De hele zomer kom je overal in Amsterdam-Zuid bijzondere beeldhouwwerken tegen. Curator Rudi Fuchs heeft voor deze vijfde editie van Art Zuid gekozen voor abstracte beelden, waarvan het merendeel van Nederlandse kunstenaars is.

De grootste vernieuwing in de beeldende kunst in de twintigste eeuw, noemt Rudi Fuchs de abstractie. En Nederlandse kunstenaars speelden hier een prominente rol in. De aanstichter van simpele, heldere vormen die de moderne Nederlandse beeldhouwkunst typeert, is Piet Mondriaan. In 2017 is het precies honderd jaar geleden dat hij het tijdschrift De Stijl oprichtte, dus dat komt mooi samen.

Beeldhouwers

“Kijk naar een beeld alsof het een beeld is,” zegt Fuchs tijdens de opening van Art Zuid. Volgens hem heeft Nederland hele goede beeldhouwers voortgebracht die werken in de abstracte traditie; hij wil deze groep kunstenaars internationaal positioneren. Velen van hen maakten opdrachtwerk in het kader van de zogenaamde 1%-regeling; een overheidsmaatregel uit de periode van de naoorlogse wederopbouw waarbij 1% van het bouwbudget voor overheidsgebouwen aan kunst besteed moest worden. Op veel plekken in Nederland staan nog kunstwerken uit die tijd, maar er zijn er ook veel verdwenen of opgeslagen. Deze werken zijn nu samengebracht op Art Zuid.

Fuchs kreeg bij zijn keuze voor de kunstwerken welwillende medewerking van een aantal bruikleengevers en kunstenaars zelf. Zo stelden verschillende gemeenten kunstwerken ter beschikking, waaronder Gorinchem, Rotterdam, Schiedam, Amstelveen en Eindhoven en zijn werken uit de bedrijfscollecties te zien, zoals van ABN AMRO.

Het Art Zuid-infopaviljoen staat tegenover Minervalaan 1 (7 minuten lopen van het Museumplein) Hier zijn routekaart (€2) en catalogus (€15) beschikbaar. Art Zuid is gratis toegankelijk.

Meer kunst op de Zuidas.