Juwelen zijn de perfecte items om bijzondere mijlpalen te bekronen. Bonebakker Juweliers presenteert op een unieke locatie eigentijdse collecties met sieraden waarmee onvergetelijke levensgebeurtenissen zoals huwelijken, geboortes en jubilea oneindig worden gesymboliseerd.

Bonebakker Juweliers weet iedere juwelenliefhebber te boeien met signatuur collecties uit eigen atelier en exclusieve merken als Boucheron, Buccellati, Messika en Ole Lynggaard. De rijke historie van het huis gaat terug tot in 1792. In dat jaar legde founder Adrianus Bonebakker in Amsterdam zijn meesterproef als zilversmid af en was atelier Bonebakker een feit. Het bedrijf groeide snel en werd dé goud- en zilversmidswinkel van Nederland, waar de beau monde bij bijzondere gelegenheden hun bestellingen plaatste. Toen Adrianus Bonebakker in 1824 overleed, liet hij een bedrijf achter dat tot op de dag van vandaag veel voor de juweliersbranche in Nederland en ver daarbuiten betekent.

Bonebakker in Conservatorium Hotel

Bonebakker maakte met haar vestigingen een reis langs verschillende markante stadsgezichten in Amsterdam. De salon in het Conservatorium Hotel waar het juwelenhuis haar exclusieve collecties tegenwoordig presenteert, voegt een fonkelend nieuw hoofdstuk toe. Het erfgoed van Nederlands oudste juwelier en excellent vakmanschap komen samen in de voormalige directeurskamer van de Rijkspostspaarbank, daterend uit de 19e eeuw. Deze schitterende locatie waar ook het Sweelinck Conservatorium meerdere decennia was gevestigd, geeft een voelbare unieke energie.

‘Een diamant of edelsteen moet ondersteunend zijn aan iemands karakter’

De combinatie van moderne en authentieke elementen maakt de salon tot een stijlvol geheel. Het hoge ornamentenplafond geeft een knipoog naar het verleden. Het hart van de toonkamer wordt gevormd door de bijzondere vitrinekast in de gedaante van een parel, die met een gouden ketting aan het plafond is bevestigd. Aan de wand prijken antieke schilderijen met beeltenissen die onlosmakelijk aan de Bonebakker geschiedenis zijn verbonden. Zo ‘waakt’ het originele portret van de oprichter over de ruimte.

Koninklijke juwelen

In deze mooie setting vertelt eigenaresse Jannie Iwema over de highlights uit het bijzondere verhaal van het juwelenhuis. Terwijl ze de 19e-eeuwse ontwerptekening van de koningskroon toont, begint ze enthousiast te vertellen. “Als hofleverancier vervaardigde Bonebakker in 1840 de koningskroon. Toen in dat jaar koning Willem I plotseling aftrad, wenste de volgende koning Willem II een nieuwe kroon voor zijn inhuldiging.”

“Ook zijn huwelijk met Anna Paulowna speelde een rol. Deze Russische prinses stond bekend om haar glitter en glamour en vond de eerste kroon niet genoeg glamorous. Ik denk niet dat Adrianus Bonebakker destijds ooit heeft kunnen vermoeden dat deze zwaar vergulde, zilveren Rijks-Kroon met edelstenen en parels, nog steeds tevoorschijn zou komen tijdens de inhuldiging van nieuwe vorsten.”

In 2013, het kroonjaar van koning Willem Alexander, presenteerde Bonebakker Juweliers de bijzondere Regalia Collectie geïnspireerd op de Kroon van het Koninkrijk der Nederlanden. “De achttien karaats koningskroonring uit deze collectie bestaat uit een met edelstenen bezette gouden band. De robijnen, saffieren en smaragden zijn op dezelfde manier geslepen en gezet als op de kroon uit 1840. Met iedere geelgouden ring uit deze serie kun je je eigen variatie van de koningskroon om je vinger decoreren.”

Signatuur van Bonebakker

In de juwelierssalon in het hart van onze hoofdstad spreken nog meer eigen collecties tot de verbeelding. De ‘Sleutel van Amsterdam’ staat symbool voor vertrouwen en genegenheid en is de signatuur voor de juwelencollectie. Jannie: “Deze collectie is gebaseerd op de historische sleutels van Amsterdam die Adrianus Bonebakker in 1806 ontwierp en vervolgens aan Napoleon werden overhandigd. Tegenwoordig verbeeldt de sleutel een symbolisch welkom in Amsterdam, naast de symboliek van de ontsluiting van kracht en de mysteries van het hart.”

