Categorie: Duurzaamheid

‘Op de drukke Zuidas willen we een rustpunt zijn’

In september opende Circl, het circulaire paviljoen in de voortuin van ABN AMRO. Het superduurzame gebouw is er nu klaar voor om bijzondere ontmoetingen te faciliteren. Van medewerkers en klanten…

Restaurant Circl

Restaurant Circl

In september opende Circl, het circulaire paviljoen in de voortuin van ABN AMRO. Het superduurzame gebouw is er nu klaar voor om bijzondere ontmoetingen te faciliteren. Van medewerkers en klanten tot onderwijsinstellingen, ondernemingen, start-ups en buurtbewoners. Iedereen is welkom om samen een stap te maken naar een duurzamere wereld.

Het oorspronkelijk plan voor de ruimte op het Mahlerplein was om een paviljoen neer te zetten waarmee het tekort aan vergaderruimte in het hoofdkantoor van ABN AMRO opgevangen kon worden. Dus werd er een projectgroep opgericht die als opdracht meekreeg het project duurzaam uit te voeren. “Maar toen het eerste ontwerp er lag, waren we niet tevreden”, begint Malu Hilverink, programmamanager bij Circl, haar verhaal.

Locatie Zuidas is megakans

“Dit was echt een megakans, om op deze locatie iets prachtigs neer te zetten. Dan is het zonde als je daar niet alles uithaalt. Het is een missie van ABN AMRO om haar eigen vastgoed en dat van klanten te verduurzamen, dan moest dit pand de overtreffende trap zijn.” Dus gooit de projectgroep het oorspronkelijke ontwerp overboord en er volgen twee stille weken.

Na twee weken kwam de architect met een nieuw, ambitieus ontwerp, dat hij in samenwerking met de TU Delft maakte, gebaseerd op circulariteit. “Circulair staat voor demontabel zijn en het kunnen hergebruiken. Het is niet ons plan dat Circl na een paar jaar weer afgebroken wordt, maar als dat zo zou zijn, zijn alle materialen te hergebruiken. Daarmee behoudt je de waarde van de materialen. Vergelijk het met Lego: dat kun je eindeloos hergebruiken en gaat niet kapot. Daarom staat Marktplaats er vol mee. Als we alle gebouwen circulair zouden ontwerpen, hoeven we nooit meer iets weg te gooien”, legt Hilverink uit.

Circl is duurzaam

Met dat idee is de betonnen bak op het Mahlerplein, die er toen al stond, volledig circulair opgebouwd. Omdat de werkwijze voor alle partijen nieuw was, werden er heel veel vragen gesteld. “Over ieder materiaal is nagedacht: waar komt het vandaan, hoeveel CO2 is er uitgestoten bij de productie, wat is de levensduur, wat is de prijs, wat kan er hierna mee gebeuren? Zo zijn we soms tot verrassende oplossingen gekomen. Toen we nadachten over welke vloer we op -1 zouden leggen, vroegen we ons af: hebben we wel een vloer nodig? Nee dus, we hebben alleen de ondervloer licht bewerkt.”

“We hebben samen een job: om de aardbol mooi te houden voor de volgende generatie”

Bij binnenkomst in het pand valt het niet op, maar veel materialen zijn hier aan hun tweede leven begonnen. De kozijnen in de vergaderruimtes komen uit een bedrijfspand in Hilversum, de vezels voor de isolatie uit 16.000 spijkerbroeken van medewerkers, de bankjes buiten zijn gemaakt van oude fietsframes, het meubilair is opgeknapt design. Wat wel nieuw is, is de houten constructie van het pand.

“Gemaakt van larikshout uit een duurzaam bos in Limburg. De balken zitten zo in elkaar, dat je ze over 50 jaar met dezelfde kwaliteit kunt hergebruiken. Balken van 20 bij 30 centimeter zijn de norm in de bouwwereld. Deze zijn 21 bij 31 centimeter, zodat je er gemakkelijk wat van af kunt schuren en ze weer als nieuw zijn. Misschien zijn die balken over 50 jaar wel meer waard dan ze nu zijn.”

