Wat in 2009 begon als initiatief om de buurt weer met elkaar in gesprek te laten komen, is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal sculptuurpodium. Kunstevenement ARTZUID beleeft komend voorjaar en zomer zijn zesde editie en trekt inmiddels meer dan 350.00 bezoekers.

Cintha van Heeswijck-Veeger_directeur Stichting Art Zuid

Cintha van Heeswijck-Veeger. Foto: JW Kaldenbach.

In de afgelopen vijf jaar hebben 250 kunstenaars meer dan 350 werken tentoongesteld en ook dit jaar worden daar weer mooie namen aan toegevoegd. 

Eén van de initiatiefnemers, Cintha van Heeswijck: “Het idee is in 2009 geboren uit het idee om mensen weer met elkaar in gesprek te brengen. Van oudsher is de Apollobuurt in Amsterdam Oud-Zuid een fijne en betrokken buurt, maar doordat er steeds meer bewoners van buitenaf bij kwamen en mensen een steeds drukker bestaan leiden, werd het onderlinge contact steeds minder. Door kunst in de openbare ruimte te plaatsen, creëer je gespreksonderwerpen. Het is een laagdrempelige manier om mensen met elkaar in gesprek te laten komen, dus daar zijn we mee aan de slag gegaan.”

Elke twee jaar vindt ARTZUID plaats, met telkens een ander thema. Dit jaar zijn de lommerrijke Apollolaan en Minervalaan het toneel van figuratieve beelden en interactieve ruimtelijke installaties. “We hebben heel veel beplanting en heggen hier op de lanen; daar wilden we gebruik van maken.”

 

Dit jaar wordt de ontwikkeling van de figuratieve kunst verteld. “Figuratieve kunst zijn onder andere beelden van mensen of dieren. In de 19e eeuw waren deze glad en realistisch en bestonden voornamelijk uit steen of brons. In de 20e eeuw kregen de beelden een steeds ruimere interpretatie en expressie door bijvoorbeeld meer rondingen en andere houdingen. Weer wat later werden ook andere materialen geïntroduceerd.”

Passages Insolites - Elsa Tomkowiak

Passages Insolites – Elsa Tomkowiak

De beelden worden prachtig tentoongesteld met behulp van het groen, de heggen en bomen die de buurt rijk is. “De beelden komen als het ware boven de heggen te zweven, net als in de oude Italiaanse tuinen”, licht Cintha vast een tipje van de sluier op.

Fantasiewereld

De interactieve ruimtelijke installaties worden juist geplaatst op de groene grasstroken op de lanen. “Daar is weer veel meer te beleven. Daar komt bijvoorbeeld een glazen paviljoen te staan en een opblaasbaar huisje of je loopt onder een gekleurde boog door. Het is de bedoeling dat je je even in een fantasiewereld waant.”

Ook dit jaar heeft de organisatie weer prachtige namen aan zich weten te binden. Over 2,5 kilometer van Museumplein tot de Zuidas zijn werken te zien van onder meer Jan Fabre, Antony Gormley, Gloria Friedmann, Matthew Monahan, Takashi Murakami, Yubi Kirindongo, Nancy Rubins, ElsaTomkowiak, Dan Graham en Joep van Lieshout. Ook wordt nieuw werk gemaakt voor ARTZUID, onder meer door Gabriel Lester, Sachi Miyachi en Ivan Cremer.

Vermaak

De groepstentoonstelling is geïnspireerd op de 17e Italiaanse tuinen die ingericht werden met als doel de bezoekers vermaak te bieden door middel van mooie pergola’s, follies, spuitvijvers, labyrinten en bloemperken.

Er is dit jaar expres gekozen voor kunst die wat toegankelijker is voor een breder publiek

Er is dit jaar expres gekozen voor kunst die wat toegankelijker is voor een breder publiek. “Vorig jaar hadden we abstracte kunst. We hebben gemerkt dat mensen dat toch wat ingewikkelder vinden en tot minder interactie leidt. Als kunst heel abstract is, nodigt het iets minder uit tot gesprek. Terwijl als iedereen snapt wat er met een kunstwerk bedoelt wordt, toeschouwers makkelijker met elkaar in gesprek komen. En dat is toch onze bedoeling: we willen dat iedereen er van kan genieten; ook mensen die op het eerste gezicht niets met kunst hebben.”

Barry Flanagan, Large Nijinski on Anvil Point, 2001_ARTZUID19

Barry Flanagan_Large Nijinski on Anvil Point,

De meer dan zestig beelden en interactieve belevingen staan van 17 mei tot 15 september in Amsterdam-Zuid en zijn 24/7 gratis toegankelijk. “Elke zondagmiddag om 13.00 uur begint er vanaf het informatiepaviljoen Minervalaan 1 een rondleiding voor mensen die meer van de kunststukken willen weten. Ook leuk voor bedrijfsuitjes”, lacht Cintha.

Meer info: www.artzuid.nl