Read in: English

We hebben al wat mooie dagen gehad en de komende week wordt er weer mooi weer voorspeld. Het begint onmiddellijk te kriebelen: kom op, het terras op! En laat Amsterdam dit jaar nu net een fantastisch nieuw terras rijker zijn. Aan de Amstel en toch in het midden van het rumoer van de stad, beleeft de prachtige patio van restaurant ARC. zijn eerste seizoen.

Begin dit jaar openden chef-kok Peter Lute en zijn vrouw Marieke het nieuwe restaurant, dat samen met vijfsterren hotel Pestana gevestigd is in het imposante, oude raadhuis aan de Amsteldijk, waar lange tijd het Gemeentearchief te vinden was.

“We zijn ontzettend trots op hoe ARC. geworden is. Toen wij de mogelijkheid kregen om hier een restaurant te openen, voelden we hetzelfde als 15 jaar geleden destijds bij De Kruidfabriek in Ouderkerk aan de Amstel. De energie, het pand, de historische waarde, de natuur en de magie. Alles klopte.” Nu alles draait wordt het gevoel van Lute bevestigd: het is een gouden locatie.

Terras ARC onderdeel van restaurant

De verbouwing bracht wel wat uitdagingen met zich mee. “Het is een imposant pand uit 1892, in neorenaissance stijl ontworpen door Roelof Kuipers en altijd een blikvanger geweest aan de rand van de Pijp. We wilden wat meer licht in het restaurant en de tuin, het terras, er meer bij betrekken. ARC. bestaat uit vier verbonden ruimtes: een bar, een smalle ruimte met hoge tafels, een restaurant en een atrium, alle vormgegeven en ingericht door Studio Linse. Deze combinatie zorgt ervoor dat de plek uitnodigt om zowel te borrelen, een hapje erbij te nuttigen, maar ook om uitgebreid te dineren. Door de nieuwe lichte serre die is aangebouwd, komt oud en nieuw samen.”

‘ARC. nodigt uit om zowel te borrelen, een hapje erbij te nuttigen, maar ook om uitgebreid te dineren’

En dat niet alleen. De serre, waarin de bar is gevestigd, verbindt ook binnen met buiten en andersom. “In de winter heb je het gevoel dat je verbonden bent met buiten, zo hebben we de eerste maanden kunnen ervaren. Maar we kijken er nu erg naar uit om buiten ook te gaan verbinden met binnen…”, zegt Peter Lute, eveneens eigenaar van Soundbites in Amsterdam Zuidoost en Explore in Muiden.

Terras aan de Amstel

Het terras biedt zestig zitplaatsen, variërend van knusse zitjes tot strakke tafels met comfortabele stoelen waar heerlijk aan gedineerd kan worden. En het mooiste: er staan prachtige strak vormgegeven heaters bij elke tafel zodat er al snel aangenaam buiten gezeten kan worden. “Het is een prachtige locatie, zo aan de Amstel. En als je er zit, voel je ook de stad. Het is geen idyllische binnentuin, maar gewoon een fijne plek om te zijn. Ik wil dat mensen hun fiets tegen het hek kunnen zetten en direct lekker kunnen gaan zitten en zich thuis voelen.”

Nog een pluspunt: vanwege de ligging heeft de plek vrijwel de hele dag zon. Dus ook voor een ontbijt buiten de deur kan de patio van ARC. een absolute aanrader zijn. “Omdat we de complete food & beverage verzorgen van het Pestana hotel, is ARC. ook open voor ontbijt. Dit maakt dat het terras straks de hele dag door een fijne ontmoetingsplek wordt. Het is de bedoeling dat er geborreld kan worden, zoals vrijdagmiddag na het werk, maar ook dat mensen kunnen blijven eten of er een zakelijke lunch kunnen nuttigen.”

‘Het terras wordt straks de hele dag door een fijne ontmoetingsplek’

Dus als we het goed begrijpen wordt het terras van ARC. een plek waar je even afspreekt met iemand, maar als je even later op je horloge kijkt, ben je ongemerkt ineens een paar uur verder? “Dat zou zo maar kunnen”, lacht Peter. “Wat ons betreft wordt het een plek waar je op zondag met je familie of met een groep vrienden naar toe gaat om gewoon een relaxte fijne dag door te brengen, met zo nu en dan wat live muziek. Wij zorgen wel dat het aan niets ontbreekt.”

ARC-By-Lute terras

Het terras van ARC. is er één waar je neerstrijkt en niet meer weggaat… FOTO: Edward Draijer – EGD Fotografie

Monumentale Gele Kornoelje

Want de heaters zullen het terras verwarmen in het vroege voorjaar, voor de warme zomers is ook al een oplossing. Een natuurlijke zelfs. Want we hebben het nog niet gehad over de eyecatcher van het terras. De Gele Kornoelje behoort tot de top vijf van monumentale bomen van Amsterdam en zorgt voor een prachtige natuurlijk zonnescherm. “Wij zijn altijd voorstanders van binnen en buiten aan elkaar verbinden. De aanwezigheid van zo’n prachtige boom maakte dat alleen maar makkelijker”, verduidelijkt Peter.

Nog een leuk detail: de bessen van de boom zijn eetbaar. En Peter Lute zou Peter Lute niet zijn als hij daar geen gebruik van zou maken. Lute staat bekend om het gebruik van zijn kruidentuin en de in het wild groeiende kruiden in de omgeving van zijn restaurants. “We hebben vorig jaar tijdens de verbouwing de bessen geoogst en ingevroren. We gebruiken ze nu voor een gel bij een van onze desserts en in onze cocktails.”

Heerlijke cocktails

Niet geheel onbelangrijk: de bar van ARC. wordt bemenst door beste cocktailshakers van de stad en die weten wel raad met de lekkere bessen. “Zeker in de zomer bestellen mensen soms liever een mooie cocktail bij hun diner dan een glas wijn. Ons team zorgt dan ook dat de drankjes en de menu’s op elkaar aansluiten. We willen samen een geheel presenteren en daar horen vernieuwende cocktails bij.”

Maar het terras van ARC. is niet de enige place to be dit voorjaar en deze zomer. Na een volledige restyling van De Kruidfabriek vorig jaar, vonden Peter en Marieke dat het ook tijd werd om het terras van dit restaurant een make over te geven. “Zoals eerder gezegd vinden wij het belangrijk dat binnen en buiten op elkaar aansluit. En daarbij: je moet vernieuwend blijven. Dus het terras van De Kruidfabriek krijgt wat frissere kleuren zodat het meer bij het nieuwe interieur van binnen past. En hier zit je wat landelijker, wat rustiger. Maar net zo fijn!”

ARC. by LUTE
Amsteldijk 70
Amsterdam
T 020 472 2462

Read in: English