Bouwplaatsen die voor een keer opengegaan, treintjes die rijden door Zuidas, rondleidingen en spelletjes. De Dag van de Bouw, zaterdag 15 juni, mag je eigenlijk niet missen. Het paviljoen Circl, op het Mahlerplein, vormt het vertrekpunt voor veel activiteiten. Het gebouw zelf is al meer dan een bezoek waard.

Wilt u met eigen ogen zien hoe Zuidas wordt gebouwd? Samen met aannemers is er een programma samengesteld waar bouwliefhebbers, jong en oud, hun vingers bij aflikken. Er rijden elektrisch treintjes langs de deelnemende bouwprojecten in Zuidas waar je op- of af kunt stappen om een kijkje te nemen op of rond de bouwplaats.

Op het evenemententerrein bij Paviljoen CIRCL kan je prachtige bouwfoto’s bewonderen en de timelapse van het inschuiven van de spoordekken bij Station Zuid. Een blik in het toekomstige station Zuid kan je werpen met een VR-bril.

Nieuwe rechtbank en nhow hotel

Je kunt dit jaar meer bouwplaatsen bezoeken dan ooit. Voor een bezoek aan de bouwplaatsen is aanmelden niet nodig. Misschien hoop je nooit in een rechtbank te komen, maar voor deze ene keer adviseren wij je een uitzondering te maken. De bouwplaats van aannemerscombinatie NACH, de bouwer van nieuwe rechtbank Amsterdam, is eenmalig open. Je krijgt een indruk van wat er bij de bouw van een rechtbank komt kijken, onder meer via ‘virtual reality’. Als je wel eens met de trein of via de A10 Zuid door Zuidas komt, dan kan de bouw van het nhow Amsterdam RAI hotel je niet ontgaan. Drie enorme driehoekige blokken staan op elkaar en kort geleden is het laatste raam geplaatst. Op 15 juni kun je helemaal naar boven.

nhow RAI Hotel

nhow RAI Hotel

EMA en 2Amsterdam

Tegenover het nhow Amsterdam RAI hotel, aan de zuidkant van de A10, werkt bouwcombinatie EMA aan het nieuwe hoofdkantoor van het Europees Geneesmiddelen Agentschap. Dat gebeurt in een werkelijk razend tempo. Dat moet ook wel, want de EMA-medewerkers trekken er al in november in. Hoor en zie alles over bouwen in de hoogste versnelling. Hartje Zuidas kun je een kijkje nemen in de skybar van 2Amsterdam, met een adembenemend uitzicht over Zuidas en Amsterdam. Aannemer JP van Eesteren zorgt verder voor hapjes en drankjes en organiseert voor kinderen een bouwspeurtocht. Dit is ook de ideale plek om het werk aan Zuidasdok te bekijken. Bouwcombinatie ZuidPlus heeft hier in het weekend voorafgaand aan de Dag van de Bouw een enorm betonnen dak dwars door de weg en het spoor geschoven. De medewerkers vertellen je er alles over op de 19de verdieping van 2Amsterdam.

Nieuwe EMA gebouw Zuidas

Nieuwe EMA gebouw Zuidas

Zuidasdok

Uiteraard wordt alles over Zuidasdok verteld. Dat gebeurt niet alleen vanuit 2Amsterdam, maar ook vanuit Circl. Daar is de gehele dag een foto-expositie te zien van de werkzaamheden tot dusverre. En een animatiefilm van wat het project allemaal inhoudt en hoe het er uiteindelijk uit gaat zien.

 

Plattegrond

Waar je moet zijn is te lezen in de plattegrond te verkrijgen bij het paviljoen CIRCL. Hier staat de route van het treintje op, opengestelde bouwplaatsen en de aanvangstijden van de rondleidingen. Ook zijn daar voldoende experts aanwezig om alle vragen over Zuidas en Zuidasdok te beantwoorden.

Pret voor kids

Voor kinderen is er een kids-area: een ware speurtocht over het Mahlerplein, springen op het springkussen en afsluiten met een ijsje! De volwassenen kunnen genieten van een heerlijke cappuccino bij True Barista en haar koffie-bakfiets.

Tijd: 10.00 -16.00 uur

Let op: Op dit moment zijn de meeste rondleidingen volgeboekt. Er wordt geprobeerd om extra rondleidingen te organiseren. Maar je kunt ook zonder aanmelding naar de bouwplaatsen die deelnemen. Daar zorgen de aannemers voor een leuk programma.

https://www.debouwmaakthet.nl

www.zuidas.nl