Read in: English

 

Als er iets herkenbaar is in het werk van Klaas Gubbels, dan is het de koffiekan wel. Je kunt ze niet missen in het straatbeeld van Amstelveen, want tot en met september kom je ze op verschillende locaties tegen en tegelijkertijd is in Museum Jan van der Togt werk van Gubbels te zien.

Alledaagse voorwerpen, die zijn het motief voor de beelden en schilderijen van Klaas Gubbels. Vaak gaat het om koffiepotten die al dan niet op een tafel staan. Door de herhaling van dit motief wordt de aandacht gevestigd op de vorm en de behandeling van het maken. Er ontstaan elegante contouren en vlakken die aanleiding zijn voor allerlei interpretaties en associaties.

Voor de in Rotterdam geboren kunstenaar komen naast koffiepotten – door hemzelf meestal ketel genoemd – vooral tafels en stoelen in zijn werk voor. In zijn schilderijen is de koffiepot als het ware een personage. Hij zit op een stoel aan een tafel of ontmoet in het platte vlak andere bontgekleurde ketels. Gubbels wil het eentonige uitbuiten en legt de focus op de essentie door al het overbodige weg te laten. “Een mooi schilderij maken… dat kan. Maar een schilderij wat iets zegt… dat is wat ik wil”, zegt hij er zelf over.

Kunstevenement

Vijf beelden van Klaas Gubbels zijn te zien op de Bovenkerkerkade en één op het Dorpsplein. Ze zijn onderdeel van ARTZUID, het kunstevenement dat voor de zesde keer wordt gehouden en nu voor het eerst vanuit Amsterdam-Zuid doorgetrokken wordt naar Amstelveen.

Het startpunt van ARTZUID Amstelveen is het beeld Roger op de rotonde Amsterdamseweg/Keizer Karelweg. Bezoekers vertrekken hierna via de Keizer Karelweg zuidwaarts richting het Stadshart. Onder het viaduct van de A9 is een foto-expositie met werk van Ed van der Elsken te zien. Het laatste stuk van ARTZUID Amstelveen is via de Bovenkerkerkade richting het Oude Dorp. De beeldenroute is tot 15 september te bewonderen.

Naar aanleiding van de vijfentachtigste verjaardag van Klaas Gubbels toont Museum Jan van der Togt tot en met 25 augustus een selectie van schilderijen die in nauwe samenwerking met de kunstenaar tot stand is gekomen. Er worden circa 25 werken tentoongesteld die veel voor de kunstenaar betekenen en waar hij zijn hele leven geen afstand van heeft willen doen. Te zien zijn schilderijen uit diverse periodes van zijn leven; van het oude onderzoekende werk, tot de welbekende kan én nieuw werk.

Laagdrempelig

Het idee voor ARTZUID is in 2009 geboren uit het idee om mensen weer met elkaar in gesprek te brengen, vertelt Cintha van Heeswijck, één van de initiatiefnemers. Van oudsher is de Apollobuurt in Amsterdam Oud-Zuid een fijne en betrokken buurt, maar doordat er steeds meer bewoners van buitenaf bij kwamen en mensen een steeds drukker bestaan leiden, werd het onderlinge contact steeds minder. Door kunst in de openbare ruimte te plaatsen, creëer je gespreksonderwerpen. Het is een laagdrempelige manier om mensen met elkaar in gesprek te laten komen, dus daar zijn we mee aan de slag gegaan.”

Elke twee jaar vindt ARTZUID plaats, met telkens een ander thema. Dit jaar zijn de lommerrijke Apollolaan en Minervalaan het toneel van figuratieve beelden en interactieve ruimtelijke installaties.

De meer dan zestig beelden en interactieve belevingen staan tot 15 september in Amsterdam-Zuid en zijn 24/7 gratis toegankelijk. “Elke zondagmiddag om 13.00 uur begint er vanaf het informatiepaviljoen Minervalaan 1 een rondleiding voor mensen die meer van de kunststukken willen weten.”

 

Museum Jan van der Togt
Dorpsstraat 50
Amstelveen
T 020 641 57 54
W www.jvdtogt.nl

 

Openingstijden:
Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur

Meer info over ARTZUID: www.artzuid.nl

Bij bovenste foto:
Klaas-Gubbels-ZT-1994-70x80cm-fotoPeterCox-Courtesy-Livingstone-gallery1-868×714

Bij onderste foto:
Marieke Uildriks (directeur Museum Jan van der Togt), kunstenaar Klaas Gubbels, Cintha van Heeswijck (directeur Stichting ARTZUID), wethouder Cultuur Herbert Raat en burgemeester Bas Eenhoorn (v.l.n.r.) bij de opening van de tentoonstelling

 

 

 

 

Read in: English