amsterdammers

Met 216 sociale huurwoningen voor starters onder de 28 jaar is dit een zeer bijzonder woonsegment voor deze locatie. Er is veel aandacht besteed aan een slimme indeling van de appartementen, variërend van 25 tot 60 vierkante meter, met maisonnettes in de kroon. Bijna alle appartementen hebben een balkon, ondanks het feit dat dit niet nodig is. Met het oog op de toekomst zijn de constructie en installaties zo ontworpen dat het mogelijk is de appartementen te transformeren zijn naar grotere woningen.

 

LEVS

PROJECTFEITEN

Programma: 216 sociale huur appartementen voor starters, gemeenschappelijke ontmoetingsruimte, sportveld op het dak, inpandige fietsen- en scooterstalling

Locatie: Amsterdam Zuidas Kenniskwartier

Opdrachtgever: Woonstichting De Key

Start bouw: Januari 2022

https://www.dekey.nl