Read in:
English
Tom van de Laar is een geboren Brabander die rechten studeerde in Maastricht en zijn loopbaan startte bij het op de Zuidas gevestigde advocatenkantoor CMS. De jonge advocaat vond het heerlijk om zich vast te bijten in een casus. Toch gooide hij het roer om, volgde aan de VU een opleiding Compliance & Integriteit Management en ontdekte zijn passie.
Wie het indrukwekkende curriculum vitae van Tom van de Laar bekijkt, denkt met een man van minstens middelbare leeftijd te maken te hebben, met tientallen jaren werkervaring. Niets is minder waar. Tom is 38 jaar en trotse vader van een dochtertje van een jaar oud. Samen met zijn partner woont de jonge vader in Amsterdam, volgens Tom de mooiste stad op aarde.
“Ik ben opgegroeid in Helmond en studeerde rechten in Maastricht”, vertelt hij. “Na mijn studietijd kreeg ik een baan in strafrecht aangeboden bij advocatenkantoor CMS Nederland, toen nog gevestigd aan de Amstel. Ik vertrok uit het zuiden en verhuisde naar Amsterdam. Ik betrok een klein appartement aan de Nieuwezijds Voorburgwal, om de hoek van de Dam. Mijn huis was klein, maar vanaf dag één heb ik Amsterdam in mijn hart gesloten.”
Uitdagende zaken
Meer dan zeven jaar werkte Tom bij CMS Nederland en verdeelde zijn tijd tussen hun kantoren in Utrecht en Amsterdam. “Ik heb een ontzettend leuke tijd gehad bij CMS en vond het heerlijk om me vast te bijten in een casus. Om ervaring op te doen heb ik in eerste instantie veel commune strafzaken (misdrijven en overtredingen die onder strafrecht vallen-red) gedaan en ben me daarna gaan specialiseren in financieel en economisch strafrecht. Denk aan bedrijfsongevallen, witwaspraktijken, beleggingsfraude, milieustrafrecht en arbo-incidenten. Dit zijn over het algemeen grote, complexe en uitdagende zaken, casussen waar ik graag aan werk.”
“Ik zal een voorbeeld van zo’n zaak geven: stel er heeft zich een ongeval voorgedaan in de chemische sector. Als het een ernstig ongeval is geweest, moet dat bij de autoriteiten worden gemeld en wordt dit binnen het strafrecht onderzocht. Je kunt de cliënt bijstaan door juridisch advies te geven, maar je kunt ook de CEO, CFO en CRO adviseren het beleid aan te passen en de veiligheidsnormen bij te schaven. Het bedrijf wordt dan compliant. Compliance houdt zich dus bezig met processen en met gedrag die gericht zijn op het verminderen van de risico’s. Zie het als een soort veiligheidsgordel.”
Steeds meer eisen
Ondanks dat Tom commune strafzaken leuk vond, ging zijn hart uit naar compliance. Hij wilde te weten komen hoe organisaties hun kerndoelstellingen op verantwoorde wijze kunnen behalen. “Er worden steeds meer eisen gesteld aan organisaties.” Daarbij komt dat zij zichzelf ook integriteitsnormen opleggen om de risico’s te minimaliseren. Zodoende is er dan ook steeds meer vraag naar compliance officers.
“Daarom ben ik een opleiding gaan volgen aan de VU: Compliance & Integriteit Management. De Vrije Universiteit was een logische keuze. Dit is de enige plek waar het onderwerp compliance in brede zin wordt onderwezen. En de opleiding staat hoog aangeschreven. Twee jaar lang zat ik om de week op maandag van 15.00 tot 21.00 uur in de collegebanken.”
Ethiek
“Tijdens de opleiding wordt gekeken naar het grotere geheel. Compliance is namelijk veel meer dan regelgeving. Het gaat over interne normen, risicomanagement, gedrag en hoe je techniek kunt inzetten om te voldoen aan regels en verwachtingen vanuit de maatschappij. Er speelt zich bij compliancevraagstukken dan ook meer af dan alleen juridische zaken. Het gaat ook over ethiek en risicobenadering.”
Nadat Tom zijn twee jaar durende opleiding had afgerond, behaalde hij zijn graad: VU Certified Executive Compliance & Integrity Manager (ECIM). “Ik was de enige advocaat in de collegebanken. Het was dan ook niet een voor de hand liggende switch die ik gemaakt heb. Halverwege mijn studie ben ik weggegaan bij CMS en heb ik mijn opleiding in praktijk gebracht bij de Japanse Mizuho Bank. Weer twee jaar later maakte ik de overstap naar Deloitte op de Zuidas. Af en toe komt er zo’n trein voorbij en dan spring ik erop.”
Terug naar de VU
De alumnus werd vervolgens gevraagd om als docent terug te keren naar de VU. “Dat was voor mij een no-brainer. Ik heb hier zelf in de collegebanken gezeten en nu mag ik lesgeven in een onderwerp waar mijn passie ligt: compliance. Om de week op maandag sta ik voor de klas en deel ik praktijkervaringen met mijn studenten. Je snapt, dit was ook weer zo’n trein die ik niet voorbij kon laten rijden.”
Bij de ‘trein’ Rabobank, weer twee jaar verder, kwam alles samen. Hij werkt weliswaar nog bij de Rabobank, maar is wel recent geswitcht van functie en deze draagt nu de titel Global AML & Sanction Officer van Rabobank. “Ik ben nu verantwoordelijk voor het beleid ter voorkoming van witwaspraktijken, het voorkomen van financieren van terrorisme en het voorkomen van sanctieovertredingen. De leukste baan van mijn leven!”
Inmiddels werkt Tom alweer twee jaar bij de Rabobank en pendelt hij heen en weer tussen het kantoor in Utrecht en zijn woonplaats Amsterdam. Buiten zijn drukke baan en het lesgeven om doet Tom promotieonderzoek naar de integriteit van organisaties en het leiderschap binnen die organisaties. Hij verwacht binnen vier jaar te promoveren. Dan heeft hij zijn PhD, de hoogst mogelijke academische graad die je kunt behalen.
Ben je ook geïnteresseerd in een opleiding Compliance Management of een andere executive opleiding bij de Vrije Universiteit? Bezoek dan de Open Avond op donderdag 19 november. Aanmelden kan via de website: https://ee.sbe.vu.nl/nl
Vrije Universiteit Amsterdam
School of Business and Economics
Read in:
English