Er zijn zes bouwpartijen in de race voor het EMA pand op de Zuidas. Het Rijksvastgoedbedrijf was alvast begonnen met de tender voor het dbm-contract met een waarde van tussen de 250 en 300 miljoen euro. Op 1 maart 2018 is de gunning en begin 2019 moet het gloednieuwe pand aan de Zuidas operationeel zijn, zo meldt cobouw.

Begin deze week werd bekend dat EMA definitief naar de Amsterdams Zuidas komt. Omdat de tijdsdruk zo hoog is was het Rijksvastgoedbedrijf begin oktober al begonnen met publicatie op Tenderned voor de selectie voor geschikte bouwers. Zes bouwpartijen namen de gok en meldde zich als gegadigde, zonder te weten of het pand ooit wel gebouwd moest worden.  Op dat moment waren namelijk nog zestien landen in de race.

Drie bouwpartijen EMA door naar volgende ronde

Volgende week wordt bekend gemaakt welke drie partijen door gaan naar de volgende ronde. In een recordtijd van vier maanden moet dan de dialoogfase worden doorlopen waar normaal zomaar 1,5 jaar voor wordt uitgetrokken. In maart 2018 verwacht de opdrachtgever de opdracht te gunnen voor de nieuwbouw met 20 jaar onderhoud.

Ook de bouwtijd zal in recordtempo moeten. Begin 2019 moeten de conferentieruimtes klaar zijn en eind dat jaar moet het hele pand klaar zijn voor negenhonderd werknemers. Het zogenoemde Vivaldi-building krijgt negentien verdiepingen en torent tachtig meter de hoogte in. Van de oppervlakte van 38.500 m2 BVO wordt ruim 10.000 m2 geschikt als conferentieruimtes.

Artist impression van niet EMA-pand aan de Zuidas. (Illustratie: Rijksvastgoedbedrijf)