Read in: enEnglish

 

Nieuw elan en een warmere sfeer. Dat was de opdracht aan architect Ben van Berkel voor de transformatie van de entree van het UNStudio-gebouw. En dat is meer dan gelukt. “Het is nu veel uitnodigender geworden om gewoon even binnen te lopen,” vindt Van Berkel.

Of het door de enorme hoogte komt, de aardse tinten of het vele licht, de entree van het UNStudio-gebouw heeft een gedaantewisseling ondergaan die je niet kunt missen. Waar het precies in zit, realiseer je je misschien niet meteen, maar de entree geeft je  onmiskenbaar een wow-gevoel.

Tien jaar na de oplevering van het 21 verdiepingen tellende gebouw dat hij zelf ontworpen had, mocht architect Ben van Berkel tekenen voor een entree die vooral vriendelijker moest overkomen. “Het was een hele leuke opdracht. Het is geweldig om een pand van jezelf nog beter en mooier te maken. Om het te corrigeren als het ware.”

Warmer

De huidige eigenaar, Union Investments, wilde de entree nieuw elan geven en een warmer karakter geven. “Dat hebben we gerealiseerd door ultra transparant glas te gebruiken, zodat je buiten kunt zien wat er binnen gebeurt. De planten die we in de entree hebben verwerkt, zorgen voor een spel tussen binnen en buiten.” Een andere verandering die in de entree in het oog springt, is de doorbraak naar Coffee DC, aan de kant van de Claude Debussylaan. “Het mag van mij nog wat meer zichtbaar zijn.”

Het zijn vooral de prachtige zichtlijnen, de openheid en de vrije kolommen die het karakter van de entree bepalen van het gebouw op de hoek van de Gustav Mahlerlaan met de Parnassusweg. En met name natuurlijk het koperkleurige witte kunstwerk aan het plafond, een echte eyecatcher. “Vroeger had je een kroonluchter, een chandelier aan het plafond, waardoor je aandacht naar boven wordt getrokken. We hebben dit op een nieuwe manier gecreëerd, waarmee het plafond hoger wordt. Helemaal door de lichtbeweging ervan.”

Grensverleggend

UNStudio, het bureau van Ben van Berkel, is letterlijk van alle markt thuis, vertelt hij. “Dat kunstwerk is een eigen ontwerp van ons. Onze interieurgroep is echt grensverleggend bezig geweest. De bank die vloeiend in de plantenbak overgaat, en  meer van dergelijke verrassingen, hebben we allemaal zelf bedacht. Ook de stoelen in de entree zijn zelf door ons ontworpen. Dat alles tezamen zorgt voor ‘wow’ als je binnenkomt.”

Van Berkel is met twee panden op de Zuidas vertegenwoordigd. Ook het gebouw aan de Beethovenstraat waar NautaDutilh kantoor houdt, is ontworpen door UNStudio. “Toen in 2009 het UNStudio-gebouw werd opgeleverd bestond de Zuidas vooral uit kantoren. Ik heb toen gewaarschuwd dat je niet een monocultuur moet willen hebben. Na vijven is het dan uitgestorven dat voelt voor werknemers niet veilig aan als je naar huis gaat. Nu zie je dat het levendiger wordt door alle restaurants en cafés die er gekomen zijn, en natuurlijk door al die woningen die gerealiseerd zijn.”

“Ik wil absoluut betrokken blijven bij de Zuidas. Ik word ook gevraagd om verder te kijken naar nieuwe projecten, en meer te kijken. Het is van belang dat er veel woningen gebouwd blijven worden en dan niet alleen in het topsegment. Alleen dan kan de Zuidas een bijdrage leveren aan de stad. Ik denk trouwens dat mensen nog wel eens onderschatten hoe dichtbij de Zuidas is en hoe mooi het er wonen is. Ik ben echt alleen maar heel enthousiast over de Zuidas.”

 

Bijschrift: Architect Ben van Berkel
Beeld Christian Richters en Els Zweerink

Discover your crocodile accessories

DE LA HAYE Collection ontwerpt en produceert handgemaakte exclusieve tassen en accessoires, uitsluitend van exotisch leer.

Ontwerpen van DLHC worden gekenmerkt door eenvoud en elegantie, met aandacht voor draagbaarheid en perfecte afwerking. De focus op exclusiviteit vereist veel handwerk en vakmanschap.

[advertentie]

Read in: enEnglish