Read in: English

Complexe bedrijfsvoering maakt het voor ondernemingen ingewikkeld om in te spelen op veranderingen in de markt. Baris Kavakli van Portera, heeft een plan van aanpak ontwikkeld waarmee binnen 1 tot 4 weken enorme vooruitgang kan worden geboekt. “We zetten technologie, strategie en data in om onze klanten te helpen de concurrentie een stapje voor te zijn.”

Baris Kavakli, consultant en managing director van Portera.

Baris Kavakli, consultant en managing director van Portera. Foto: Rob Kuyper

Baris Kavakli, consultant en managing director,  merkt het geregeld tijdens gesprekken met bedrijven: de wil om te veranderen is er wel, maar ze ontberen de kennis om te weten waar ze moeten beginnen. “We zien vaak dat bedrijven te pas en te onpas innovatiekreten als ‘agile development’, ‘pivoting’ en ‘failing fast’ gebruiken. Dit zijn inderdaad cruciale elementen van een innovatieve cultuur, maar slechts weinig bedrijven leven deze principes daadwerkelijk na.”

“De harde realiteit is dat veel bedrijven nog steeds een hiërarchische top-down structuur hebben, langzaam beslissingen nemen en in plaats van ‘failing fast’ willen ze juist ten koste van alles succes boeken. Ze vinden innovatie een leuk idee, maar het is geen kernwaarde van het bedrijf.”

Waar gaat het dan precies mis? “Het ligt zeker niet aan hun ambitie, hun inzet of hun vaardigheden. De mensen in deze bedrijven zijn stuk voor stuk zeer intelligent en gedreven. Daar ligt het niet aan. Het is een kwestie van bedrijfscultuur.”

‘We zetten technologie, strategie en data in om onze klanten te helpen de concurrentie een stapje voor te zijn’

“Wat er gebeurt, is dat er een brainstormsessie wordt georganiseerd waar allerlei ideeën gespuid worden die vervolgens in een PowerPoint-presentatie terechtkomen. Ze vragen anderen om nog meer ideeën te leveren, organiseren nog een workshop of krijgen feedback van hun collega’s. Anderen voegen nog wat opmerkingen, ideeën of dia’s toe en zo begint het uit de hand te lopen. De PowerPoint wordt steeds groter en het bestek van het project ook. Dit alles gebeurt voordat de besluitvormers ook maar iets te zien hebben gekregen.”

Groen licht

“Voor je het weet, zijn er weken voorbij gegaan en zijn er tienduizenden euro’s aan verborgen interne kosten gespendeerd. Zo is er een immens project met een PowerPoint-presentatie van € 1 miljoen ontstaan, zonder een echte business case of harde data als basis. Een doodenkele keer komt het voor dat dit soort voorstellen groen licht krijgt, dus het is niet verwonderlijk dat iedereen in het projectteam er absoluut alles aan zal doen om het te laten slagen. Het mag domweg niet mislukken. Dat is nou precies het patroon dat wij zien bij veel bedrijven die onze hulp inroepen.”

Massimo Mercuri, Digital CoE Director bij AkzoNobel, onderschrijft dit. “Wat me weken zou hebben gekost met mijn huidige technologiepartner, tegen een prijs van meer dan 100.000 euro, wist Portera in twee weken voor elkaar te krijgen en dat slechts voor een paar duizend euro.”

‘Bij Portera doen we dingen bewust anders. We willen zo snel mogelijk het punt van slagen, of mislukken, bereiken’

Viñoly-gebouw, Claude Debussylaan 42 op de Zuidas.

Viñoly-gebouw, Claude Debussylaan 42 op de Zuidas.

Portera, een adviesbureau op het gebied van management en technologie, heeft een eigen aanpak, vertelt Baris. “Bij Portera doen we dingen bewust anders. We willen zo snel mogelijk het punt van slagen, of mislukken, bereiken. Soms gebeurt dat binnen een paar dagen en soms binnen twee maanden. We bieden drie methodes aan: Portera Hop, Portera Jump en Portera Leap. Portera Hop is een eendaagse workshop waarbij onze consultants en technologiespecialisten met verschillende mensen binnen de organisatie samenwerken om een idee te valideren en een strategische richting te bepalen.”

Proof of concept

“De Portera Jump duurt twee weken. We start vanuit een business issue en vervolgens leveren we een proof of concept, waarmee je naar je baas stapt. Je laat een plan met daarin het probleem én de oplossing zien. Deze deliverable kan door het bedrijf gebruikt worden als proof of concept om verdere investeringen te doen. En als het niet werkt, kan het plan gewoon weggegooid worden.”

 

De derde methode is Portera Leap, een behoorlijk uitgebreid proces dat vier tot zes weken duurt. “Vanuit het business issue komen we tot een Minimum Viable Product (MVP), een gestroomlijnd product dat onze klanten kunnen gebruiken. Dit kan een intern of extern product zijn dat ze gebruiken om te testen of het werkt.”

Baris noemt een concreet voorbeeld van een business issue. “Laten we kijken naar het vraagstuk klantloyaliteit; een bedrijf wil zijn klanten behouden of producten via cross-selling verkopen. Wij analyseren hun data om inzicht te krijgen wat er op dit moment speelt in hun markt. Daarbij kijken we niet alleen naar hun eigen data, maar ook naar data van de concurrentie om de marktdynamiek in kaart te brengen.”

 

Failing fast

“Onze MVP leidt tot een nieuwe of verbeterde strategie op basis van wat werkt en wat niet. Medewerkers kunnen dit testen en direct uitproberen met hun collega’s of klanten. Zo krijgen de teamleden heel snel feedback en zien ze of de innovatie levensvatbaar is of niet. Dit alles zonder dat er significante investeringen zijn gedaan of veel tijd is verstreken. En van hieruit kunnen ze echt overgaan tot agile, pivot of echt failing fast.”

De aanpak van Portera beperkt zich niet tot bepaalde sectoren, al zijn ze vooral actief in FMCG, gezondheidszorg en telecommunicatie. “Dit zijn drie bedrijfstakken waarin we hard aan de weg timmeren en goed bekend zijn, maar we hebben ook klanten in het bankwezen en in automotive.”

Als iets Portera typeert, dan is het ‘agility’, aldus Baris. “Je moet flexibel zijn, diverse expertises in huis hebben en snel vooruitgang boeken. Vooruitgang volgt geen lineair traject. Zo hard mogelijk rennen is niet de oplossing: het gaat er om dat je ‘agile’ bent. Het is cruciaal dat je het juiste team hebt samengesteld, zodat je snel en doelgericht vooruit komt en besluitvorming eerder in de innovatiecyclus kan plaatsvinden, zoals bij start-ups met hun korte lijnen. Het doel is niet om de hele bedrijfscultuur te veranderen, maar om innovatie een plaats te geven binnen de organisatie.

Dezelfde taal

“Bij Portera zijn alle strategiespecialisten en consultants M-shaped professionals. I-shaped professionals zijn experts op één vakgebied, T-shaped professionals zijn experts op één vakgebied maar met algemene kennis op een bepaald vlak. M-shaped professionals hebben brede kennis op zowel zakelijk als technisch gebied. Ze praten dezelfde taal als de bedrijfseigenaren en beschikken tevens over uitgebreide kennis op meerdere technologische vlakken.”

Tot besluit zegt Baris dat het hele Portera-team houdt van zakelijke uitdagingen op verschillende terreinen – “zonder uitdagingen kun je geen vooruitgang boeken.”

 

Read in: English