‘Als hofleverancier vervaardigde Bonebakker in 1840 de koningskroon’

De sleutels, een dag- en een nachtsleutel, liggen nu tentoongesteld in het Amsterdam Museum. Het dag- en nachtconcept komt tot uitdrukking in de zeldzame, natuurlijke edelstenen die zijn gebruikt. De stenen waaronder alexandriet, zultaniet, granaat en saffier, hebben een bijzonder ‘changeant’ effect, waardoor deze afhankelijk van de lichtval bij daglicht of nachtlicht de kleur van de steen doet veranderen.

“De Night & Day Collection is samengesteld uit elementen die verwijzen of rechtstreeks afkomstig zijn uit het originele ontwerp voor de sleutels. Er zijn hangertjes waarin de hele sleutel wordt getoond, maar ook juwelen zoals oorstekers en ringen, waarin alleen de kop van de sleutel wordt gebruikt als symbool.”

Sieraad van de stad

Amsterdam telt meer dan 1.500 bruggen die met hun karakteristieke uiterlijk een sieraad vormen van de stad. In 2017 vierde Bonebakker Juweliers haar 225-jarig bestaan. Geen mooier moment dan dit unieke jubileum om de ‘Bruggen van Amsterdam’ collectie te lanceren. Deze ringen brengen een ode aan de stad waar de historie van het bedrijf ‘gemaakt’ werd.

“De ringen zijn met de hand vervaardigd van 18 karaat goud. Deze hebben een boogpatroon dat elementen uit beroemde bruggen in Amsterdam symboliseert, verlicht met schitterende diamanten van topkwaliteit. De eerste ring uit de jubileumcollectie vindt zijn inspiratie in het beroemde punt in Amsterdam waar de meeste bruggen achter elkaar te zien zijn. Namelijk de hoek Thorbeckeplein, Herengracht, Reguliersgracht. Niet toevallig de plek waar Adrianus Bonebakker ooit zijn eerste vestiging opende”, zegt Jannie glunderend.

Iedere brug die in deze lijn wordt gesymboliseerd, heeft een exceptioneel verhaal te vertellen. Zo ook de Walter Süskind brug. “Deze dubbele ophaalbrug over de Amstel is vernoemd naar de verzetsheld die tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 600 Joodse kinderen uit de Hollandsche Schouwburg hielp ontsnappen en hen zo van vervolging wist te redden.”

Liefde voor design

Jannie Iwema studeerde aan de Design Academy in Eindhoven met ‘Mens en Identiteit’ als afstudeerrichting. Nadat zij jaren een salesfunctie binnen het bedrijf bekleedde, deed de mogelijkheid zich voor om Bonebakker voort te zetten. Gedreven door haar liefde voor design, mode en juwelen creëert zij nu samen met haar bevlogen team een verfijnde ontmoetingsplaats voor kenners en liefhebbers.

“Ik kijk anders naar juwelen dan een traditionele juwelier. Die kijkt vaak meer naar de waarde of de grootte van een diamant of edelsteen. Ik bekijk meer de totaalvorm. Het is heel leuk om naar stenen te zoeken die nog niet zo bekend zijn, maar wel heel mooi. Een diamant of edelsteen moet ondersteunend zijn aan iemands karakter. Ik vind de symboliek achter juwelen dan ook heel mooi.”

Klanten uit binnen- en buitenland weten de juwelensalon te vinden om speciale momenten te bekronen met een bijzonder sieraad. “De romantiek van mannen is zo mooi als zij hier een juweel komen kiezen voor een vrouw. Zo is het heel bijzonder om een klein beetje onderdeel van de geheime missie te zijn, wanneer een man een verlovingsring bij ons laat maken. Wij helpen hem met liefde in zijn zoektocht naar de ultieme solitaire die door zijn toekomstige echtgenote voor altijd zal worden gekoesterd.”

Bonebakker Juweliers

Van Baerle Shopping Gallery, Conservatorium Hotel

Van Baerlestraat 27 Amsterdam

T 020 673 75 77