Circl rustpunt in drukke Zuidas

Nu Circl haar deuren heeft geopend, zit het pionierswerk voor Malu Hilverink er bepaald nog niet op. Want hoe duurzaam, vernieuwend en circulair dit gebouw ook is, het gaat erom wat er gebeurt. “Op de drukke Zuidas willen we een rustpunt zijn. Waar je kunt verbinden, met jezelf, anderen en de natuur. Waar je goede gesprekken hebt en even kunt aarden. Dat is belangrijk, juist in een omgeving waar veel besloten wordt. We hebben namelijk samen een job: om de aardbol mooi te houden voor de volgende generatie.”

Om te verbinden zijn ontmoetingen erg belangrijk. Daarom is Circl zoveel mogelijk open, zowel overdag als ’s avonds en in het weekend. “Idealiter wordt de ruimte zoveel mogelijk gebruikt, door iedereen: van werknemers en ondernemers tot onderwijsinstellingen en buurtbewoners. We staan ook erg open voor co-creatie. Als iemand een goed idee heeft, is hij welkom. Dit moet echt een plek worden om de wijk levendiger te maken.”

“Als hier een vergadering is, serveren we een shared lunch, om voedselverspilling tegen te gaan”

Energiezuinig lunchen

De programmering van Circl is ook gericht op ontmoeten en op het uitdragen van het circulaire gedachtengoed. Zo zijn er lezingen en rondleidingen, maar ook muziek, filmvertoningen, yogalessen en kunst. Ook als medewerkers vergaderen in Circl, is circulariteit een belangrijk thema. “Als hier een vergadering is, serveren we een shared lunch, om voedselverspilling tegen te gaan. Die wordt trouwens bereid met ingrediënten uit de buurt en in een keuken waar maar een beperkte hoeveelheid energie gebruikt mag worden. Dat heeft invloed op de menukaart, een frituurpan kan bijvoorbeeld niet, dat verbruikt veel te veel energie.”

Hilverink ziet voor zich dat mensen met allerlei achtergronden elkaar tegenkomen in Circl en elkaar inspireren. “Tijdens de bouw heb ik paviljoendiners georganiseerd. Voor mensen die elkaar niet kenden, maar allemaal iets hadden met circulariteit. Daar ontstonden hele interessante ontmoetingen en inspirerende gesprekken. Zo is een ontmoeting tussen een arts en een iemand die bij een facilitaire organisatie werkt, uitgelopen op een samenwerking om afval in het ziekenhuis te reduceren. Ik ben ervan overtuigd dat de verbinding die hier plaatsvindt, uiteindelijk voor een grotere verandering kan zorgen.

Reacties uitgeschakeld voor ‘Op de drukke Zuidas willen we een rustpunt zijn’

Het grootste dakpark van Amsterdam is op de Zuidas

Het grootste dakpark van Amsterdam is donderdag geopend op de Zuidas. Werknemers van de omliggende kantoren kregen er 1900 m2 duurzaam groen bij. Eerst konden werknemers op een kleine patio…

Reacties uitgeschakeld voor Het grootste dakpark van Amsterdam is op de Zuidas

Een hoofdrol voor groenten in de keuken van Circl

ABN Amro en Vermaat Groep hebben na een langdurig traject van onderzoek en ontwikkeling het circulaire paviljoen Circl op de Amsterdamse Zuidas ontwikkeld. Op de menukaart van het nieuwe duurzame…

ABN Amro en Vermaat Groep hebben na een langdurig traject van onderzoek en ontwikkeling het circulaire paviljoen Circl op de Amsterdamse Zuidas ontwikkeld. Op de menukaart van het nieuwe duurzame concept hebben groenten de hoofdrol.

Reacties uitgeschakeld voor Een hoofdrol voor groenten in de keuken van Circl

Typ hieronder je zoekterm en druk op Enter om te zoeken